1. Anasayfa
  2. İyi Örnekler

Dünyanın İlk ve Tek Ahşap Müzik Atölyesi

Dünyanın İlk ve Tek Ahşap Müzik Atölyesi
0

Her şey Güney Marmara Kalkınma Ajansına “Hayatın Ritmini Yakala” isimli bir proje yazımıyla mı başlamıştı yoksa 5 plastik bardakla mı? Dünyada ilk ve tek olan bir ahşap müzik atölyesinin başlangıç noktası hangisidir diye sorsalar projeyi işaret ederdim. Halbuki sadece 5 plastik bardakla başlamıştı ahşap müzik atölyesinin sıra dışı yolculuğu…

2BE16B5E 2102 4FE6 B330 6F5CF3B533F9 | Eğitim Her Yerde

Balıkesir’in Kepsut ilçesinde bulunan 125. Yıl Yatılı Bölge Ortaokulunda müzik öğretmenliğine başladığım sene imkansızlıklar içindeydik. Müzik adına bilinen tek şey şarkı söylemek veya dinlemekti sanırım. Ne müzik odamız vardı ne de bir enstrümanımız… Hemen işe koyulmuş ve çalışmalara başlamıştık. 5 plastik bardakla ritim tutarak bir ritim grubu çıkartmıştık ortaya. İlginç kompozisyonlar kısa sürede dikkat çekmeyi başarmıştı. Biz de ilerlettik işi ve emanet enstrümanlar bulmaya başladık. Darbukalar, defler ile ritim grubumuz günden güne büyüyordu. Grubumuza bir de isim verdik: Hayatın Ritmini Yakala…

Farklılık, ahenk, hız, uyum ne ararsanız vardı bu grupta. Bu yüzden kısa sürede adımız duyulmaya başlamıştı ama hala eksiklerimiz vardı. Daha çok öğrenciye ulaşmak adına daha çok enstrümanımız olmalıydı ve bir de müzik odamız.

Güney Marmara Kalkınma Ajansına projemizi yazdık ve beklemeye başladık. Saha ziyaretine geldiklerine onlara emanet enstrümanlarla yaptığımız ritim gösterimizi sunduktan sonra “Siz emanet enstrümanlarla bunları yaptıysanız kendi enstrümanlarınız olduğunda kim bilir neler yaparsınız…” diyerek çıkıp gitmişlerdi ama umudun kapısını da aralamışlardı bir defa.

Projemiz kabul edildikten sonra uçsuz bucaksız hayallere kucak açan hikayemiz başladı. Okulumuzun bahçesinde 184 m2 büyüklüğünde her şeyin ahşaptan oluştuğu, içinde 43 farklı türde 325 enstrümanın bulunduğu, 25 dağ köyünden okumak için gelen köy çocuklarına ev sahipliği yapan okul ve pansiyonun yan odası gibi kullanılan Ahşap Müzik Atölyesi…

Müzik dersleri artık burada işlenmeye başladı ve hem okulun hem de ilçenin gözdesi olan bu atölyede birçok program da yapılmaya başladı.

Çalışmalar ise sadece grupla kalmadı, atölye de 7 farklı dalda enstrüman kursu açıldı ve okulun tüm öğrencileri en az 1 enstrüman çalmayı öğrendi. Hatta rekor kırdık ve 184 öğrencinin çalabildiği toplam enstrüman sayısını 3.089’a ulaştırdık. Yani en az enstrüman çalan öğrenci 8 tane çalabiliyorken en çok enstrüman çalan öğrenci 35 tane enstrüman çalabilecek düzeye geldi. Öğrencilerin yatılı okudukları bu okula nefes getiren ahşap atölye onların boş zamanlarını da değerlendireceği paha biçilmez bir yere dönüştü. Burada yapılan çalışmalar o kadar büyüdü ki köy çocukları ile kurulan “Hayatın Ritmini Yakala” ritim grubunun bugüne dek yurt içi ve yurt dışı olmak üzere 616 konserinin temelini atan bu atölye öğrencilerin ritim duygusunu ve bedensel yeteneklerini geliştirmesine, mutlu olmalarını sağlamasına, olumlu bir kişilik geliştirerek kendi kendini kontrol etmesine, akademik başarısını artırmasına da yardımcı oldu.

Dünya çapında bir grup olan Hayatın Ritmini Yakala’nın temeli olan Ahşap Müzik Atölyesi sayesinde öğrencilerin verdiği konserler hayatlarında ilklere ve enlere imza atmıştır. Bunlardan bazıları ise; denizi görüp denize girmek, hamburger yemek, asansör ve yürüyen merdivene binmek, yurtdışına çıkmak, uçağa binmek, ilçe dışına çıkamazken çeşitli illere konserlere gitmek, hayalini kurduğu enstrümanı çalabilmek gibi daha sayamayacağımız birçok şey…

Şimdi bu yazıyı okuyan herkese sesleniyorum: Balıkesir’e yolunuz düşerse küçük ilçemiz Kepsut’a Ahşap Müzik Atölyemizi canlı canlı görmeye ve öğrencilerimizden ufak bir konser dinlemeye davetlisiniz, davetlimizsiniz 😊

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.