Çocuğumuza kitap okutmanın yolları?
Çocuklar bilişsel gelişim sürecinde, sünger diye tabir edilen bir dönemde oldukları için, her kelimeyi emerler. Dil gelişimi ile bilişsel gelişim arasında doğrusal bir orantı vardır. Bu yüzden onlarla ne kadar çok ve güzel konuşursak o kadar gelişirler. Çocukların özgüvenini de arttırmış oluruz. Kendini ifade edebilen çocuk özgürdür.
Çocuklar her zaman inanılmaz bir gözlem yeteneğine sahiptir. Çocuklar söyleneni değil, yapılanı örnek alırlar. Zorlama ve baskı ile yaptırılmak istenen davranışlar ters etki yapar, çocukların inatçılığını pekiştirir. Çocuklarımıza kazandırmak istediğimiz değerler için önce bizlerin örnek olması şart..
Konuştuğum, görüştüğüm bütün ebeveynlerin ilk arzusu, çocuklarının kitapları çok sevmesi, çok okumasıdır. Kitap alışkanlığı kazandırmanın ilk yolu sizin de kitap okumanızdır. Kitap okumak için belirli saatler belirlenerek, onunla birlikte okumalıyız. Çocuklarımıza okumak istediği kitabı seçtirmeli ve bu konuda onları özgür bırakılmalıyız.
Çocuklar ilgiyi çok sever, dolayısıyla sizin için bir şeyler okumasını da isteyerek onları teşvik edebilirsiniz. Onlarla birlikte kitapçıya giderek, okumak istediği kitabı ona seçtirilmeli hatta sizin için de kitap seçmesini istemelisiniz. Kendisine ait kitapları etiket ya da sevdiği bir kahramanın resmini yapıştırarak sahip olma duygusunu tatmin edebilirsiniz. Seçtiği kitabı sizin değerlerinize göre seçmemiş olabilir fakat ona seçme özgürlüğünü şimdi verirseniz, ileride kendi kararlarını alan, insiyatif kullanan, sorumluluk sahibi insanlar yetiştirme yolunda en önemli adımları atmış olursunuz.
Bir kitap seçerken onu yönlendirmek, çocuğunuzun eleştirel düşünme yetisini elinden almak demektir. Ayrıca edebiyata olan ilgisini de öldürmüş olursunuz. Belki istediğiniz kitabı okur. Fakat bu üç gün sürer daha sonra sıkılacaktır. Bu tutumunuzla kitap okumayı bir görev gibi algıladığı için, kitapları sevmesi imkansızlaşacak. Edebiyat Yazarlarından bir kısmı bunu, daha sert bir şekilde eleştirerek “Çocuğa yapılan psikolojik şiddet” olarak görmektedir. Herşeyin ortasını ve dengesini bulmak dileğiyle…
Bizim Türk toplumunda iyi yapmak isterken göz çıkarma huyu vardır. Kararlarında Özgür, yaşamlarında kurallı bireyler yetiştirmek ümidiyle…