1. Anasayfa
  2. Makaleler

Tazelenme Zamanı


0

Eğitim verdiği sınıf düzeyi, branşı, sahip olduğu deneyim ve çalışma koşulları ne olursa olsun kişisel ve mesleki gelişimine önem veren her eğitimci için yaz tatili bir yenilenme ve gelişme fırsatıdır. Öğrencilerinde iz bırakmak isteyen eğitimcilerin tatil süresini hem fiziksel ve zihinsel dinlenme hem de önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için hazırlık yapma süreci olarak görmesi son derece önemlidir. Tatil sürelerini verimli geçiren eğitimciler, yeni eğitim-öğretim yılına farkındalığı ve motivasyonu daha yüksek başlamaktadır.  Aşağıda eğitimcilere rehberlik etmesi amacıyla tatili verimli geçirmek adına bazı öneriler sunulmuştur:

  1. Günlük tutun: Günlük tutma, farkındalık becerisini arttıran en faydalı etkinliklerden biridir. Günlük tutma alışkanlığına sahip bireyler daha dikkatli ve duyarlı oldukları için anda kalmayı ve yaşam sürecindeki tüm deneyimleri daha rahat kabullenmeyi başarabilirler. Bu beceri bireysel farklılıkları yüksek bir nesil ile çalışan günümüz eğitimcileri için son derece önemli ve değerlidir. Bu beceriye sahip eğitimciler yoğun iş temposu içinde hem kendilerinin hem de öğrencilerinin ihtiyaçlarını daha rahat ve objektif biçimde tespit edebilir; yazdıklarını okuyarak hem kendilerinin hem de çevrelerinin duygu analizini yapabilir bu sayede de stres yönetimi konusunda kendilerini geliştirebilirler. Ayrıca düşünceleri sözcüklere dökmek, zihni netleştiren ve organize eden bir etkinlik olduğu için sene içindeki yoğun tempoda zihinsel yorgunluğun azalmasına da destek olacaktır.
  2. Doğaya zaman ayırın: Metropol hayatının temposundan uzaklaşıp doğa ile iç içe olmanın bilimsel olarak kanıtlanmış pek çok faydası bulunmaktadır. Doğada düzenli zaman geçiren bireylerin uyku kalitelerinin arttığı, yeme alışkanlıklarının düzenli hale geldiği, içinde bulunduğumuz yüzyılın yaygın rahatsızlıklarından olan depresyon ve kaygı bozukluğuna daha nadir yakalandıkları ve fiziksel olarak daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsedikleri gözlemlenmiştir. Eğitimcilerin hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlıklarını korumaları, gerek öğrencilerine rol model olmaları gerekse bireysel mutluluklarını arttırmaları adına son derece önemlidir.
  3. Nefes egzersizleri yapın: Nefes, içinde hem hayat hem de oksijene yüklenmiş bilgi kodlarını taşır. Bilinçli nefes çalışmaları kişiyi sakinleştirir, yeni fikirler keşfetmesine ya da olanları anlamlandırmasına yardımcı olur, anksieteyi azaltır, odaklanmayı kolaylaştırır, morali yükseltir, sağlıklı hücreleri besler, cildi canlandırır, uyku düzenine yardımcı olur ve sağlıklı bir yaşam için şarttır. Özetle nefes çalışmaları günlük performansı ve enerjiyi arttırır ve eğitimciler için pek çok fayda barındırmaktadır.
  4. Okuyun ve izleyin: Kitaplar ve filmler, hem kişisel hem de mesleki gelişime katkısı bulunan değerli kaynaklardır. Kişisel ve mesleki gelişim arasındaki dengeyi koruyarak hazırlanmış bir kitap ve film listesi, eğitimcilere pek çok fayda sağlayacaktır. Kitap ve film listesi oluştururken, kişisel vizyonu geliştirecek ve önümüzdeki eğitim-öğretim yılına yönelik mesleki hedefleri destekleyecek alternatifleri seçmek son derece önemlidir. Bu madde için sitemizde yayınlanmış “Eğitimciler için kitap[1] ve film[2] önerileri” başlıklı iki yazı bulunmaktadır.
  5. Planlayın: Yeni eğitim-öğretim yılına organize olmuş şekilde başlamak tüm eğitimciler için kolaylaştırıcı bir unsur olacaktır. Eğitim verilecek sınıflar için aylık hedeflerin çerçevesini çizmek, ihtiyaç duyulacak sanal ve basılı kaynakları tespit ve temin etmek, öğrencilerin bireysel farklılıklarını destekleyecek ve proaktif bir ders ortamı oluşturulmasına katkı sağlayacak farklı etkinlik örnekleri ile yenilikçi ve yaratıcı stratejilerin not edildiği bir “Strateji Defteri” tutmak, izlenilen film ve okunulan kitaplardan mesleki gelişime katkı sağlayacak notlar almak planlama aşamasının en önemli basamakları arasındadır.
  6. Dinleyin ve Paylaşın: Bilgiye ulaşmanın son derece kolaylaştığı ve öğretmenin sınıf içindeki rolünün değiştiği şu günlerde başarılı bir eğitimciden beklenen sosyal, işbirlikçi ve takım çalışmasına yatkın olmasıdır. Bu anlamda mesleki bir sosyal ağ yaratmak veya mevcut ağını geliştirmek için tatil dönemleri önemli fırsatlardır. Etkili bir eğitimcinin önce “dinamik bir öğrenici olması” buna bağlı olarak da kendisi ve çevresi ile ilişkilerini derinleştirmesi gerekmektedir. Popüler sosyal medya platformlarında ilgi ve ihtiyaca yönelik konu başlıkları araştırmak, konuşmalara katılmak, farklı ihtiyaçlara yönelik konu başlıkları oluşturmak, kitap ve film seçimlerini destekleyecek gruplara katılmak ya da kişisel deneyimleri paylaşmak adına bu tarz bir grup oluşturmak eğitimciler için pek çok farklı ve faydalı tecrübe kazanmayı sağlayacaktır.
  7. Öğrenin: Teknolojinin her geçen gün geliştiği ve eğitime entegre edildiği günümüzde farklı teknoloji tabanlı eğitim araçlarını kullanabilen eğitimciler çok daha keyifli ve verimli eğitim ortamları yaratabilmektedir. Bu anlamda yeni eğitim araçları araştırmak ve bu araçları aktif olarak kullanmayı öğrenmek eğitimcilerin mesleki gelişimi için son derece faydalı olacaktır.

“Mükemmel Eğitimci”, ulaşılması mümkün olmayan bir idealdir ancak daha iyi bir öğretmen olmak keyifli ve sonu olmayan bir kendini adama yolculuğudur. Bu yolculukla öğrencilerin öğrenme ile ilişkilerini derinleştirmek adına atılacak her adım onların geleceğine yapılacak bir yatırım olacaktır.

KAYNAKÇA

https://kisiselbasari.com/yaz-tatilini-verimli-gecirmek-isteyen-ogretmene-oneriler.html

http://egitimtrend.com/egitimcilerin-karakterine-uygun-tatil-degerlendirme-onerileri/

[1] https://egitimheryerde.net/yaz-tatilinde-ogretmenlerin-okumasi-gereken-5-kitap/

[2] https://egitimheryerde.net/ogretmenlerin-izlemesi-gereken-5-kult-film/

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.