1. Anasayfa
  2. Makaleler

Çocuklarımızı Ne Kadar Dinliyoruz?

Çocuklarımızı Ne Kadar Dinliyoruz?
0

Her çocuk farklıdır her çocuk özeldir.

1995 yılından 2014 yılına dek öğrenci olarak okuldaydım. 2014 yılından beri de halihazırda öğretmen olarak okuldayım.

Bu süreçte binlerce öğrenci binlerce arkadaş tanıdım.

Özellikle öğretmen olarak okulda bulunmaya başladığım tarihten itibaren daha da iyi gözlem yapma imkanım oldu.

Derslere girdiğim zaman veya yönetici olarak görev yaptığım zamanlarda odama gelip benimle konuşan öğrencilerimin özellikle anne ve babalarının hakkında bana anlattıkları benim yaptığıö gözlemlerle birebir örtüşüyordu.

Çocuklarımızı dinlemiyoruz! Evet maalesef dinlemiyoruz,çocuklarımızın evde anne babalarıyla paylaşması gereken konuları paylaşamadıklarını bana anlattıklarından ve izlenimlerinden anlamak hiç de zor değil.

Her çocuk farklıdır her çocuk özeldir.

Nasıl bir çocuğun annesi ve babasıyla paylaşacağı şeyler varsa aynı şekilde abisiyle,ablasıyla veya küçük kardeşiyle de paylaşabileceği şeyler vardır.

Çocuğun okul ortamındaki arkadaş ilişkileri çocukların aile ortamındaki statüsüyle tamamen bağlantılıdır.

Özellikle içinde bulunduğunuz pandemi sürecinde maalesef çocuklarımız tam anlamıyla teknolojinin göbeğinde buldular kendilerini.

Sürekli ekran karşısında yaşanan bir hayat ne kadar sağlıklı olabilir ki?

Özellikle çalışan anne babalar çocukları tablet,telefon,bilgisayar gibi teknolojik aletlerin etkisinde daha fazla kaldı.Eve yorgun gelen veli evin rutin işleriyle uğraşmaktan çocuğuna gerekli zamanı ayıramadı.Çocuk bütün gün bir uyarıcı karşısında sadece uyarıldı.Çocuğun sosyal ve psikolojik gelişimi için çok çok önemli olan paylaşımları yapamadı ve bu süreçte okul disiplininden,öğretmen ilgisinden,arkadaş ortamından uzak kalan çocuk tam anlamıyla teknolojinin esiri oldu.

Ama bir saniye! Bu çocuk bizim.Çocuğumuz bizim en kıymetlimiz.Öyle değil mi yoksa ?

Buradan ebeveynlere seslenmek ve uyarıda bulunmak istiyorum.

Çocuğunuz büyüyor lütfen onu gözlemleyin.

Çocuğunuz size bir şey anlatmıyorsa sorun yok demek değildir aksine büyük bir sorunun işaretidir.

Çocuğunuz sizden kopuyor olabilir,sizle bir şey paylaşmıyorsa kendini size yakın hissetmiyordur,bu kadar basit.

Lütfen çocuklarınızı dinleyin size çok şey anlatacaklardır.Okulda sınıfta yaşadığı bir olay olabilir,aşık olabilir,öğretmeni kızmış olabilir.Bunlar size çok basit şeyler gibi gelebilir ama çocuğunuz için çoook büyük sorunlar olabilir.Siz bu sorunları dinlemezseniz ciddiye almazsanız çocuğunuz size artık bir şey anlatmayı tercih etmeyecektir.

Ailesinden uzaklaşan çocuk dışardaki kötü ortamlara kapılmak için savunmasızdır.

Halihazırda Emniyet Genel Müdürlüğünün yürütmüş olduğu En İyi Narkotik Polisi Anne projesi var bu projenin özeti aslında şu;siz çocuğunuzu dinlemezseniz çocuğunuza kulak vermezseniz benim çocuğum bunu yapmaz ben çocuğumdan bunu beklemem diye düşünürseniz dışarıda çocuğunuzla kötü anlamda ilgilenecek binlerce kötü niyetli insan var lütfen çocuklarınızı ihmal etmeyin.

Bizim okullardaki öğrencilerde farklı olarak gözlemlediğimiz öğrenciler kendilerini gayet iyi ifade eder,gayet başarılıdırlar bu tip öğrencilerin aile içi iletişimlerinin de son derece iyi olduğunu anlayabiliyoruz.

İçine kapanan veya tam tersi agresif kişilik sergileyen öğrencilerimizin de genellikle aile içi iletişiminin kötü olduğu kanısına varırız ve öğrencimizden bu durumları bize anlatmaları için onlara daha hassas davranırız,bunu aile olarak ilk sizin yapmanız onları dinlemeniz gerekmektedir.

Lütfen en kıymetlilerinizi koruyun,kollayın,sevin ve en önemlisi onları DİNLEYİN.

Sevgiyle kalın.

Facebook Yorumları

Öğretmen-Öğrenci-Okuryazar-Optimist Yönetici. Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Mezunu, Baba.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.