1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Okul İşletmesi Yönetimi Ciddi Bir İştir

Okul işletmesi yönetimleri olduğundan çok daha basit olduğu yönünde geniş bir algı var. Hiç bir okulun yönetimi basit bir durum değildir böyle de algılanmamalıdır. Neden basit olmadığını dilim döndüğünce açıklamaya gayret edeceğim.

Okul İşletmesi Yönetimi Ciddi Bir İştir
1

Okul adlı işletmelerde aşağıdaki konu başlıklarında faaliyet yapılmaktadır:

*Çocuklar ve/veya gençler hayata yani geleceğe hazırlanmakta,

*Devletin genel mevzuatı ile Milli Eğitim Bakanlığına ait mevzuata bağlı resmi iş ve işlemler yürütülmektedir.

*Uzmanlık isteyen muhasebe iş ve işlemleri yürütülmektedir.

*Uzmanlık isteyen iş güvenliği mevzuatına yönelik iş ve işlemler yürütülmektedir.

*Uzman gerektiren SGK mevzuatına dair iş ve işlemler takip edilmektedir.

*Akla gelen her tür (sivil savunma, yangın alarm, ısıtma-soğutma sistemleri vb)teknik konularda sorumluluk vardır ve yapılması gereken iş ve işlemler vardır.

* Her tür bina onarımı, elektrik işleri vb sorumluluğu olan ve takibi gerektiren özel uzmanlık isteyen iş ve işlemler vardır.

Ve aklımıza gelen gelmeyen karmaşık bir o kadar özel sorumluluk ve uzmanlık gerektiren konular sıralayabiliriz. İşte bu sebeple okul yönetimi ciddi bir iştir. Tam da bu nedenlerle okul müdürü daha bir özenle seçilmelidir. Pekâlâ, yukarıda uzmanlık isteyen konuları okul yöneticileri nerede öğreniyor? Lisans eğitiminde öğrendiği ve öğrencilere öğretmek üzere yetiştirilen kişi birçok farklı problemin yönetilmesi gereken okul işletmesini nasıl yönetecek? Şu andaki gerçek kervanı yolda düzerek yönetecek.

Her görevin ve pozisyonun kendine özgü yetkinlikleri var. Şöyle bir hatırlatma yapmakta fayda var;

*öğretmen becerileri ve yetkinlikleri kendine özel,

*Müdür yardımcısı becerileri ve yetkinlikleri kendine özel,man 978905 960 720 | Eğitim Her Yerde

*Müdür beceri ve yetkinlikleri kendine özel.

Örneğin her iyi öğretmenden iyi müdür yardımcısı olmayabilir. Her iyi müdür yardımcısından da iyi müdür olmayabilir. Ancak okul yöneticileri öğretmenlerin arasından seçilmelidir.5 yılını dolduran öğretmenler arasından müdür yardımcıları seçilmelidir, en az 5 yıl müdür yardımcılığı yapmış kişiler arasından da okul müdürleri atanmalıdır. Yönetici özlük hakları iyileştirilerek talebi artırmak gereklidir. Böylece daha çok talep edilen okul yöneticiliği için nitelik de kendiliğinden yükselecektir. Milli Eğitim Bakanlığı kendi bünyesinde bir akademi açmalıdır. Burada okul müdürlüğü ve müdür yardımcılığı için en az 2 yıllık programlar açılmalıdır. Bu programları başarı ile bitirenler arasından müdür yardımcısı ve müdür atanmalıdır. İlk atamada 3 senelik süre sonunda yapılan değerlendirmede o kişinin yöneticilikteki başarısı ölçülmelidir. Bu değerlendirmeden de başarı ile geçen yöneticiler her 5 yıllık aralıklarla değerlendirmeye ve denetime tabi tutulmalıdır.

Bir okul yöneticiliği şartları bu kadar zorlaştırılır mı diye düşünenler olacaktır. Evet zorlaştırılır. Çünkü üst düzey başarılar nitelikli insan gücü ile başarılabilir. Sıradan insanlardan üst düzey başarı beklemek çok aşırı bir iyi niyettir.

Özellikle okul müdürlüğü oldukça ağır psikolojik şartlarla baş edebilme ve farklı çevrelerle sağlıklı iletişim kurabilme pozisyonudur. Bir okul müdürü;

*Öğretmenler ile sağlıklı iletişim kurabilme ve işbirliği yapabilmelidir.manager 308474 960 720 | Eğitim Her Yerde

*Ergen ve/veya çocuk psikolojisini bilmelidir.

*Veli ile sağlıklı iletişim kurabilmeli.

*Üst makamlar ile sağlıklı iletişim kurabilmeli.

*Okul türüne göre okulun işbirliği, iletişim halinde olduğu STK, firma vb kişi ve kurumlarla sağlıklı iletişim kurabilmeli.

*Çok iyi bir yönetim organizasyon uzmanı olmalıdır.

Son söz;

Bana göre okul adlı işletmeler karmaşıktır. Bundan dolayı uzmanlık isteyen yöneticiler olmazsa olmazdır. Hatta üst makamlar(İlçe Milli Eğitim, İl Milli Eğitim ve Bakanlık merkez teşkilatında da yönetim kadrosunun en az yarısı en az 5 yıl okul müdürlüğü yapmış kişiler arasında atanmalıdır.

Okul işletmelerine uzman yöneticiler atanmalıdır. Üst makamlarda da okuldaki iklimden ve şartlardan haberdar amirler olmalıdır. Her pozisyona uygun özellikleri taşıyan, uygun eğitim süreçlerinden geçmiş kişiler görevlendirilmelidir. Bu atama süreci mevzuat ile kurgulanmalı ve planlanmalıdır.

Hülasa kalite herkesin hakkı ve sorumluluğudur.

 

logo 2 | Eğitim Her Yerde

Facebook Yorumları

Teknik Eğitim Fakültesi mezunu ,33 yıllık eğitim yöneticisi, Farklı platformlarda yazılar yazar, "Meslek Liselinin Kariyer Yolu" ve "Eğitimcinin Penceresinden" adlı kitapların yazarı. MstfAslaN Okuyan, düşünen, sorgulayan ve üreten bir "EĞİTİM UZMANI",bir yazar.MstAslN

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yorumlar (1)

  1. Okul işletmesi yönetimleri olduğundan çok daha basit olduğu yönünde geniş bir algı var. Hiç bir okulun yönetimi basit bir durum değildir böyle de algılanmamalıdır

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.