1. Anasayfa
  2. Makaleler

Derslerde Kullanılabilecek 8 Alternatif Yöntem

Derslerde Kullanılabilecek 8 Alternatif Yöntem
0

1.Senaryoyu Biraz Değiştirerek Sınıfları Terse Çevirin

Ters yüz edilmiş sınıf uygulamaları, en sıcak alternatif öğretim yöntemlerinden biridir. Sınıfta öğretmenin konuyu anlatması yerine, öğrenciler evde konu hakkında izleme veya okuma etkinlikleri yapar. Daha sonra sınıfta ise uygulamalı deneyimleri tamamlarlar. Kısacası ödevler ders, ders ise eylem olur!

2.Teknolojiyi Derslerinize Dahil Edin

Yıllardır öğretmenler hep anlatan konumda oldular. Bu alternatif öğretim yönteminde öğrencilerinizin teknolojiyi kullanmasına izin vererek öğretmen olarak sesinizi biraz da olsa rahatlatabilirsiniz. Sürekli bir şeyleri dinlemek yerine bu sefer kendilerinin yapıyor olması şüphesiz ilgilerini çekecektir. Bu sayede öğrenme daha kalıcı hale gelebilir. Bu dersler etkileşimli web sitelerinin, web uygulamalarının, videoların ve diğer etkinliklerin kullanımını içerebilir. Bu yöntemi hızlı değerlendirmeler için ya da konu anlatımı esnasında sınıf diyalogu için de kullanabilirsiniz.

Derslerinizde kullanabileceğiniz teknolojik uygulamalar; aurasma, padlet, pollev, canva, storybird, toondoo, google anketler..

3. Sınıfınızı Makerspace’e Dönüştürün

Makerspace trendi A.B.D’ de 2006 yıllarında başlayarak okullarda yaygınlaşmaya devam etmiştir. Türkçe anlamına baktığımızda makerspace yaratım ya da üretim atölyeleri anlamına gelebilir. Bu atölyeler öğrencilerin sınıflarında öğrendikleri bilgileri ürünlere çevirmelerine ortam sağlar. Dijital araçları kullanarak öğrencilerinizin ekip halinde çalışmasını da sağlayabilirsiniz. Bu dijital araçlar temel kodlama, robotik veya 3 boyutlu baskı olabilir. Öğrenciler tasarladığı şeylerin somut hale gelmesinden hoşlanacaklardır.

Tinkercad, Autodesk 123D ve 3DTin gibi yazılımlar ile öğrencileriniz tasarımlarını yapabilirler. Yine üzerinde değişiklikler yaparak 3d yazıcılar ile baskılarını alabilirler.

4. Öğrencilerinizin Proje Tabanlı Öğrenmeye Katılımlarını Sağlayın

Proje tabanlı öğrenmede alternatif öğretimde hızla gündemdeki konu haline gelmiştir. Ezbere eğitim yapmak ve sınava girmek yerine, proje tabanlı öğrenme, öğrencilerin projeler aracılığıyla içerik sunmasına olanak tanır. Sınıflarınızda öğrencilerinizi proje tabanlı öğrenmeye için teşvik edebilirsiniz.

5. Deneyimsel Öğrenme ile Öğrenci Deneyimi Oluşturun

Bu öğrenme yönteminde öğrenciler bilgiyi teorik bir ders yerine bir deneyim ve süreç yoluyla öğrenirler. Öğrenciler problemleri çözerler ancak bu sefer hayatlarında yansımalar sağlayan bir süreç gelişir. Bu önemli parça, geleneksel derse kıyasla öğrencinin anlayışını daha uzun süreli etkilerle güçlendirir.

6. Oyun Tabanlı Öğrenme ile Derslerinizi Dönüştürün

ders

Öğrencilerin çoğu oyun oynamayı sever, bu da oyun tabanlı öğrenmeyi harika bir alternatif öğretim yöntemi yapar. Günümüzde önemli yol kat eden birçok eğitici oyun var. Öğrencilerinizin dikkatini çekecek en popüler oyunlardan biri, Minecraft’ın yeni eğitim sürümüdür . Oyunlar sadece öğrencilerin içeriği öğrenmelerine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda 21. yüzyıl becerilerini daha da geliştirecektir.

Oyun tabanlı öğrenmede kullanılabilecek uygulamalar; kahoot, quizizz, kodu game lab, wordwall, quizgame, socrative, gonoodle..

7. Sanal Gezilerle Sınıfın Ötesine Geçin

Bir saha gezisi yapacak imkanınız yoksa sanal bir saha gezisi deneyin! Sanal geziler müzelerin ve tarihi yerlerin sanal turlarını hatta dünyanın her yerindeki konuk konuşmacılar ve diğer sınıflarla bağlantıları içerebilir. Öğrencileriniz koltuklarından bile ayrılmadan dünyayı deneyimleme fırsatı bulabilirler.

Sanal gezi deneyimleri elde edebileceğiniz uygulamalar; 3dmekanlar, explore.org, google earth, discovery education..

8.Sanal Laboratuvar ile Görselleği Arttırın

Sanal laboratuvar uygulamaları şüphesiz zaman sorunlarının önüne geçer. Derslerinizde müfredat yoğunluğu nedeniyle laboratuvar uygulamalarına zaman bulamadığınız anlarda bile sanal laboratuvar ile derslerinizin görselliğini arttırabilirsiniz.

Sanal laboratuvarı deneyimleyebileceğiniz uygulamalar; concord.org, e-chalk, phet, edumedia, mozaweb..

İster projeler ister teknoloji, oyunlar veya saha gezileri yoluyla olsun, alternatif öğretim yöntemlerini sınıfınıza entegre etmenin birçok yolu vardır. Bir risk alarak rahatlık çemberinizden çıkabilirsiniz. Öğrencilerinizin üreteceği yaratıcı fikirler ve ürünler sizi şaşırtmaya yetecek!

Facebook Yorumları

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Öğretmenliği bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Farklı okullarda Fen Bilimleri Öğretmenliği görevi yaptı. Şuan aktif olarak eğitim teknolojileri uzerine faaliyet gösteren bir Ar-ge şirketinde görev yapmaktadır. Bir cok konferansa katılarak sunum ve atölye gerçekleştirdi. Stempd'nin Türkiye ayağında İstanbul elçiliği görevini yürütmektedir. Ayrıca çeşitli girişimlerde gönüllü olarak yer almaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.