Bireyin davranışında kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak istedik yönde değişiklik meydana getirme süreci olarak tanımlanan, süreçlerin en yararlısı, sosyal olguların ve günlük yaşamın kesinlikle en önemli parçalarından biri olan saygıdeğer eğitimin ne kadar da çok yönlü olduğunu biliyor muydunuz? Cevabınız hayır ise öğrenmenin tam zamanı.
Eğitim sadece mevcut toplumsal ve kültürel değerlerin genç kuşaklara aktarıldığı bir süreç, zihinsel gelişim, kişilik geliştirme, olgunluk kazandırma değil aynı zamanda da bireyleri teknolojik becerilerle donatma ve toplumsal, siyasal sistemi etkili bir şekilde sürdürme çabasının temeli, hedefi, vizyonu ve tabi ki misyonudur.
Bunlara ilaveten, hepimizin olmasa da çoğumuzun bildiği üzere ve inkar edilemez bir şekilde, eğitimin saymakla bitmez işlevleri vardır ve bu çok değerli işlevler hayatımızın her alanında bizlere yol gösterir, bizlerin adımlarını, görüşlerini, söylevlerini ve duruşlarını şekillendirir.
Hadi o zaman eğitimin şu çok yönlü, harikulade işlevlerine hep birlikte göz atalım. Eğitimin var olan kültürel mirası geçmişten günümüze aktarma, toplumların siyasal rejimlerini koruma ve devam ettirme, kurumları çeşitli yeteneklerdeki öğrencileri yetenekleri doğrultusunda seçme ve yönlendirmeye teşvik etme, mesleğini seven, işini yapmaktan haz duyan mutlu insanlar ve mutlu bir toplum meydana getirme,bireyi yeteneklerini, bilgisini geliştirme ve onu aranan kendini geliştirmiş eleman haline dönüştürme ve tabi ki sosyalleştirme, dini ya da ideolojik yapıyı biçimlendirme, bilginin genç beyinlere ekilmesi, dikilmesi, özenle büyütülmesi gibi saymakla bitmez ve bir o kadar da yararlı işlevleri vardır.
Eğitimin bize ve topluma kazandırdıklarının anlatmakla bitmeyeceği konusunda sanırım hepimiz hemfikiriz ama şunu eklemeden edemeyeceğim: Eğitim gibi hem didaktik hem epik ayrıca eğlenceli, kazandırıcı, fayda,emek ve gelişim için fırsat dolu böylesine etkileyici bir olgu var olduğu için tüm kalbimle inanıyorum ki gerçekten çok şanslıyız. Yaşasın!