1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Din Öğretiminde SpiderScribe Kullanımı

Din Öğretiminde SpiderScribe Kullanımı
0

SpiderScribe, birbiri ile bağlantılı pek çok konuyu zihin haritası yoluyla anlatan ve bunun için de örümcek ağı sistemini kullanarak bilgiyi düzenlemeyi sağlayan bir web 2.0 aracıdır. Yani özetle online zihin haritası uygulamasıdır. Dili İngilizce olan spiderscribe’a www.spiderscribe.net adresinden ulaşabilirsiniz. Mobil uygulama olarak ise şu an sadece apple ürünlerine uygun uygulaması mevcut olup henüz android tabanlı işletim sistemlerine uygun bir .apk sı üretilmemiştir. Siteyi kullanabilmek yani bir zihin haritası oluşturmak için  e-posta adresinizle kayıt olmanız gerekmektedir. Ücretsiz versiyonundan kısıtlı özelliklere sahip oluyorsunuz ancak bir eğitimci olarak şimdilik bu kısıtlı özellikler de işinizi görebilecek düzeydedir. Spiderscribe sitesinin en önemli özelliklerinden biri oluşturduğunuz zihin haritalarını paylaşabiliyor olmanızdır. Yanı sıra kullanıcılar herhangi bir zihin haritasını grup olarak internet üzerinden oluşturabilmektedir. Yine oluşturduğunuz zihin haritalarının çıktısını da alma şansınız var. Siteyi kullandığınızda son derece basit bir arayüze sahip olduğunu ve rahatlıkla kullanılabildiğini göreceksiniz. Peki bu uygulamayı / siteyi nasıl kullanabilirim? diye bir soracak olursanız bu konuda size benim de en çok istifade ettiğim ve bu yazının kaynakçasında da sunacağım Doç.Dr. Ahmet Benzer hocamızın “Dijital Çağda Öğretim Teknolojileri İle Türkçe Eğitimi” adlı kitabını kütüphanenize almanızı öneririm. Son derece basit anlatımı ve görüntülerle daha da açıklayıcı olmuş bir web 2.0 kullanım kılavuzu diyebiliriz bu güzel eser için.

SpiderScribe’nin Din Öğretiminde Kullanımı:

Kısaca Din Derslerinde kullanılmak üzere bir zihin haritası hazırlamaya çalışacağız. Öncelikle programa yukarıda vermiş olduğum web sitesinden e-posta yoluyla kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra ana sayfanızdaki New (Yeni) kısmına tıklıyorsunuz.

Ardından haritanızı oluşturacağınız sayfaya giriş yapmış olacaksınız. Map Name (Harita Adı) kısmına zihin haritanızın adını, Description (açıklama) kısmına da haritanızla ilgili kısa bir bilgiyi yazabilirsiniz. Ardından Create (Oluştur) butonuna tıklayarak zihin haritası oluşturma sayfasına geçiş yapmış olacaksınız.

T simgesine tıkladığınızda bir kutucuk sayfaya gelir ve içine istediğiniz yazıyı yazabilirsiniz. Ben şekil 3 de göreceğiniz üzere başlık olarak T simgesini kullandım ve haritamın başlıklarını buraya işledim. Soldaki resim simgesinden de haritanızda kullanmak istediğiniz resimleri bilgisayarınızdan  ekleyebilirsiniz. Sayfanın üst kısmındaki fırça simgesine tıklayarak yeni bağlantılar veya kutular ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz kutulara dilerseniz bilgisayarınızdaki bir dosyayı sürükleyerek bırakmak suretiyle ekleme yapabilirsiniz.

Kutular üzerine imleç ile geldiğinizde oluşan daireye tıklayıp süreklediğinizde bir okla birlikte yeni bir kutu oluşturabilirsiniz.

Haritanızı kendi senaryonuza uygun olarak oluşturduktan sonra yukarıdan Share (Paylaş) kısmına tıklayarak bunu öğrencilerinizle de paylaşabilirsiniz. Paylaşma için açılan pop up sayfada Add people yazan kısma öğrencilerinizin e posta adreslerini yazabilirsiniz. Readers yazan kutucuktan öğrencilerinizin Readers(okuyucu) veya Editors ( editör) olarak ekleyebilirsiniz. Eğer editör olarak seçerseniz öğrencileriniz de zihin haritasında değişiklik yapabileceklerdir. Include a personel note yazan kısma ise küçük bir açıklama yazarak Save (Kaydet) e tıklarsanız işleminizi tamamlamış olacaksınız.

KAYNAK: Dijital Çağda Öğretim Teknolojileri ile Türkçe Eğitimi, Doç.Dr. Ahmet Benzer, Sf:37-47

Facebook Yorumları

1992 yılında ulusal bir gazetede stajyer muhabir olarak gazeteciliğe, 1993 yılında ise yerel bir televizyon ve radyo kanalında programcı olarak medyaya adım attım. 2010 yılına kadar aktif olarak bu işlere devam ettim. Uydu kanalları için belgesel seslendirmeleri ve özel programlar hazırladım. 2000 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldum. Aynı yıl özel bir kurumda öğretmenliğe başladım ve 10 yıl boyunca özel sektörde öğretmenliğe devam ettim. 2010 yılında MEB'e atandım ve halen Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Bölümü'nde Özel Büro görevli öğretmen olarak ilimizin eğitim faaliyetlerini Yeni Medya üzerinden tanıtmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.