1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Din Öğretiminde Kalite ve Bilgi Takip Sistemi

Din Öğretiminde Kalite ve Bilgi Takip Sistemi
0

Ülkemizde belki de son otuz yılda en çok tartışılan konulardan biri de halkın bilip kullandığı isimle İmam Hatip Okulları olmuştur. Seksenli yılların başında ortaokuluyla birlikte 3+4 yedi yıllık bir eğitim vermekte olan okullara talep fazla olduğu için sınavla öğrenci alınmaya başlanmıştır. İmam Hatip Liseleri, bir dönem üniversite girişindeki katsayı uygulamasıyla karşılaştı ve önemli oranda öğrenci kaybetti. 4+4+4 oniki yıllık eğitim sisteminde İmam Hatip Ortaokulları da kuruldu. Bu uygulamayla birlikte diğer ortaokullarda okuyup da dini bilgileri öğrenmek isteyenlere zorunlu olan ikişer saat Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dışında seçmeli derslerin altı kategorisinden biri olan Din, Ahlak ve Değerler kategorisinde “Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı, Temel Dini Bilgiler” adıyla üç dersten ortaokul boyunca yılda 2’şer saat ders seçme imkânı sağlanmıştır. İHO’da ise zaten bu dersler zorunlu olduğu için seçmeli sadece Kur’an-ı Kerim dersi bulunmaktadır.

Hatta ortaokul döneminde hafızlık eğitimi almak isteyenlerin, MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 32. Maddesine göre; İmam-hatip ortaokulu veya ortaokula kayıt yaptıran veya devam eden ve hafızlık eğitimine başladığını belgelendirenlerden, hafızlık eğitimi alanlar bu eğitimleri süresince eğitim ve öğretim yılı başından itibaren en fazla bir eğitim ve öğretim yılı okula devam etmeyebilirler. Bu sürenin bitiminde okula devamları sağlanır. Bu öğrenciler okula döndüklerinde, devam edemedikleri eğitim ve öğretim yılına ait derslerden okul müdürünün sorumluluğu ve koordinesinde alan öğretmenlerinden oluşturulacak komisyonca sınava alınırlar. Başarılı olanlar bir üst sınıfa devam etmesi mümkündür.

Anadolu İmam Hatip Liseleri ise diğer Anadolu Liselerindeki tüm derslerin yanında Arapça, Kur’an-ı Kerim, Mesleki Arapça, Temel Dini Bilgiler, Siyer, Fıkıh, Tefsir, Dinler Tarihi, Hadis, Akaid, Kelam, Hitabet ve Mesleki Uygulama, İslam Kültür ve Medeniyeti olmak üzere haftada toplam 40 ders saati eğitim yapılmaktadır. Bu program dışında hazırlık sınıflı Fen ve Sosyal Bilimler, yabancı dil, uluslararası program, hafızlık, güzel sanatlarda klasik ve çağdaş görsel sanatlar, spor ve musiki programı uygulayan proje okullar bulunmaktadır. Bu kısmı yeni bir uygulama olduğu için eğitim camiası ve halkın ekserisi tarafından yeterince bilinmemektedir.

Bir de son dönemde tüm okulların kapatılıp imam hatip okuluna dönüştürüldüğüne dair bir şehir efsanesi dolaşıyor. MEB resmi istatistiklerine göre; 1605 AİHL’ de 279.445 erkek, 348.058 kız toplam 627.503 öğrenci 42.879 öğretmen ve 32.805 öğretmenle eğitime devam etmektedir. Tüm ortaöğretimde ise 11.783 okulda 5.689.427 öğrenci 347.969 öğretmen ve 204.268 derslikte eğitim öğretim yapmaktadır. Oranlanacak olursa; tüm lise okullarının % 13.62 si AİHL, tüm lise öğrencilerinin % 11.02 si AİHL öğrencisi, liselerde görev yapan tüm öğretmenlerin % 12.32’ si bu okullarda, liselere tahsis edilen tüm derslik sayısının % 16.05’ i bu okullarda bulunmaktadır. Yani sayı iddia edildiği gibi abartılı değildir. Bir dönem öğrenci sayısının çok azalmış olması ancak son birkaç yıldır eski düzeyine gelmiş olması göze batmaktadır. Gerçeği yansıtmayan bu söylentiler algının bilinçli bir şekilde yönlendirildiğini de düşündürtmektedir.

Herşeye rağmen halkın bu okullara teveccühü yanında din öğretiminin yeniden canlandırılmasında başta imam hatip platformunu oluşturan Ensar, Önder, İlim Yayma ve diğer dernek ve vakıflarının önemli katkıları da olmuştur. Tüm bu çalışmalar, bir dönem İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünde birlikte çalıştığımız şu an Din Öğretimi Genel Müdürü olan Sayın Nazif Yılmaz ve ekibi tarafından zenginleştirilerek ve geliştirilerek uygulamaya konulmuştur.

Bu kadar zengin çeşitlilik içinde programların izlenmesi ve değerlendirilmesini de gerektirmiştir. Bu amaçla KTS Bilgi ve Kalite Takip Sistemi uygulamaya konulmuştur. Temelde bir bilgisayar yazılımı olan programa İHO-AİHL okullarının güzel örneklerinin iç dış mekan fotoğraflarını, yapmış oldukları faaliyetleri özet halinde resimli varsa ekleriyle ekim-mayıs ayları için aylık olarak yüklemektedir. İlçe ve il milli eğitim müdürlüğündeki ilgili birim müdürü tarafından kontrol edilerek onaylandıktan sonra Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne ulaşmaktadır. Eğitim Ortamları ve Fizikî İmkânlar Alanı, Öğretmenler ve Eğitim Yöneticileri Alanı, Akademik Gelişim Alanı, Öğrenci Meslekî Gelişim Alanı, Değerler Eğitimi, Bilim, Sanat, Spor, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Alanı, Okul Tarafından Gerçekleştirilen Örnek ve Özgün Uygulama/Proje Alanı, İzleme ve Değerlendirme Alanı olmak üzere yedi farklı alanda eğitim-öğretim yılı başında yaptığı planlara göre faaliyetlerini vakti geldikçe gerçekleştikçe sisteme kaydetmektedir. Aylık raporlama, il, ilçe ve okul raporu olarak tüm faaliyetleri için derlenen puanlara göre Türkiye geneli sıralamada iller için 81, ilçeler için 1073, okullar için 3895 kayıt üzerinden sıralama yapılmaktadır. Herkes kendi performansını buradan takip edebilmektedir. Geçen yıl başlayan ve halen aktif olarak çalışan bu sistem bu yıl geliştirilerek Yönetici Gelişim Programı, İHO-AİHL ve diğer okullarda görev yapmakta olan DKAB ve diğer meslek dersleri öğretmenlerine yönelik Öğretmen Gelişim Programı da eklenmiştir.

Bakanlık düzeyinde ilk kez uygulanmakta olan bu sistem sayesinde okullara yeni bir heyecan gelmiştir. Bu sistem sayesinde yapılan çalışmalar bilinir ve paylaşılır olmuştur. Bu aynı zamanda kurumsal somut bir performans göstergesidir. Okullar bu başlıklarda çalışmalar yapabilmek için okul-çevre ilişkilerini geliştirmektedir. Bu çalışmalarla okullar, başta üniversiteler, müftülükler ve sivil toplum örgütleriyle birlikte öğrencilerin daha iyi eğitim alarak yetiştirilmelerine imkân sağlanmaktadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile İmam Hatip Meslek Dersleri öğretmenlerinin ihtiyaç duyacağı ve faydalanabileceği güncel tutulan http://dinogretimi.meb.gov.tr işlevsel bir web sitesi hizmet vermektedir. Bu sitede projeler, iyi uygulama örnekleri, etkinlikler, yarışmalar ve kılavuzlar velhasıl ihtiyaç duyulacak hemen her şeye ulaşılabilmektedir. Öğrenci, veli ve tüm halka açık bu sayfadan herkes faydalanabilmektedir.

Diğer genel müdürlüklere örnek olabilecek bu çalışmaya rehberlik ve liderlik eden Nazif hocamızı ekibiyle tüm emek verenleri kutluyorum. İlave yatırım ve emek gerektirmeyen mevcut bilişim altyapısını kullanarak gerçekleştirilen bu sistemle ülke genelinde yapılan tüm çalışmaların bilinmesi, paylaşılması ve kayıt altına alınmış olması bile başlı başına önemli bir başarıdır.

Facebook Yorumları

Erol DEMİR 1967 yılında Gölcük’te doğdu. Piyale Paşa İlkokulu, Gölcük İmam Hatip Ortaokulu, Gölcük Endüstri Meslek Lisesi, Anadolu Üniversitesi Bilecik Meslek Yüksekokulu Elektronik programını ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İşletme Yöneticiliği alanında yüksek lisansı “Eğitim Yöneticilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri” konusunda tezini tamamlamıştır. Halen İstanbul Ticaret Üniversitesinde işletme alanında doktora öğrencisidir. 1990 yılında Türkkablo fabrikasında kalite kontrol teknisyeni olarak çalıştı. Öğretmenlik hayatına 1991 yılında Hakkari’de başladı. 1994 yılında Gölcük Mesleki Eğitim Merkezi’ne elektronik öğretmeni olarak atandı. 1995 yılında müdür yardımcısı oldu. 2000 şubat ayında Gölcük Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü oldu. 2003 yılında Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak çalışmaya başladı. Aralık–2007 ile Haziran-2016 arası İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube müdürü olarak çalıştı. Temmuz – 2016 Bakırköy İlçe MEM, Temmuz-2022 İstanbul İl MEM, Ekim-2023 Küçükçekmece İlçe MEM Şube Müdürü olarak görevine devam etmektedir. Evli ve 3 çocuk sahibidir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.