Arttırılmış Gerçeklik (AG) Nedir?
Arttırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen; ses görüntü, grafiklerle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümdür.
Eğitimde AG Uygulamaları
Eğitimde interaktif modellerle öğrenmek her zaman daha akılda kalıcı olmuştur. Kendi öğrencilik yıllarımızı hatırlayalım, soyut-karmaşık olan konular hep zor anlaşılmıştır ve çabuk unutulmuştur. Peki bu konular nasıl daha kolay öğrenilebilirdi? Arttırılmış gerçeklik teknolojisi de bunu en iyi şekilde sağlıyor. Arttırılmış gerçeklik uygulamaları öğrencilerin hayal gücünün ve yaratıcılıklarının gelişmesine destek olarak sınıf ortamında eğlenceli bir öğrenme şekli sunuyor.
Özellikle fen öğretiminde anlatılması karmaşık konularda çok etkili olmaktadır. Konuların sunulmasında gerçekçi bir eğitim ortamı sunmakta ve öğrenmeyi destekleyici nitelikte olmaktadır.
Biz öğretmenler eğitimin içinde arttırılmış gerçekliği pek çok yerde kullanabiliriz. Buna bir sınır koymak çok da doğru olmayacaktır. Arttırılmış gerçeklik okul yaşantısında en basitinden ders esnasında yapılan bir uygulamayla, öğrencilere dağıtılan etkinlik kağıdındaki bir resme yerleştirilen videoda ya da sınıf panolarında karşımıza çıkabilir. Arttırılmış gerçekliği sınıfımda ilk kullandığımda öğrencilerin tepkileri harikaydı. Bunun nasıl olabileceği akıllarda soru işareti olmuş ve ders dikkati üst seviyeye çıkmıştı.
Sene içinde en çok 6. Sınıf Hücre konusunda kullandığımız Quiver 3D isimli uygulama ile hem eğlenceli hem de bilgi dolu dakikalar geçirdik. Anlatılması ve öğrenciler tarafından kavranması çok zor olan ve soyut kavramlar içeren hücre organelleri bu uygulama ile kolayca öğrenildi. Uygulama sayfasında bulacağınız hücre görsellerini indirerek işe başlayabilirsiniz. Öncesinde öğrencilere hayvan veya bitki hücresi görsellerini dağıtıp onlardan bu görselleri hayal güçleri ile boyamalarını isteyebilirsiniz. Daha sonra boyanan görseller uygulamada okutularak hücre konusu çocuklarda daha etkili bir anlatımla sunulacaktır. Öğrenciler bu uygulama sayede hücreyi 3D görüntüleme şansı yakalayacaklar.
Uygulama ile ilgili bazı öğrencilerimin yorumları ektedir:
Dezavantajlarına bakacak olursak bu teknolojilerden yararlanabilmeniz için; sınıf ortamında internet erişiminin ve elinizde arttırılmış gerçekliği tanımlayabileceğiniz cihazların (Akıllı gözlük gözlük, akıllı cep telefonu ya da tablet) bulunması gerekir. Aynı zamanda bu uygulamalardan yararlanmak adına uygulamanın cihazda yüklü bir şekilde bulunması da diğer şartlardan biri. Tüm bu şartlar sağlandığında aslında arttırılmış gerçeklik uygulamaları tam da biz eğitimcilere göre. Artık arttırılmış gerçeklik için tasarlanmış görseli cihazınızda ki uygulama ile tanımladığınızda, cihazınız görseli algılıyor ve yeni bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz.
Bir sonraki arttırılmış gerçeklik örneğinde görüşmek dileğiyle..