Son dönemlerde çevre kirliliği ile ilgili birçok yazı ile karşılaştım. Bunlardan en dikkat çekeni plastik atıkların yol açtığı, denizlerimizi ve deniz canlılarını uçurumun kenarına sürükleyen kirlilik. Günümüzde, bu kirliliğin denizler ve deniz canlıları üzerinde bıraktığı tahribat resmedilerek, sayısal verilerle izah edilerek ve birçok kez gündeme getirilerek bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bunlardan en dikkat çekeni Belçika’nın Brugge kentinde Pasifik ve Atlantik okyanuslarından toplanan beş tondan fazla plastik atıktan oluşan 12 metre uzunluğunda dev bir balina heykeli tasarımı.
Bu proje ile şüphesiz Dünya’ya bir mesaj verilmek istenmiş. Benim ise bir sınıf öğretmeni olarak dikkatimi çeken bölümü, çocuklarımızın bu farkındalık ve bilinçle hareket ederek yetişmesi.
Biz öğretmenler kendi okullarımızda bu temaları birçok kez işliyor, öğrencilerimizde farkındalık oluşturmak ve çevreye karşı olumlu tutum-davranış kazanılması noktasında elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yalnız, öğrenci grubunda kalıcı tutum ve davranışlar oluşturmak istiyorsak, Brugge kentindeki örnekte olduğu gibi çarpıcı örnekleri sınıf içerisine dahil etmek gerekir.
Peki bu dev balina örneği ile ilkokul öğrencilerinde nasıl bir algı oluşturabilir? Kazanımlar nelerdir? Biraz bunlardan bahsetmek istiyorum.
İlk olarak bu dev balina tasarımı bir STEM ürünüdür. Fen Bilimleri dersinde ele alınan Çevre konusu ana merkezinde Matematiksel hesaplama ve Mühendislik Tasarım döngüsü ile ilişkilendirilmiş, bir ihtiyaç ya da probleme çözüm olarak geliştirilmiş bir ürün. Bir sınıf öğretmeni olarak hayalim bu dev balina gibi örneklerin disiplinleri takiben kendi öğrencilerimizce tasarlanması ve manşet olmasıdır.
- Yüzyılda çocuklarımıza üretebilmeyi öğretebildiğimiz kadar başarılı olacağız.
Sınıf içi etkinliklerle imkan ve olanaklar doğrultusunda dev balina örneğine benzer tasarımlar planlanarak öğrencilerde çevreye karşı farkındalık oluşturmak da mümkün olacaktır.
Özetle;
Bir sınıf öğretmeni bu ve buna benzer etkinliklerle
1) Öğrencilerinde, çevre bilincini oluşturmada önemli ölçüde farkındalık oluşturacak ve dikkat çekecektir.
2) Çağın gerekliliği haline gelen STEM disiplinleri ile öğrencileri özgün ve yaratıcı düşünmeye sevk ederek, üretebilmeyi deneyimletecektir.
Kaynak: http://www.thisiscolossal.com/2018/06/whale-made-of-plastic-waste/
Tolga YAZICI