1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Öğretmen Dijital Yeterlilikleri

Eğitim sisteminin tartışmasız bir numaraları bileşeni öğretmendir. Bu vesile öğretmen yeterlilikleri de sık sık gündeme gelmektedir.

Öğretmen Dijital Yeterlilikleri
1

Eğitim sisteminin tartışmasız bir numaralı bileşeni öğretmendir. Bu vesile ile öğretmen yeterlilikleri de sık sık gündeme gelmektedir. 21. Yy. eğitim anlayışı incelendiğinde dijitallik,dijitalleşme ve buna bağlı olarak dijital yeterliliklerin her birey için önemli hale geldiğini görüyoruz.

Ben de hem öğretmenler günü dolayısı ile hem de uzman öğretmenlik sınavı dolayısı ile gündemde olan öğretmen konusunda çok önemli olduğuna inandığım “öğretmen dijital yeterlilikleri” konusunda bir araştırma yapıp ve kendi düşüncelerimi de ilave ederek sizlerle paylaşmak istedim. Öğretmenlerin eğitim alanında sahip olması gereken en yaygın yeterliklerden biri dijital yeterliktir. Milli Eğitim Bakanlığının uzman öğretmenlik sınavı dolayısı ile hazırladığı kitapta UNESCO Öğretmen dijital yeterlilikleri hususunda aşağıdaki gibi bir bölüm vardır.

“UNESCO Öğretmen Dijital Yeterlikleri Çerçevesi ise öğretmenlerin sahip olması gereken dijital yeterlikleri ve seviyelerini bir matris ile açıklamıştır. Matriste öğretmen yeterlikleri 6 alanda ve 3 farklı seviyede 18 yeterlik olarak organize edilmiştir. UNESCO Öğretmen Yeterlikleri Çerçevesi Şekil 1’ de verilmiştir

sekil 1 unesconun gelistirdigi ogretmenlere yonelik bilgi ve iletisim teknolojileri yetkinlik cercevesi111 | Eğitim Her YerdeŞekil 1’de verilen çerçeve öğretmenlik mesleği özelinde dijital yeterlikler, 6 alan ve 3 yetkinlik seviyesinde toplam 18 yeterlik alanı olarak belirlenmiş ve her bir yetkinlik seviyesi için tüm alanlarda hedeflenen bilgi ve becerilerin gerçekleştirilmesi beklenmektedir.

Bilgi kazanma yetkinlik seviyesinde öğretmenlere okul topluluğunun etkili ve verimli bir üyesi olacak bilgi ve becerileri kazandırmak amaçlanır. Bu seviyede, öğretmenlerin sınıf seviyesinde yaptıkları uygulamaların kurumsal ve millî politikalarla ne derece uyumlu olduğunu açıklamaları, müfredat içinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) öğretim amaçlı kullanımlarını tanımaları, öğrenme ve öğretme süreçlerinde uygun BİT çözümlerini seçmeleri, donanım parçalarının işlevlerini ve gerekli uygulama yazılımlarının işlevlerini tanımlamaları ve kullanımlarını gerçekleştirmeleri, BİT’ in tüm öğrencileri kapsayacak şekilde öğretim etkinliklerinde kullanılması için fiziksel ortamın organize edilmesi ve mesleki gelişimlerini desteklemek için BİT kullanımı olarak sıralanabilir”.

Yukarıdaki tablo ve metin incelendiğinde çalışmanın 2018 de yapıldığı yani neredeyse 5 sene öncesinden dikkat çekildiğini görüyoruz. Ayrıntısında öne çıkan durumlara baktığımızda 18 yeterlilik belirlendiği ve bu yeterliliklere dikkat çekildiği anlaşılıyor. UNESCO’nun bu çalışmasında 6 ana alan Yetkinlikten bahsedilmektedir. Ayrıca burada vurgulana nokta farklı ana konularda farklı seviyelerde yetkinlik göze çarpmaktadır.

Aslında konu geniş, kapsamlı ve tekniktir. Memnuniyet verici olan Milli Eğitim Bakanlığının resmi yayınlarında bu önemli konu kendine yer bulmaktadır. Bundan sonra iş uygulamaya kalıyor. Görünen o ki geleceğin bir numaralı gerçeği dijital teknolojilerdir. Dijital teknolojiler hayatın her alanında ve her anında var olacaktır. Tüm bireyleri kapsam alanına alan bir konu elbette ve kesinlikle eğitimin temel konusu olmalıdır. Tüm bireyleri ilgilendiren bir gelişme, bir teknoloji eğitim kurumları dolayısı ile öğretmenler eli ile öğretilecektir.

Son söz;

“Dijital yeterlilikler” diye bahsedilen bu önemli konuda önce öğretmenlerimiz uzmanlaşmalı sonra toplumun yetiştirtmesi sağlanmalıdır .Dijital beceriler ile ilgili hem örgün eğitimde öğretim çağındaki öğrencilerimize hem de yaygın eğitim kapsamında yetişkinlerimize kazandırılmalıdır. Bu teknolojik eğitim öğretmenlerimiz tarafından verileceğine göre, öğretmenlerimiz dijital yeterlilik ve yetkinlik ile ilgili yetiştirilme mevzusu önemlidir ve önemsenmelidir.

logo 2 | Eğitim Her Yerde

Facebook Yorumları

Teknik Eğitim Fakültesi mezunu ,33 yıllık eğitim yöneticisi, Farklı platformlarda yazılar yazar, "Meslek Liselinin Kariyer Yolu" ve "Eğitimcinin Penceresinden" adlı kitapların yazarı. MstfAslaN Okuyan, düşünen, sorgulayan ve üreten bir "EĞİTİM UZMANI",bir yazar.MstAslN

Yazarın Profili

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yorumlar (1)

  1. Her bireyin dijital yeterlilikleri, günümüzün ve geleceğin en önemli yetkinliklerinden olacak.

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.