1. Anasayfa
  2. Makaleler

Öğrenmeyi Öğrenmek


0

Öğrenmekten daha da önemli bir olgu nasıl öğrenileceğini öğrenmektir ve bunu hiçbir yerde öğrenememek sizi şaşırtmasın. Bir eğitimci olarak nasıl öğrenileceğini öğrenmek için zaman harcadıkça, nasıl öğrenileceğini öğrenmenin neden daha iyi bir öğrenci olmanın en önemli adımı olduğunu anlayabiliyorum.

İşte öğrenmelerini geliştirmek isteyenler için tavsiyeler.

1. Doğru zihniyete sahip olun

Öğrenme için doğru zihniyet geliştirmek, daha iyi bir öğrenci olma yolunda atabileceğiniz ilk ve en önemli adımdır. Öğrenme yolculuğunuza başlamadan önce, öğrenebileceğinize inanmalısınız.
Sabit bir zihniyete sahip insanlar, belirli becerilerle doğduklarını düşünürler ve söz konusu becerilerle doğmazlarsa, bunda asla iyi olamayacaklarına inanırlar. Gelişimci zihniyete sahip insanlar sabit düşüncenin tam tersi; Yeterince çabayla olmak istedikleri her şey olabileceklerine inanırlar.
Hiç kimse matematik bilgisiyle, mekanik uzmanlıkla veya atletik yeteneklerle doğmaz. Alanlarında uzman olan bireyler, zanaatlarını uygulama ve uygulamalarla öğrenir. Olmak istediğin her şeye dönüşebileceğine inanmak, o kişi olma yolunda atacağın ilk adımdır.

2. Nasıl öğrenileceğini öğrenin

Herkes doğduğundan beri son nefesimize kadar öğrenmeye başladı, ancak çok azımız bunu nasıl yapacağımızı yeterince öğreniyoruz. İster yeni bir dil konuşmayı, piyano çalmayı veya kodlamayı öğrenmeyi öğrenmek olsun, nasıl öğrenileceğini öğrenmek için çok fazla zaman ve çaba harcayabilirsiniz.

3. Bir öğrenme planı tasarlayın

Öğrenmeyle uğraşırken, işinizde, hayatınızda verimli olmak için bunu nasıl yapacağınıza dair bir planınız olmalı. Bir öğrenme planı tasarlarken atacağım adımlar şunlardır

  • Spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili, zamana dayalı hedefler belirleyin: Hedef belirlemek zaman ve çaba gerektirir. Ancak belirlediğiniz hedefler ulaşmak sizi başarılı kılar.
  • Öğrenmeniz için bir zaman çizelgesi ve kilometre taşları geliştirin: Örneği bir proje için teslim tarihine sahip olmak, ertelemeyle mücadelede yardımcı olur. Bir dönüm noktasına ulaştığınızda kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın.
  • Planınıza bağlı kalın: Kendinize, arkadaşlarınıza veya ailenize bağlılık, programa bağlı kalmanıza ve yarı yolda bırakmamanıza yardımcı olacaktır.

4. Çok okuyun!

Okumak hayatımı birçok farklı şekilde derinden etkiledi ve bir okuma alışkanlığı geliştirdiğim için çok mutluyum. Edebiyattan matematiğe, kişisel gelişimden icatlara, tarihten teknolojiye ilgilendiğimiz herhangi bir konuda internetten makaleler ya da kitaplar bulabiliriz. Bunlardan herhangi birini okumayı seçip seçmemeniz tamamen size bağlıdır.

Başlangıçta ne okuyacağını seçmek zordur; bu sürece ısınana kadar başlangıç ​​problemidir. Buradan başlamanızı ve ilginizi çeken bir konu seçmenizi öneririm. Beğendiklerinizle etkileşime geçin, okudukça merakınızın arttığını ve ilgi alanlarınızın genişlediğini göreceksiniz. Sevdiğiniz konuların fiziksel / dijital kitapları, dergileri, posta listelerini okumayı deneyebilirsiniz. Buradaki anahtar, okumalarınızda tutarlı olmaktır. Sabahın erken saatleri veya yatmadan önceki gibi rahatsız edilmeyeceğiniz zamanları seçmeye çalışın.

5. Öğrendiklerinizi yazın (veya yazın)

National Training Laboratories Institute (NTL) tarafından ortaya atılmış ve günümüze kadar yayılarak gelmiş Öğrenme piramidi modeline göre, çoğu insan okuduklarının yalnızca%10’unu hafızasında saklamaktadır. Bu nedenle, okuduğunuz şeyle ilgili herhangi bir eyleme geçmediğiniz sürece, bir konu hakkında okumak öğrenmenize pek yardımcı olmayacaktır.
Bir şeyleri öğrenmek ve hatırlamak için basit bir yöntem, az önce okuduğunuz şeyi hatırlamaktır.Bir şeyi okuduktan sonra, okuduğunuz materyali hatırlamaya çalışın ve kafanızda özetleyin. Kavramı bir arkadaşınıza veya ailenize açıklamaya çalışırsanız daha da iyi olur.

Öğrenmekte olduğunuz konular hakkında arkadaşlarınızı rahatsız etmek istemiyorsanız, okuduklarınızın bir özetini yazmak çok faydalıdır. Araştırmalar , yazmanın bilgiyi saklamaktan daha etkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, sadece öğrendiklerinizi yazarsanız, bu yine de materyalleri okumaktan daha iyi olacaktır.

6. Bilinçli olarak pratik yapın

Nasıl öğreneceğimi öğrenmek için yola çıktığımda, kendiniz herhangi bir konuda yeterli olduğunuz düşüncesinin sizi öğrenmekten alıkoymasına izin vermeyin. Yeterlik yanılsamaları, öğrenmeye zaman ve çaba harcadığınız için ilerlediğinizi düşündüğünüzde gerçekleşir.

Bu duruma bir örnek vermek gerekirse iyi bir müzik kulağına sahibim. Çoğu zaman piyano parçasının başlangıcını öğrenir ve baştan sona sırayla çalardım. Tahmin edebileceğiniz gibi, pratik yaptığım çoğu şarkının başlangıcını çok iyi çalabiliyorum, ancak sadece birkaç parçayı tamamen çalabiliyorum.

Bilinçli olarak pratik yapmak, zamanınızı ve dikkatinizi yapmanız gereken yere odaklamak anlamına gelir. Öğrenmediğim yeni parçalara odaklanmam gerekirken, çok iyi bildiğim şarkıların başlangıcını tekrarlamak için çok zaman harcadığımı düşünüyorum.

7. Öğrendiklerinizi öğretin

Mesleğimizin özünü ve ismini oluşturan kavram öğretmek. Başkalarına öğrendiklerinizi öğretmek, öğrendiğiniz bilgilerin büyük bir kısmını saklamanıza yardımcı olacaktır.

Bunu yapmanın öğretmenlik dışında da çeşitli yolları var. En kolay yollardan, biri benim burada yaptığım gibi blog yazmaya başlayabilmeniz. Öğrendiklerim hakkında yazmanın sadece bilgiyi korumaya değil, aynı zamanda fikir ve düşüncelerimi daha fazla insana daha etkili bir şekilde iletmeye de yardımcı olduğunu fark ettim.

Gördüğünüz gibi, öğrenmeyi öğrenmek çok fazla çaba, beceri ve zaman gerektirir. “Olması gerektiği gibi çalışın ve oraya varacaksınız. “

Facebook Yorumları

Sertaç Hindistan 1975 yılında İzmit’te doğdu. Ellinci yıl İlkokulu, İzmit Ortaokulu, İzmit Lisesi Lisesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması bölümünden 2001 yılında mezun oldu. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimler Enstitüsü’nde Eğitim Yönetimi alanında yüksek lisans öğrencisidir. Öğretmenlik hayatına 2002 yılında Ankara Yenimahalle Gazi Osman Paşa İlköğretim Okulunda’ Özel Eğitim Öğretmeni olarak başladı. 2005 yılında Kanuni İş Okuluna Özel Eğitim Sınıf öğretmeni olarak atandı. Almanya, Danimarka da Özel eğitim Okulları ve İspanyada Kapsayıcı Eğitimle ilgili Erasmus Projelerinde görev aldı. 2008 yılından itibaren İzmit Nuh Çimento Özel Eğitim Meslek Okulunda görevine devam etmektedir Ayrıca SODİMER Öğretmen İcra Kurulu Üyeliği,Samsung Türkiye - Habitat işbirliğinde yürütülen Solve For Tomorrow projesinde Mentörlük, ÖRAV ve Öğretmen Ağı elçiliği, Yuvam Dünya ve Let Do İt Türkiye çevre gönüllülüğü ile ilgili görevleri de yürütmektedir.Evli ve 2 çocuk sahibidir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.