1. Anasayfa
  2. İyi Örnekler

“Atık Kodu” Sadece Bir Proje Değil. Uçurumdan Atlamak

“Atık Kodu” Sadece Bir Proje Değil. Uçurumdan Atlamak
0

logo | Eğitim Her YerdeAkhisar Gazi Ortaokulu 7. Sınıf öğrencisi Oğuzhan’ın Fen dersinde izlediği o video sonrası ( Başka Bir Şey Youtube Kanalı 4. Bölüm) aklına gelen elektronik geri dönüşüm kutuları fikrini bizimle paylaşması ile başlayan “Atık kodu” sizin için bir proje, fakat bizim için yapabileceklerimizin, kendimizin, gücümüzün farkına vardığımız bir dönüm noktası.

https://www.youtube.com/watch?v=xvHKwRK2300

İşte öğrencimiz Oğuzhan’ın dilinden Atık Kodunun fikir aşaması:

“Fen ve Teknoloji dersinde geri dönüşüm konusunu işledikten sonra arta kalan zamanda öğretmenimiz her zaman yaptığı gibi bize “BAŞKA BİR ŞEY” adlı YouTube kanalını izletmeye başladı. Sırada dördüncü bölüm vardı. Bu bölümde izlediğim özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların alışveriş sorununa teknolojik bir çözüm önerisi sunan “BARCODE” projesi bana ülkemizdeki geri dönüşüm sorununa çözüm üretmek adına muhteşem bir fikir vermişti. Ürünlerin arkasında bulunan barkodlardan faydalanarak geri dönüşüm atıklarını ayrıştırabiliriz diye düşündüm. Fikrimiz vardı fakat projeyi nasıl hayata geçireceğimize dair bir bilgimiz yoktu. Öğrendiğimiz ve bize klavuz olan “bir şey” biliyorduk. Uçurumdan atlamak…”

Oğuzhan’ın fikrine olan inancımızla Bursa Bilim Şenliği Proje Yarışmasına başvuru yapmaya karar verdik. 31 Mart tarihine kadar projenin prototipini bitirip bir video ile başvuru yapma şartı vardı. 10 gün gibi bir sürede hiç fikrimizin olmadığı programlar üzerinde çalışmak zorundaydık.
Son gün son saate kadar projemizin başında zaman ve mekan tanımadan, fikir alışverişi yaparak, tartışarak, araştırarak, videolar izleyerek çalıştık. Başka insanların yapabileceğine inandığımız ama ben yapamam dediğimiz işleri yapabildiğimizi gördük. En sonunda geri dönüşüm kutularından bir tanesinin kapağını otomatik olarak açtırmayı başardık. Evet zordu ama imkansız değildi. Projemizin prototip videosu ile birlikte başvurumuzu tamamladık.

Projemizin Prototip videosu:

https://www.youtube.com/watch?v=8UAaT7k2GZk&t=2s

On gün sonra sonuçlar açıklandığında finalist listesinde “Atık Kodu”nu görmek büyük bir heyecan ve mutluluktu 4 kişilik ekibimiz için. Fakat artık finalist olarak Bursa’da jüri önünde yarışacaktık. Bunun için çok daha fazla çalışmak gerekiyordu. Atık kodu ekibi olarak ortak akıl, iş birliği ve ekip ruhuyla, önce kendimize sonra birbirimize inanarak 1 Mayıs İşçi Bayramı da dahil olmak üzere Bursa’ya gideceğimiz güne kadar, kendimizi, birbirimizi zorlayarak hep daha iyisini amaçlayarak ve inanarak çalıştık.

FB IMG 1539853461223 | Eğitim Her Yerde
1 Mayıs İşçi bayramı
20160401 101051 resized | Eğitim Her Yerde
Prototipimiz Bitti
9... 1 | Eğitim Her Yerde
Çalışıyorlar.
20160401 101157 resized | Eğitim Her Yerde
Devremiz

 

Eksiksiz çalışan sistemimiz ile finale hazırdık. Sistemimizin çalışır videosu:

Projemizin logosunu, tişörtlerimizi, sunum esnasında kullanacağımız tüm görsellerimizi öğrencilerimiz Oğuzhan ve Meriç tasarladı.

20160504 133807 resized | Eğitim Her Yerde
Tişörtümüz

Bursa yolunda, kaldığımız otel odasında, projemizi standımıza kurarken bile projemizi nasıl en etkili şekilde sunabiliriz, bunun için çalışmaya devam ediyorduk.

9. | Eğitim Her Yerde
Standımızdayız
9 kopya | Eğitim Her Yerde
Projemizi Kuruyoruz

Üç gün boyunca standımıza gelen tüm misafirlere ve seçkin jüri üyelerine projemizi anlattık. 8 tane jüri üyesi standımıza gelerek öğrencilerimizi dinledi. Projemiz jüri üyeleri, çevre mühendisleri ve diğer misafirler tarafından ilgi ile karşılandı ve övgüler aldı. Öğrencilerimiz Oğuzhan ve Meriç  şenlik alanındaki  tüm atölyelere katıldılar, diğer projeleri dinlediler, kendisini bilime, üretmeye adamış bir çok kişiyle tanıştılar. Tüm bu kazanımlar aslında farkında olmadan onların geleceklerini şekillendiriyordu.

Projemize Öğrencilerin İlgisi :

 

6 kopya | Eğitim Her Yerde
Standımız ve Atık Kodu Ekibi

17 kopya | Eğitim Her Yerde
5 kopya | Eğitim Her Yerde
Üç gün sonunda ödül töreni için nefeslerimizi tutmuş sonucu bekliyorduk. Sonuç her ne olursa olsun elimizden gelenin fazlasını yapmış olmanın,  uçurumdan atlayıp yere çakılmadan kanatlanmış olmanın rahatlığı ile birlikte tatlı bir heyecan vardı ekibimizde.

Sunucunun;  ” Sıra şampiyonu açıklamaya geldi; Atık Kodu projesi ile……” sözlerini duyduğumuzda gözyaşlarımıza hakim olamadık.  Türkiye çapında düzenlenen proje yarışmasında binlercesi arasından “Atık Kodu” 1.lige layık görülmüştü. O anı izlemek için tıklayablirsiniz:

21808 mst 2395 201605082011 573029e24109a | Eğitim Her Yerde
Şampiyonuz, Gururluyuz.

DSCN7478 | Eğitim Her Yerde

Yılmadan, hiç pes etmeden çalışmanın, pes edecek gibi olduğumuz anlarda sinerji ile ayağa kalkmanın, emeklerimizin karşılığını almış olmanın, ekip ruhunun ve inanmanın haklı gururunu yaşadık.  En önemlisi Oğuzhan ve Meriç başarının hazzını,  üretmenin mutluluğunu tattılar. Biz inanıyoruz ki onlar hayatları boyunca bu duyguların peşinden gidecekler. Atık kodu ekibi olarak diyoruz ki; sıra dışı işler yapmak için kendimizi zora sokmak, sınırlarımızı zorlamak ve uçurumdan atlamak şartmış. Teşekkürler “Başka Bir Şey”…

NOT: “Atık Kodu projemizin ilk versiyonu yani yarışmaya katıldığımız versiyonu renk sensörü ile çalışıyordu. Fakat biz Bursa Bilim Şenliğinde deneyimledik ve gördük ki renk sensörü güneş ışınlarından etkilendiği için sistemimiz sağlıklı çalışmadı. Bu sebepten Atık Kodunun 2. versiyonunu yani barcod scanner ile çalışan bir versiyonunu geliştirdik. Şimdiki hayalimiz; ülkemizin geri dönüşüm sorununa büyük ölçüde çözüm olan “Atık Kodu Geri Dönüşüm Kutularının” alışveriş merkezlerinde, sitelerde, okullarda, otellerde kısacası tüketimin olduğu her yerde kullanılabilmesini sağlamak. Bunun için kendimize proje ortağı mühendis arkadaşlar arıyoruz. Bu vesileyle duyurusunu yapmak istedim.

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir
Çocuk Gibi Bak Hayata

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.