1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Din Öğretiminde TEDES Uygulaması


0

Son çeyreğin en önemli öğretim yöntemlerinden biri olan Flipped Learning (ya da bilinen adıyla ters yüz edilmiş öğrenme) eğitim modeli, uygulandığında oldukça verimli sonuçlar alınan bir yöntem. Bu yöntemin din öğretiminde kullanımına dair -bugüne kadar yaptığım araştırmalarda- bir örnek bulamadım. Dolayısıyla bu yöntemi alanımda bir ilk olması nedeniyle ve gerçekten faydalı olup olmadığını öğrenebilmek adına  2016-2017 eğitim öğretim yılında 8.sınıflarda uygulamaya karar verdim.

EBA’da çevrilmiş sınıf olarak nitelendirilen bu yöntemi ben Teknoloji Destekli Esnek Sınıflar (TEDES) ismiyle, biraz da içeriğinde ve uygulanışında değişiklik yapmak suretiyle uygulamaya döktüm.

Klasik sistem bilindiği üzere öğretmenin aktif olduğu öğrencinin ise pasif kaldığı bir sistem. TEDES (Flipped Classroom)’de ise öğretmen geri plana geçiyor, bir bakıma moderatör rolü üstleniyor ve aktif rol alan öğrencileri doğru bilgi ve bu bilgiyi doğru ifade edebilme noktasında yönlendiriyor.

::: TEDES’i (Flipped Classroom) Nasıl Uyguladım? :::

Bu soruya maddeler halinde cevap vermeye çalışayım:

1- Öncelikle elektronik posta ve sosyal medyayı aktif olarak kullanan öğrenci kitlesini tespit etmeye çalıştım. Tespitlerim sonucunda 235 8.sınıf öğrencimin 100 tanesinin aktif olarak sosyal medyayı ve elektronik posta adresini kullandığını gördüm.

2- Tespit edilen 100 öğrencimizin velilerine okul idaremizin desteği ve yönlendirmesi ile gerek telefon ile ve gerekse yüzyüze görüşerek TEDES (Flipped Classroom) uygulaması ile ilgili bilgiler vererek artılarını eksilerini göstermeye çalıştım bu anlamda velilerin büyük desteğine ihtiyacımız olduğunu kontrol ve yönlendirme anlamında bu desteğin önemini anlattım.

3- Kazanımlarımıza yönelik dersimizle ve konularımızla ilgili videoları paylaşacağımız bir video kanalını Youtube üzerinden açtım ve öğrencilerimden bu kanala abone olmalarını istedim. Bu arada şunu da ifade etmeden geçemeyeceğim. Bu uygulama nihayete erdiğinde kanal abone sayısının normal beklenti olan 235 öğrencinin çok üstünde 1800 aboneye ulaşması da sistemin ne kadar önemli olduğunu  göstermiş oldu.

4- Ders videolarını youtube kanalı üzerinden yayınlamadan önce sınıfları 7 kişiden oluşan 5 gruba ayırdım. Her gruba ( her hafta değişmek kaydıyla) bir sözcü tayin ettim. Grup sözcülerinden ders videoları ile ilgili elektronik uyarı geldiğinde tüm grup üyelerinin izleyerek bir özet çıkarmasını ve bu özeti grup sözcüsü olarak üyelerle birlikte ortak bir metne çevirmesini istedim. Bu arada tüm grupların üyeleri ile birlikte izlenen ders videoları ile ilgili anlaşılmayan noktalar olursa bunları not alarak ister elektronik posta ile isterlerse sınıfta bana iletmelerini istedim. Ayrıca grupların her birinin bu videolardan aldıkları bilgiler ve kazanımlar doğrultusunda örnek bir soru hazırlamalarını istedim. Ancak soru hazırlamayı zorunlu tutmadım.

5- Hazırlamış olduğum çizelgelere videoların öğrenciler tarafından izlendiğini ya da izlenmediğini  gelen mail ve yorumlara göre işledim. Çok nadiren de olsa hazırladığım videoların baş orta ve son bölümlerine o kazanımla ilgili önemli sayılabilecek ve şifre mahiyetinde görülebilecek bilgiler işledim. Bu şifreleri mail aracılığıyla bana elektronik posta yoluyla ileten öğrencilerime artı bir değerlendirmede bulundum. Böylece kazanım videolarının amaca hizmet edip etmediklerini istatistik anlamında tutma şansım oldu.

6-  Ders saatinde her grup sözcüsüne 4/5 dakika bir süre vererek izlemiş oldukları video ile ilgili hazırladıkları özet sunuyu sınıfta paylaşmalarını sağladım. Grup tarafından hazırlanan ortak soruyu sınıfta grup sözcüsünün dilediği gruba sormasını istedim. Böylece diğer gruplar da bu videoların izlenilerek derse hazır olmalarını öğrenci gözüyle sağlamaya çalıştım. Grubun sorduğu soruyu doğru cevaplayan diğer grubun tüm üyelerine artı bir performans değerlendirme notu verdim.

7- Gruplar sunumlarını tamamladıktan sonra (ki bu 15-20 dakika bir zaman alıyordu) yine evde hazırlamış olduğum interaktif etkinlikleri (bu etkinlikler 3-ila 10 arasında farklı türden  ve 20 sorudan oluşan) etkileşimli tahta üzerinden tüm gruplarla birlikte gerçekleştirdim. Böylece kazanımların düzeyini yüzeysel olarak tespit etmeye çalıştım.

8- Ders süresi dışında bir zaman kalırsa son bir kaç dakika içinde önümüzdeki hafta işlenecek olan konu ve kazanıma dair videonun kısa bir tanıtımını izleterek gelecek haftanın hazırlık sürecini başlattım. Yine bu arada önümüzdeki haftanın grup sözcülerinin tayin edilmesini sağlayarak dersi noktaladım.

8 maddede özetlemeye çalıştığım bu metod, TEDES’in sistematik işleyiş süreci idi. Kimi zaman (ders süresinin yetmemesinden ötürü) bu süreci tam anlamıyla uygulayamadık kimi zaman tam anlamıyla uygulayarak etkili ve keyifli bir 80 dakika (40+40) geçirmeye çalıştık.

Sizler bu yöntemi kendi dersinizde de özellikle de etkileşimli tahta imkanınız varsa interaktif etkinliklerle birlikte rahatlıkla uygulayabilir, öğrencilerinizle birlikte keyifli bir ders işleyebilirsiniz.

::: TEDES’in Flipped Classroom ile Maaliyet Karşılaştırması :::

Öncelikle ortalama bir hesaplama ile Flipped Classroom modelinin uygulanması için gerekli maliyeti çıkaralım:

  • Bilgisayar: 3500 TL
  • After Effect Pro: 2500 TL
  • Kamera: 3000 TL
  • Mikrofon: 200 TL
  • Tripod: 200 TL
  • Green Screen Perde: 100 TL

TOPLAM: 9500 TL

 

TEDES modelinin uygulanması için gerekli maaliyet:

  • Bilgisayar: 3500 TL
  • Powerpoint: 750 TL
  • Mikrofon: 250 TL

TOPLAM: 4500 TL

Görüldüğü üzere her iki uygulama arasında bir öğretmen olarak maliyet hesaplamasında 5000 TL gibi ciddi bir farkın olduğunu söylemek mümkün.

 

::: TEDES aynı zamanda zamandan da tasarruf sağlıyor :::

Flipped Classroom’da 5 dakikalık bir ders videosunun hazırlanması ve çıktısının alınması 3 ila 5 saat arasında sürerken,  TEDES uygulamasında hazırlanan bir videonun çıktısının alınması arasında 3 ila 10 dakika arasında bir zaman alıyor. Böylece bir öğretmen ders videolarını hazırlarken zamandan da tasarruf ederek daha fazla kazanım videosu hazırlayabilmektedir.

 

::: TEDES uygulamasında hangi programlar kullanılıyor? :::

 

POWERPOINT:

Videoların hazırlanması için bir öğretmenin en fazla kullandığı sunum programı olan Microsoft Office PowerPoint yeterlidir. Hazırlanan sunum Powerpoint 2010 ve sonrası sürümlerde dışarıya video olarak aktarıldığı için ek bir montaj programına gerek duyulmamaktadır.

 

I SPRING SUITE & ARTICULATE STUDIO:

İnteraktif etkinliklerin hazırlanması için de LMS tabanlı bu programlar kullanılmaktadır. Kullanımı son derece basit olan bu  programların PowerPoint’e entegre olması ve çıktı olarak tüm dijital cihazlarda uyumlu olan HTML5 uzantılı çıktı da alınıyor olması kullanıcıların her ortamda rahatlıkla kullanmasını sağlamaktadır.

 

::: SONUÇ :::

Flipped Classrom modelinin farklılaştırılmış hali olan ve TEDES adını verdiğimiz “Teknoloji Destekli Esnek Sınıflar” uygulaması sınıflarda etkili bir şekilde uygulandığı takdirde;

  • Akademik başarı artacak
  • Kazanımlar daha etkili olacak
  • Dersler keyifli ve eğlenceli hale gelecek

 

::: TANITIM VİDEOSU :::

Mehmet Fatih BÜTÜN

www.fatihbutun.net

Facebook Yorumları

1992 yılında ulusal bir gazetede stajyer muhabir olarak gazeteciliğe, 1993 yılında ise yerel bir televizyon ve radyo kanalında programcı olarak medyaya adım attım. 2010 yılına kadar aktif olarak bu işlere devam ettim. Uydu kanalları için belgesel seslendirmeleri ve özel programlar hazırladım. 2000 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldum. Aynı yıl özel bir kurumda öğretmenliğe başladım ve 10 yıl boyunca özel sektörde öğretmenliğe devam ettim. 2010 yılında MEB'e atandım ve halen Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Bölümü'nde Özel Büro görevli öğretmen olarak ilimizin eğitim faaliyetlerini Yeni Medya üzerinden tanıtmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.