Applied Educational Systems verilerine göre yirmi birinci yüzyıl becerileri bu neslin bireyleri ve öğren(i)cileri için tüm eğitimcilerin altına imza attıkları en önemli kazanımları içeriyor; yine de aralarından birini yüceltecek olsam birinciliği şüphesiz Araştırma Becerileri’ne verirdim. Bir öğrencinin araştırmayı nasıl yapacağını bilmesi, yabancı dilde kaynak tarayabilmesi, veri analizi yapabilmesi bu çağın bilim adına kurtuluşu olabilir…
Üniversitede çalıştığım uzun yıllar süresince Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi olmak üzere pek çok sayısal bölümde derslere girme fırsatım oldu; şimdinin harika doktorları, başarılı mühendisleri, yaratıcı mimarları ile hem ders hem gözlemler yaptık. Artık çok net olarak biliyorum ki kendi alanında yabancı dil taraması yapamayan hiçbir üniversiteli bu coğrafyada fark yaratamaz; bilimi de kendini de bir adım ileri taşıyamaz. Sayısal alanda eğitim gören öğrencilerin en büyük kâbusu ise alanlarına yönelik İngilizce terimleri içeren uzun uzun metinler; çünkü zamanları kısıtlı ancak bilgileri ise yetersiz. NUI Galway verilerine göre hangi kaynaktan veri derleyeceğini bilme ve okuduğunu anlama kariyer oluşturmada ve akademik başarı elde etmede ilk sırada önem arz ediyor.
Tam da bu sebeple Fen Lisesi öğrencilerine uluslararası Matematik terimlerini öğrettiğimiz bir ders müfredatı planladık; uluslararası bir matematik sorusunda görebilecekleri dilbilgisi yapılarının analizini ve temel kavramları, terimleri kapsayan bu müfredat sayısal hedefleri olan öğrencilerimiz için bir başucu kaynağı. Çocuklarımızın dünyaya açılmalarını istiyorsak dünyayı onların avuçlarına bırakmak zorundayız! Matematik bir düzenlilik harikasıdır. Tarihte durduğu dönemler vardır ama yanlışa düştüğü bir dönem yoktur, demiş Gaston Bachelard; matematik ile evrensel dili yani İngilizce’yi biraraya getirmekteki temel amaçlarımız öğrencilerimizin dünyadaki farklı müfredatları takip edebilmeleri ve evrensel ölçüde dünyada uygulanan etkinlik ve yarışmaları takip edebilmeleriydi. Popular Science Türkiye 86. Sayısında da belirtildiği üzere, farklı disiplinlerin entegrasyonu eğitim dünyası açısından olumlu sonuçlar getirecektir.
Peki ders müfredatı oluşturmak bu kadar kolay mı? Müfredat oluşturma, derleme, tasarlama üzerine yurtdışında eğitim veren pek çok kurum var aslında; ülkemizde de online eğitimler olarak farklı seçenekler bulabilmek mümkün. Ben tercihimi öğretim görevlisi olarak çalıştığım süreçte yurtdışından yana kullandım. Vaktiyle müfredat yazmayı öğrenmek için İngiltere’ye gidip Norwich Institute of Language Education da aldığım derslere; Syllabus Design & Curriculum Development alanında ders veren ve ELT dünyasının değerli hocaları, duayenleri olan Rod Bolitho, Thom Kiddle ve Dave Allan, Franz Mittendorfer ‘e çok şey borçluyum; hocalarıma sonsuz teşekkürlerimle..
“Bir ülkenin geleceği o ülkenin insanlarının göreceği eğitime bağlıdır” Einstein
Kaynaklar: