Bilgilerini arttırdıkları, becerilerini geliştirdikleri uzun, yorucu ve bir o kadar da keyifli bir eğitim-öğretim yılını daha geride bırakan yaklaşık yirmi milyon öğrenci üç aylık yaz tatili dönemine girerken, bu tatil sürecini çocukları için hem bir dinlenme fırsatına hem de keyifli bir öğrenme ortamına dönüştürmek konusunda pek çok ebeveyn rehberliğe ihtiyaç duymaktadır. Öğrencilerin bireysel farklılıklarına, ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik bir planlama ile tatil sürecini hem keyifli hem de eğitici bir hale getirmek öğrencilerin yeni eğitim-öğretim yılına verimli şekilde hazırlanmaları adına son derece önemlidir. Tatili yenilenme, gelişme ve bireysel donanımına katkı sağlayacak bir kazanç olarak görmek her öğrencinin fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimine fark edilir boyutta katkı sağlayacaktır.
Tatil planlaması esnasında her ebeveynin çocuğunu sürece dahil etmesi, öğrencinin yukarıda bahsedilen katkıyı içselleştirmesi adına son derece önemlidir. Sadece akademik başarı odaklı yapılan planlar bir süre sonra öğrencinin motivasyonunun düşmesine sebep olacak ve öğrencide isteksizlik yaratacaktır. Aşağıda ebeveynlere rehberlik etmesi amacıyla tatili verimli geçirmek adına bazı öneriler sunulmuştur:
1. Kitap kurtları için: Kitap okuma alışkanlığını geliştirmek için tatil dönemleri çok önemli fırsatlardır. Çocuğun kitap okuma sevgisi ve hızı göz önünde bulundurularak günlük kitap okuma saatleri belirlenmesi ve ebeveyn ile birlikte kitap okumak her çocuk için keyifli bir öğrenme ortamı oluşturacaktır. Ebeveyn ile birlikte kitap okuma köşesi düzenlemek, haftanın/ayın kitabı/yazarı etkinlikleri düzenlemek, okunan kitap ile ilgili sohbet etmek, en sevilen kitabın yazarına mektup/e-mail yazmak, okunan kitaplarla ilgili poster tasarlamak gibi etkinlikler kitap okuma sürecini zenginleştirip daha keyifli hale getirecektir. Bu süreçte sadece eğitici nitelikte kitaplar seçmenin, çocukları kitap okuma sevgisinden uzaklaştıran bir faktör olabileceği unutulmamalı, bu nedenle kitaplar çocuklar ile birlikte seçilmelidir. Bu amaçla düzenlenecek kitapevi ya da kütüphane ziyaretleri çocuklar için keyifli ve eğitici bir başka etkinlik olarak kullanılabilir.
2. Film avcıları için: Film izlemek, çocukların görsel algılarını geliştirecek keyifli bir etkinliktir. Çocukların yaş düzeyine uygun filmler seçilerek haftalık sinema saatleri düzenlemek hem eğitici hem de aile bağlarını geliştirecek bir etkinlik olarak kullanılabilir. Çocuğun okuduğu kitapların filmleri varsa, film listesine bu filmleri eklemek sözel bilginin görsel ile zenginleştirilmesine katkıda bulunacaktır. Ayrıca her film sonrası film ile ilgili sohbet etmek, kazanımların kalıcı hale gelmesini sağlayacaktır.
3. Meraklı kaşifler için: Yeni yerler gezmek, o yerlerin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek her çocuk için hem eğitici hem de eğlencelidir. Eğer ebeveynlerin tatil için şehir dışı planları varsa bu planın tatil yerinin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek üzerine kurgulanması eğer böyle bir plan yoksa yaşanılan şehirdeki tarihi ve doğal güzellikleri görme amaçlı gezi planlarının yapılması, tatil süresinde müze ve sergilerin ziyaret edilmesi çocukların yıl içinde edindikleri farklı kazanımları gerçek hayatta deneyimlemelerini ve entelektüel bilgilerini zenginleştirmelerini sağlayacaktır.
4. Yardımseverler için: Sosyal farkındalığı yüksek bireyler yetiştirmek her ebeveynin öncelikli sorumlulukları arasındadır. Bu nedenle huzurevi, Çocuk Esirgeme Kurumu gibi farklı kurumları ziyaret etmek çocukların sosyal gelişimleri açısından son derece önemlidir. Aynı zamanda sorumluluk becerilerini geliştirmek adına varsa evdeki evcil hayvanın sorumluluğu alma, yoksa sokak hayvanlarını besleme, bir bitki alma ve o bitki ile ilgilenme sorumluluğunu çocuğa verme hatta bir bitki ekme ve büyümesine katkıda bulunma fırsatını vermek çocuk için son derece değerli bir kazanım olacaktır.
5. Sporseverler için: Fiziksel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunacak her türlü oyun ve sportif faaliyet içinde bulunmak çocuklar için son derece önemlidir. Bu amaçla organize edilmiş etkinliklere mümkün olduğunca katılım sağlamak çocukların hem fiziksel enerjileri doğru kullanmalarını sağlayacak hem de sosyal gelişimlerini destekleyecektir.
Bu etkinlikler dışında çocukların bol bol resim yapacakları, basit bilimsel deneyler uygulayacakları, motor becerilerini geliştirecek etkinliklere katılacakları ortamlar oluşturmak tatil süresince çocukları bilgisayar, telefon ve televizyon bağımlılığından uzak tutacak; onların fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimlerine de katkı sağlayacaktır. Akademik anlamda ise günlük kısa tekrarlar ve eksik kazanımların tamamlanacağı etkinlikler tasarlamak öğrencilerin yeni eğitim-öğretim yılına hazırbulunuşluk seviyelerini arttıracaktır.
KAYNAKÇA
http://www.hurriyet.com.tr/egitim/mebden-velilere-yaz-tatili-etkinlik-tavsiyeleri-41242793