Hayatta olumluyu görme mutlu olma haz alıp daha keyifli yaşama sanatı nasıl olur ? İçinizden şunu söylediğinizi duyar gibiyim ‘‘iyi hoş da nasıl mutlu olunur onlarca hatta yüzlerce olumsuz durum varken…’’ İşte tam da burada size şöyle bir önerim olacak; onca şeye rağmen bunu başarabiliyor olmamız ve başkalarını da kendi mutluluk çemberimize almamız farkındalık oluşturacaktır. Hem içsel rahatlama sağlayacağını hem de günlerinizin anlamlandığını görmüş olacaksınız.
Hani uzun vadeli kredi çekip ev sahibi olmaya başlanır ya da bir sonraki maddi hedefi bellidir araba daha sonra bir tane daha ev araba, daha çok mal falan … peki doyuma ulaştınız mı? Tabi ki de hayır çünkü bir sonraki hedefiniz diğerini kovaladı. Ya ruhunuz, benliğiniz, çevrenizle olan dostluğunuz, çocuğunuzun ilk adımları, koşuşturması, yağan kar,yaşadığınız gün, saat, saniye ve salise…. Belki gelecekle ilgili planlama yaparken gözümüzden kaçırdığımız bazı şeyler oluyordur ha ne dersiniz? Peki ya gözden kaçırdığımız şeyler çok mu önemsiz? Bu durumlar kulağa pek de güzel gelmiyor değil mi? Bazen de mutsuzluk anında öyle bir cümle kurulur ki büyütme kafanda bunları amaaaan boşver sendecilik yapanlardan da yorulduk değil mi? ‘‘Peki nedir formülü’’ dediğimiz noktada artık kendimize dönme vakti. Size mutluluk reçetesinden bahsederken yapılan birkaç araştırma örneklerini de aktaracağım işte yapılan araştırmalar diyor ki ile başlayan cümlem ve aklımızın bir köşesinde bulunması gereken liste:
- Bol bol oksijenli havada ya da parkta bahçede gezmek doğayla iç içe olmak,
- Gezi, akraba yada arkadaş sohbeti, size kendinizi mutlu hissettirecek ortamlarda bulunmak,
- Köpek ya da kedilerle ilgilenmek, çiçek, ağaç ve doğada varolan bitkilerin gücü sosyal etkileşimi arttırdığı görülmüş aynı zamanda mutluluğu aralayan bir kapı niteliğindedirler.
- Dışarıdaki yağmurlu, güneşli ya da karlı havaların tadını çıkarmak. Havayı boğucu, sert ya da yağmurlu olarak adlandırmak yerine ruhunuza dokunan duygularla tasvirini yapabilirsiniz ‘‘ yağmurlu hava: tam kitap okumak, ıslak zeminde koşturmak ya da tertemiz havanın müjdecisi’’ olarak yorumlayabilirsiniz.
- Bol bol ilgi alanınız ya da çeşitli alanlardaki bir çok kitabı okuma. Yapılan araştırmalarda en dikkat çekici şey kişinin kitap okurken ruhunun daha çok hafifleyip doygunluğa ulaşması. Özellikle farklı alanlarda kitapların okunması.
- Kişinin kendisi için hobiler üretmesi; resim,müzik,spor vb… örneğin; spor ile uğraşan bireylerin kendileri için yaptıkları bedensel aktivite mutluluk hormonlarının devreye girmesine neden olur.
Çokça uzak durulması gereken şeylerden biri; birkaç kişinin yan yana gelip dedikodu yapması. Dedikodu kişinin benliğinin yıpranmasına neden olur, yetersizlik hissine kapılma, kendini başkalarından aşağı görme durumuna, boşlukta hissetme, güvensizlik gibi etkenleri tetikler. Özellikle yukarıda sıralanan aktivitelerden biri ya da bir kaçıyla uğraşmak dedikoduyu engeller.
Birey mutluluğu kendinde, gözlerinin ve ruhunun dokunduğu her şeyde bulmalıdır. Mutluluk= bireyin kendisi ve görmek istediği olumlu , güzel şeylerdir.
Veee en önemlisi her ne yapıyorsan bir şeye odaklanıp keyif almak gerekir. Gelecekteki uzun soluklu planları bir kenara bırakıp var olan her ne ise onun tadını çıkarmak. Hadi kalkın kendiniz için bir şeyler yapmaya karar verin…