Her şey PISA Direktörü Andreas Schleicher’in 2017 yılında “Öğretmene ders kitabı verdirmek ve öğrencilerden kitabı ezberlemesini istemek artık işe yaramıyor. Matematikçi gibi düşünmelerini sağlamalısınız. Bir örnek vereyim: Fonksiyonlar sadece denklem ve formül demek değil. Mesela ebola hastalığı dünyada nasıl ve hangi hızla yayıldı? Bunu hesaplamak için üstel fonksiyona ihtiyacınız var. Sorunun nedenini ve doğasını anlamak formül ezberlemekten daha önemli.” açıklaması ile başladı.
Bunun üzerine bakanlık PISA sınavına benzer bir sınav olarak liseye giriş sınavı yapılmaya başlandı. Format TEOG dan farklı olarak mantık muhakeme içeren sorular. Sorular şekil üzerinden şekil üzerinden mantık kurularak hazırlanan sorular. Ancak bir çok yayın evi soruları hazırlarken bunlara dikkat etmeden bulmaca tarzı zeka yada görsel zeka isteyen isteyen sorular hazırladı. Yeni nesil sorular bazı yayan evlerinin sırf zor olsun diye deneme yanılma yöntemi ile hazırlanan sorular kendilerini tatmin yada sırf insanların zor olsun kimse çözemesin mantığı değildir. Yeni nesil sorular şekil üzerinden mantık muhakeme sorularıdır.
Sorular sınav ile alakasız zor sorular olursa öğrenciler gereksiz yere zaman kaybı yaşıyorlar. Bundan daha önemlisi ise yapamadıklarında matematikten nefret ediyorlar. Oysa onların yapamadığı soruların sınav ile alakası olmadığını bilmiyorlar. Bu yüzden yazar arkadaşlardan isteğim sorular hazırlanırken zor da olsa sınava yakınlık, müfredata bağlılık ilkesine uyulursa hem öğrencilerimiz sınava daha güzel hazırlanmış olurlar, hem de motivasyon sorunu yaşamazlar. Yeni nesil soruları çözmek çok kolay değil. “Matematik asıl olarak sabır işidir, belleyerek değil keşfederek anlamak gerekir” diyen Cahit Arf aklıma geliyor, LGS sisteminde başarılı olmanın yollarını düşünürken.
Yeni Nesil Sorularda Nasıl Başarılı Olurum?
Bu soru sosyal medya hesaplarıma çokça sorulan sorulardan bir tanesi. Yazımı tamamlamadan biraz da nasıl başarılı oluruz hakkında bilgi vermek istiyorum.
Bu tip soruların çözebilmesi için öncelikle konuya hakim olunmalıdır. Bunun için de öğrenci seviyesine uygun konu pekiştirici kaynaklar ile başlanmalıdır. Konu bitince yeni nesil sorular ile başlamak yanlıştır. Öncelikle normal tipte sorular ile öğrenci kendini geliştirmelidir. Konunun anlaşılmasını sağlayan eski TEOG tarzı dediğimiz kaynaklar ile başlanmalı. Yeni nesil sorularda okuma anlama daha da önem arz etmektedir. Özellikle uzun sorularda iyi okuyucular avantajlıdır. Bu da kitap okuyanların avantajlı olduğu sonucunu ortaya çıkarmaktadır.
Milli Eğitim Bakanımız Ziya SELÇUK yaptığı açıklama ” kitap okumayan, okuduğunu anlamayan fen lisesine gidemeyecek ” sözlerini hatırlatmak istiyorum. Artık yeni nesil soruları çözmek için kitap okumanın matematikten bile daha önemli hale geldi. Ayrıca soruların uzun olmasından dolayı hızlı okuma tabi ki anlayarak hızlı okuma çok önemli hale geldi öğrencilerin bir birine fark atmasında anlayarak hızlı okuma şart.
Bir haber de benden vereyim yazıma nokta koyayım yeni nesil soruların çözümünün olduğu videolar paylaştığım youtube’a kanalımı açtım bütün öğrenci, öğretmen ve velileri beklerin kanalımın adresi: https://www.youtube.com/channel/UCHA9GhBC6JQcCss9-9zXBbQ?view_as=subscriber