1. Anasayfa
  2. Makaleler

Tuvalet Eğitimini Kolaylaştırıcı Çizgi Çalışmaları

Tuvalet Eğitimini Kolaylaştırıcı Çizgi Çalışmaları
0

Tuvalet eğitimi ve yazı öncesi çizgi gelişimi arasındaki bağlantıyı çoğunuzun ilk defa duyduğuna eminim. Şimdi bu bağlantı hayatımızı nasıl kolaylaştıracak? Size kısaca anlatmaya çalışayım.

Yaklaşık iki yaşından itibaren çocukların tuvalet eğitimine hazır olduğuna dair işaretler görebilirsiniz. Bu süreç daha erken veya daha geç olabilir. Bu süreç her çocuğun gelişim hikayesine göre değişebilir. Bazı çocuklar 18 aylıkken belirtiler gösterirken, bazıları ise iki yaşından büyük olabilir. Burada en önemli soru “Çocuğun bu kendine özgü hikayesinde gelişimini desteklemek adına nasıl katkıda bulunabiliriz?” dir.

Öncelikle, uzmanların belirttiği tuvalet eğitimine fiziksel hazır olma işaretlerine göz atalım.

c728a7dea2f24550c7cefa4f65355e46 potty training girls girl tips | Eğitim Her YerdeÇocuk;

  • Yürüyor ve kısa süre oturabiliyorsa,
  • Daha sık ‘hayır’ demek de dahil olmak üzere genel olarak daha bağımsız hale gelmişse,
  • Başkalarının tuvalete gitmesini izlemekle ilgilenmeye başlamışsa,
  • Bezİ iki saate kadar kuru kalabiliyorsa,
  • Bezine kaka ya da çiş yaptığında söz veya jestlerle söylüyorsa,
  • Bebek bezi giymekten hoşlanmamaya başlamışsa ,ya da ıslandığında veya kirlendiğinde çıkarmaya çalışıyorsa,
  • Pantolonunu yukarı ve aşağı çekebiliyorsa,
  • ‘Bebeği bana ver’ gibi basit talimatları takip edebiliyorsa, fiziksel olarak tuvalet eğitimine hazır demektir.

Peki kilosunu, kafa ölçünü, hareketlerini takip ederek gelişimini izlediğimiz çocukların duygusal hazıroluşluğunu nasıl takip edeceğiz?

Biliyoruz ki çoğu ailede yaşanan sorun çocukların tuvalet eğitimi için tüm belirtileri gösterip bezi bırakmayı reddediyor olmalarıdır. Genellikle annelerin ilgilendiği bu süreçte inatlaşma ile birlikte anne çocuk arasındaki ilişki ve güvenli bağlanma süreci bozulabilmektedir.

İnsanoğlu doğduktan sonra kalemi eline alır ve hayat boyu çizerek ve yazarak kendini anlatır. “Korkuyorum, utanıyorum, hazır değilim, nefret ediyorum, seviyorum, üzgünüm ya da kendime güvenmiyorum” der. Her çizgi vücutta olan bir süreci anlatır bize. Mesela kalemi ilk defa eline alan bebek kalemi tüm eliyle kavrayarak yukarıdan aşağıya çizgiler çizer. (Şekil 1) Bu anneden alma, dışarıdan içeriye doğru kendine çekme hareketidir. Hayatta kalmak için doğuştan gelen emme refleksini anlatan bir çizgidir. Bu çizgiyi yapan çocuk kendisini annesinin parçası olarak görür. Benlik kavramı oluşmamıştır. O yüzden kaka veya çiş vücuttan tuvalete gittiğinde çocuk vücut bütünlüğünün bozulduğunu ve eksildiğini hisseder.

Çocuk zamanla dikey çizgilerden yatay çizgilere ve kasları geliştikçe yuvarlak, sarmal ve eğri çizgiler çizme aşamasına geçecektir. Kendini tanıyarak kendi başına bir canlı olduğunu fark etmeye başladığı bu dönemde “benlik kavramı” oturmaya başlar. Artık hem duygusal hem kas gelişimi bakımından tuvalete gitmeye hazır hale gelir. (Şekil2)

 

 

Resim1 | Eğitim Her Yerde
şekil 1                                         şekil 2

 

Buraya kadar tamam, peki çizgi çalışması ile bu süreci nasıl destekleyebiliriz?

  • Çocuk fiziksel olarak hazırsa fakat duygusal tepkiler veriyor ve tuvalete gitmeyi reddediyorsa
  • Tuvalet eğitimine başlamadan çizgi çalışması ile süreci destekleyerek kolaylaştırmak istiyorsanız
  • Bilinçli bir gözle çizgi gelişimi takip etmek istiyor ve erken başlamak istemiyorsanız,

çizgi çalışması tam size göre.

 

child doing potty training baby 260nw 2131570679 kopyasi | Eğitim Her YerdeResim1 1 | Eğitim Her Yerde Aşağıdaki tabloda Kelogg’un (2-4) yaş aralığında karama dönemine ait 20 temel karalama çizgisini görüyorsunuz. Öncelikle yapmanız gereken çocuğun hangi çizgide kaldığını tespit etmek ve sıradakileri izleyerek çocukla birlikte bu çizgilere çalışmanızdır.

Burada en önemli nokta direk 15. Karalamaya (Şekil 3) yani tuvalet eğitimine hazır olduğu çizgiye geçmemektir. Çocuğun gelişim sırasına saygı duyarak nerede kaldıysa o sıradan başlanmalı ve bilinçli tekrarlarla bu çizgilerin gelişmesi ve kas gelişimini desteklenmelidir.

Bu çizgiler noktalar şeklinde hazırlanıp üzerinden gitmesi sağlanabilir. Elinden tutarak çizgi fark ettirilebilir. Kitaplardan spiral ve yuvarlak şekilli boyamalar yaptırılabilir. Günde 5 dakika çizgi çalışması için yeterlidir.

pelin sizinle bir ccca7izim paylascca7tc4b1 2 | Eğitim Her Yerde

 

IMG 0558 | Eğitim Her Yerde www.pelineren.com

 

 

Facebook Yorumları

1980 yılında Ankara da doğdu. 2002 yılında Gazi Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği ve 2006 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler bölümlerinden mezun oldu. 2002 yılında ilk atama yeri Zonguldak ve sırasıyla Şanlıurfa, Sivas, Edirne illerinde Sınıf Öğretmenliği, İdarecilik ve Özel Eğitim Öğretmenliği görevlerinde bulundu. Grafoloji (yazı analizi bilimi) üzerine uzun yıllar araştırma ve saha çalışmalarında bulunan Uzman Grafolog Pelin Eren’in 5.Uluslararası Ekonomi Yönetimi ve Pazar Araştırmaları Kongresi’ nde kabul edilen ve yayınlanan “İşletmelerde Yönetici Seçme ve Terfi Sürecinde Yetkinlik Belirleme Aracı Olarak Yazı Analizi Tekniğinin İncelenmesi” isimli makalesi ve www.pelineren.com sitesinde yayınlanan birçok blog yazısı bulunmaktadır. Dünyada uygulanan Grapho-Therapy uygulamalarını sahada uygulamaktadır. Grafoterapi bugün mevcut olan en modern ve etkili davranış değiştirme araçlarından biridir. Kişinin mevcut yazısında bulunan hasarlı çizgileri sürekli tekrarlarla düzeltme prensibine dayanır. Çocuk Resimleri Analizi ve Psikolojik Testler eğitimi ile bu alanda da saha çalışmaları ve blog yazıları mevcuttur.15 yaşında bir oğlu ve 5 yaşında bir kızı olan Pelin Eren online grupla ve özel Grafoloji eğitimleri, birebir yazı danışmanlığı ve özel eğitim öğretmenliği’ ne halen devam etmektedir. Mutlu yazılar...

Yazarın Profili

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.