1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Eğitim Fırsatlarına Erişim ve İSMEK

Eğitim Fırsatlarına Erişim ve İSMEK
0

Günümüzde hepimizin gündeminde eğitim bir şekilde yer almaktadır. Yaşamımız boyunca her gün farkında olmadan da çok şey öğrenmekteyiz. Hangimiz yeni aldığımız akıllı cep telefonunu kullanmak için kursa gittik. Bunun yanında çoğunlukla bilgi, beceri ve yeteneklerimizi geliştirmek için eğitime ihtiyaç duyarız. İlgi duyduğumuz bir konuda kendimizi daha yetkin hale getirmek için ihtiyacımız olan eğitim imkanlarının neler olduğu konusundaki bilgiler bu durumda bizim için daha değerli hale gelir. Bu eğitimler, belki de çok yakınımızda hatta ücretsiz sunulmaktadır. Bu konuda devletin resmi-özel okul ve kurumları yanında yerel yönetim belediyeler ve çeşitli sivil toplum örgütleri eğitim fırsatları sunmaktadır.

Halkının refah seviyesini yükseltmek isteyen devlet, bütçesinden eğitime yeteri kadar pay ayırmak zorundadır. Ülkemizde son yıllarda devletimizin eğitime ayırdığı bütçe sürekli artmaktadır. Yeni kurulan hükümetin de bu yılın bütçesinden en büyük payı eğitime ayırmış olması bizim gelecekte eğitim adına daha kaliteli ve yaygın eğitim alabileceğimiz konusunda ümitlendirmektedir. Genç bir nüfusa sahip gelişmekte olan ekonomik yapımızın güçlenmesi için eğitime her zamankinden daha fazla ihtiyacımız bulunmaktadır.

Hayat boyu öğrenme; Kişisel, toplumsal, sosyal ve istihdam ile ilişkili bir yaklaşımla bireyin; bilgi, beceri, ilgi ve yeterliliklerini geliştirmek amacıyla hayatı boyunca katıldığı her türlü öğrenme etkinliği olarak tanımlamıştır. Aslında bu tanımı beşikten mezara kadar herkesin eğitime ihtiyacı vardır diyerek özetleyebiliriz. Milli Eğitim Bakanlığının her zaman, her yerde ve herkese talep ettiği ve ihtiyaç duyduğu eğitimi sunmayı kendisine görev edinmiş Hayat boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bulunmaktadır. Ülkemizin her yerinde Halk Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezleriyle çeşitli eğitim fırsatları sunulmaktadır. Ayrıca bu kurumlar, çeşitli kurum-kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaparak bu hizmetlerini çoğaltmakta ve yaygınlaştırmaktadır. Türkiye İş Kurumunun da meslek öğrenmek isteyen yada mesleğini geliştirmek isteyen özellikle işsizlere yönelik çeşitli eğitim faaliyetlerini özel firma ve eğitim kurumlarından hizmet satın alarak ücretsiz üstelikte istihdam ve iş garantili olarak kursları mevcuttur.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Hayat boyu Öğrenme Müdürlüğü tarafından 1996 yılından bu yana yirmi yıldır İSMEK (İstanbul Sanat ve Meslek Kursları) adıyla sosyal belediyecilik örneği olarak geniş bir halk kitlesine modern, kaliteli ve artı değer katan eğitim imkanları sunulmaktadır. İl genelinde 235 kurs merkezinde yaklaşık 4000 çalışanıyla “eğitime yatırım yaparak bireyi üretken kılmak” vizyonuyla 33 alan 412 farklı branşta genel, sanat ve meslek kursu düzenlemektedir.

İSMEK kurslarının, İlköğretim yaşını geçmiş herhangi bir mesleki eğitim almamışlar, mesleğinde ilerlemek isteyen, yeni bir sanat ve beceri edinmek isteyen, rehabilitasyona ihtiyacı olan, kent yaşamına katılıma destek arayan, yeni bir çevre arayan İstanbulluların; genel eğitim ihtiyacına cevap vermek, mesleki ve sanatsal bilgilerini geliştirerek meslek ve beceri sahibi olmalarını sağlamak, endüstrileşmenin ihtiyacı olan kalifiye elemanları yetiştirerek ülke sanayinin gelişmesine katkıda bulunmak, kaybolmaya yüz tutan sanatlarımızı canlandırmak, kültürel ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmak, kent kültürü ve metropolde yaşama konusunda donanımlı hale getirmek ve bireyleri pasif tüketici olmaktan çıkarıp aktif üretici kılmak gibi amaçları bulunmaktadır.

Kurslara katılanlara ve başarıyla bitirenlere MEB onaylı katılım ve sertifika verilmektedir. Ahşap Teknolojisi, Aile ve Tüketici Bilimleri, Bahçecilik, Bilişim Teknolojileri, Büro Yönetim ve Sekreterlik, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, El Sanatları Teknolojisi, Gazetecilik, Giyim Üretim Teknolojileri, Grafik ve Fotoğraf, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri, Halkla İlişkiler ve Organizasyon, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Hukuk, Kişisel Gelişim, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Kuyumculuk Teknolojisi, Matbaa, Muhasebe ve Finansman, Müzik ve Gösteri Sanatları, Pazarlama ve Perakende, Radyo – Televizyon, Sağlık, Sanat ve Tasarım Seramik ve Cam, Spor, Yabancı Diller, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanları başta olmak üzere ihtiyaç duyulan ve talep edilen her alanda eğitimler düzenlenmektedir.

20 yılda eğitim alanların sayısı 2 milyon 84 bin’i aşmıştır. Geçen yıl 227 bin 935 yeni kursiyer eğitim almıştır. Bu dönem hedef, 233 bin yeni kursiyere ulaşmak olarak belirlenmiştir. Geçen yaz 18.041 çocuk yaz kurslarından ücretsiz faydalanmıştır. İSMEK’e şimdiye kadar toplam başvuru 3 milyon 327 bin’i bulmuştur.

Pakistan, Azerbaycan, Senegal, Mısır, Gine, Kamerun, Ürdün, Etiyopya, Sudan, Bosna Hersek, Filistin, Uganda ve Suudi Arabistan ile eğiticilerin eğitiminde işbirliği yapılmıştır. Dünyaya model olarak sıkça yurtdışından ziyaretçilerin itibar ettiği ülkemizin en büyük yaygın eğitim kurumu olmuştur.

Engellilere ve spor yapmak isteyenlere de eğitim merkezleri açılırken diğer yandan Cezaevi, hastane, rehabilitasyon merkezi, darülaceze ve huzurevi gibi değişik kurumlara da hizmet veren İSMEK, kurduğu uygulama merkezlerinde el sanatları ağırlıklı üretim yapanların ürünlerini satış merkezlerinde faydaya dönüştürerek kursiyerlerin ekonomilerine destek olmaktadır. Kursiyerlerine uzman psikolog hizmeti de sunarak sağlıklı bireylerin meslek öğrenmesine imkan tanımaktadır. İleri düzeyde meslek kurslarını uzmanlık merkezlerinde gerçekleştirirken perakende okulu gibi doğrudan istihdama yönelik Perakende Okulu gibi sektörel işbirliklerini sürdürmektedir. Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü girişinde İBB tarafından yapılan ülkemizin ve Avrupa’nın en kaliteli fırıncılık ve pastacılık okulunu hizmete açmıştır. İş imkanı olarak pek çok insan görev yapmak için başvurduğu İSMEK cazibe merkezi bir halk üniversitesi haline gelmiştir. Her yıl Mayıs ayı sonunda Feshane’de genel sergisi on binlerce kişi tarafından beğeniyle takip edilmektedir. Geleneksel el sanatlarının sekiz dalında sanat yarışması düzenleyerek sanatseverlerin eserlerinin sergilenmesi, ödüllendirilmesi ve yayına dönüştürülerek kalıcı hale gelmesine imkan sağlamaktadır. İnternet üzerinden online kayıt imkanı bulunan tüm bu hizmetlere bilgisayarın olduğu her yerden bir tıkla www.ismek.org adresinden ulaşılabilmektedir.

Bireyin günlük hayatını topluma uyumlu bir şekilde sürdürebilmesi ve mesleğindeki gelişmeleri yakından takip edebilmesi kendini yenilemesi ile mümkündür. Bireyin kendini sürekli yenilemesi ise ancak hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılım ile sağlanabilir. Çevremizde eğitim imkanlarını araştıralım, bilmeyenleri haberdar edelim ve bu fırsatlardan yararlanalım. Hepimizin eğitime ihtiyacı vardır ve var olmaya devam edecektir.

Erol DEMİR – İşletme Sosyal Bilim Uzmanı/Elektronik Uzman Öğretmeni

Facebook Yorumları

Erol DEMİR 1967 yılında Gölcük’te doğdu. Piyale Paşa İlkokulu, Gölcük İmam Hatip Ortaokulu, Gölcük Endüstri Meslek Lisesi, Anadolu Üniversitesi Bilecik Meslek Yüksekokulu Elektronik programını ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İşletme Yöneticiliği alanında yüksek lisansı “Eğitim Yöneticilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri” konusunda tezini tamamlamıştır. Halen İstanbul Ticaret Üniversitesinde işletme alanında doktora öğrencisidir. 1990 yılında Türkkablo fabrikasında kalite kontrol teknisyeni olarak çalıştı. Öğretmenlik hayatına 1991 yılında Hakkari’de başladı. 1994 yılında Gölcük Mesleki Eğitim Merkezi’ne elektronik öğretmeni olarak atandı. 1995 yılında müdür yardımcısı oldu. 2000 şubat ayında Gölcük Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü oldu. 2003 yılında Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak çalışmaya başladı. Aralık–2007 ile Haziran-2016 arası İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube müdürü olarak çalıştı. Temmuz – 2016 Bakırköy İlçe MEM, Temmuz-2022 İstanbul İl MEM, Ekim-2023 Küçükçekmece İlçe MEM Şube Müdürü olarak görevine devam etmektedir. Evli ve 3 çocuk sahibidir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
pexels-pixabay-434348

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.