Ziya Hocamızın Milli Eğitim Bakanı olması ile başlayan heyecan-umut sarmalı ivmesini arttırarak yoluna devam etmektedir.
21 yıllık görevim süresince eğitim adına, çocuklarımız adına, geleceğimiz adına bu kadar umutlandığımı hatırlamıyorum.
Özellikle son yıllarda ayaklarım beni okula götürürken çok zorlanıyordu. Bu yıl ise umut ve heyecanla başladım okula. Eğitimin içinde bulunduğu olumsuz tabloyu bilmeyen yok aslında. Bu gerçeği görerek bir değişimden öte bir seferberlik çağrısı yapan Ziya Hocamıza katılmamak ve kayıtsız kalmak mümkün değil. Çeşitli olumsuzlukların bizi kuşattığı şu günlerde, alevlenen eğitim meşalemiz sanki geleceğimizi aydınlatıyor.
Eğitim camiasında yetkinliği bilinen Ziya Hocamızın sahada eğitim işini yürüten öğretmenlerimize verdiği değer ve önem aşikardır.
Hocamızın 3 Eylül’de açılış konuşmasında da belirttiği gibi bir öğretmenin önerisinden hareketle “BİR MİLYON ÖĞRETMEN BİR MİLYON FİKİR” başlığı altındaki seminer çalışması ile eğitimcilerin fikirleri telep edilmektedir.
Tek başına bir öğretmenin önerisini uygulamaya almak bile takdire şayandır. Hele hele öğretmenlerin eğitim hakkındaki durum tespiti ve çözüm önerilerini istemek alışılagelmiş bir durum değildir.
Artık söz öğretmendedir. Bu meşalenin ışığını arttıracak fikir, çaba ve fedakârlık öğretmenden gelmelidir. Yıllardır (haklı olarak) hayıflanıyoruz. Fikrimizin sorulmadığını, yalnızca uygulayıcı olarak içerikten ve çözüm önerilerinden uzak tutulduğumuzu ifade ettik. EKİM AYINDA AÇIKLANACAK ÜÇ YILLIK YOL HARİTASINI ÖĞRETMENLER ÇİZMELİDİR!!! Bu tarihi fırsat çok iyi değerlendirilmelidir.
Bu kapsamda dört temel başlık altında öğretmenlerimimizin fikri sorulmaktadır. Alanın hakimi ve asli unsuru öğretmenlerimizin bu mesleki çalışmayı büyük bir ciddiyet ve özveri ile yapmasını temenni ediyorum. Yazıda hem durum tespiti hem de çözüm önerileri sorulmaktadır. Bana göre hayati kısım çözüm önerileridir.
Yazının içeriği:
1- Bakanlığın eğitimle ilgili odaklanması gereken üç başlık nelerdir?
a-Yapısal sorunlar
b-Mesleki sorunlar
c-Eğitim kalitesine yönelik sorunlar
2- Bakanlığın başarılı bulduğunuz üç temel uygulaması nelerdir?
Yapısal, mesleki ve eğitim kalitesi açısından
3- Okulumuzda acil çözüm bekleyen üç temel sorunu gerekçelendirerek yazın
4- Türkiyedeki eğitim öğretimin kalitesini arttıracak üç temel çözüm önerileriniz nedir?
Özellikle son soruya verilecek yanıtlar çok önemlidir. Okullarda bir öğretmenin idare tarafından görevlendirilerek yapılacak bu uygulama 10-14 Eylül tarihleri arasında bir gün olacak şekilde gerçekleşecektir.
Geleceğimiz için o günü dolu dolu geçirmemizi temenni ediyorum. Özellikle bu çalışmaya katılmanızı rica ediyorum.
GELECEK EĞİTİMDE
SAYGILARIMLA OSMAN ZAFER GÜLER