Merhaba sevgili okur,
İlk defa gördüğün bir şey karşısında ne yaparsın? Evet dokunur, sallar sesini dinlersin veya kokusunu almak için derin bir nefes çekersin. Bugün sizinle bu yazıyı paylaşabiliyor olmamdaki en hakiki unsur bu durumdur.
Çocuklar, nesillerimizin devamı olan o çok kıymetli varlıklar, her gün bu durumu yaşıyorlar. Ama bazen biz onları korumak için bile olsa yanlış tepkilerde bulunup “dokunma” diyoruz. Halbuki onlar o nesnelere dokunurken o kadar çok kazanım elde ediyorlar ki. Bu kazanımları fark etsek “dokunma” demek yerine onları buna teşvik ederiz. Peki en kıymetlilerimizin yaptığı başka şeyler de var mı?
Olmaz olur mu, dediğinizi duyar gibiyim. Soru sormak, oyun oynamak, keşfetmek tüm bunlar onların en yaratıcı yaptıkları şeylerdir. Bende bir eğitimci olarak bu yaratıcılıklarını fark ettim ve siz değerli okurlarıma bir tane oyun ile geldim. Bu oyun çocuklarımızın zihinsel becerilerini geliştirirken onlara duyu farkındalığını da kazandıracaktır. Oyunumuzun çıkış noktası Sudoku oyunudur. Çocuklara 3×3 kutucuklu bir tablo verilerek oynan bu oyunda aynı satır ve sütunda aynı dokularda nesneler olmamalıdır. Örneğin pürüzlü, sert olan satırda yine pürüzlü veya sert nesne olmamalıdır. Diğer tüm kurallar Sudoku oyunuyla aynıdır. Ben satır aralığını 3×3 olarak planladım. Bu durumun sebebi 3-4 yaş çocuklarının bilişsel yeterliği ancak bu çerçevede bir tabloyu düzenleyebilecek kadar olmasıdır. Oyunumuzu dilerseniz 4×4 şeklinde satır ve sütunlar ayarlayarak daha büyük yaş grubu ile oynayabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki bu oranlar yaş gruplarının zihinsel beceri düzeylerine göre düşünülmüştür.
Oyunumuz yumuşak, tüylü, pürüzsüz, sert, pürüzlü, dikenli nesneleri gruplama oyunudur. Gruplama becerilerini geliştirirken asıl amacımız olan duyu organlarını geliştirmekteyiz. Bu gelişimi şu şekilde sağlamaktayız; Çocuğumuza önce bu dokulardaki materyali sunuyoruz daha sonra boşlukları nesnelere dokunup hissederek o tamamlıyor. Çocuklarınıza kazandırmak istediğiniz kavramları bu şekilde Doku-Doku oyunumuzla kazandırabilirsiniz. Dikenli deyince nasıl bir şey acaba diye merak edenleriniz olmuştur. Tabi ki de onlara zarar vermeyecek ama yine de diken hissini uyandıracak materyaller kullanmalısınız.
Oyundaki nesnelere örnek vermem gerekirse; Çam ağacının dikenlerini kullanmanız gelişimleri ve yaratıcılıkları için yararlı olacaktır. Yumuşak nesnelere bulaşık süngeri, tüylü nesneye kuş tüyü, pürüzsüz nesneye streç filmi, sert nesneye kaya tuzu, pürüzlü nesneye telis çuvalı gibi nesneleri kullanabilirsiniz. Ben öğrencilerime hazırladığım Doku-Doku oyununda bu nesneleri tercih etmiştim. Lakin sizin aklınıza farklı nesneler geliyor ise onları kullanarak aynı amaca hizmet eden bir oyunda siz geliştirebilirsiniz. Bu oyunda sert-yumuşak, pürüzlü-pürüzsüz, tüylü-dikenli kavramlarını zıt kavramlar olarak seçmiş ve materyalleri eğitsel oyun olarak kullanmıştım. Sizde diğer zıt kavramları bu şekilde oyunlaştırarak verebilirsiniz.
Eğitimin her yerde ve her koşulda olmasına inanan bir okul öncesi öğretmeni olarak siz değerli okurlarımla daha nice yazılarda görüşmek dileği ile bir sonraki yazımda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.