Öğrenme ortamı bugün nasıl değişiyor? Eğitim sistemindeki ana eğilimler nelerdir? Siz ve kurumunuz geleceğe hazır mısınız?
Öğrencilerinizin öğrenme yolculuğunu hazırlamak için neye ihtiyacınız var ? Şu anda liderlik etmekte olduğunuz öğrenme deneyimlerinin dönüşümünü kolaylaştırabilecek araçlara erişiminiz var mı? Öğrenme stilleri ve süreçleri bu araçlardan yeterince yararlanıyor mu?
İnovasyon ve yaratıcılık adına yukarıda bahsettiğimiz soruların cevabını bulabilmemiz öğrencilerimizi 21. Yüzyıl becerilerine uygun yeterliliklerle buluşturmamız adına son derece önemli diye düşünüyorum.
İnovasyon genel olarak yeni fikirler, şeylere bakmanın yeni yolları ve değeri olan yeni yöntemler veya ürünler olarak düşünülebilir.” Eğitimde inovasyon, yeni öğrenme yollarını ve öğrenilenleri göstermenin yeni yollarını içerir. Öğretmenin öğrenciye neyin önemli olduğunu ve neyin ezberlenmesi gerektiğini söylemesi yerine, öğrenme deneyimi öğrenciye odaklanır. Öğrenci bilgiyi kendi başına veya işbirliği yoluyla nasıl kavrayabilir? Öğrenci, materyali bir testte öğretmene geri vermek dışında öğrendiklerini nasıl gösterebilir?
Yaratıcılığı, öğrencilerin alternatifleri keşfetmelerini, fikirler üzerinde beyin fırtınası yapmalarını, çözümler üretmelerini, mevcut paradigmaları yeniden düşünmelerini ve yeni bilgiler yaratmalarını sağlayan bir dizi beceri” olarak tanımlayabiliriz. Eğitimde, öğrenciler kalıpların dışında öğrenip düşünebildikleri ve bildiklerini yeni yollarla gösterebildikleri zaman yaratıcılık gösterilir.
Örnek:
Özel eğitim öğrencilerime farklı öğrenme deneyimleri yaşatmaya çalıştım. Suyun döngüsel süreciyle ilgili simülasyonları çevrim içi olarak araştırdık, uygulamalı deneyleri hem sınıfta hem de ailelerle işbirliği içinde evlerinde yaptık ve bilim merkezine saha gezileri yoluyla öğrenmeye kendimizi kaptırdık. Ardından su döngüsü üzerinden ortak konuşma, ortak çalışma ve grup tartışmalarını dahil ettim. Bunlar, whtsaapp, padlett gibi sanal bir platformda yorum yapmanın yanı sıra sınıfta sözlü tartışmalar şeklindeydi .Öğrencilerimin materyali farklı şekillerde anlayıp anlamadıklarını test etmek adında ufak talimat ve yönlendirmelerle :Canva, Wordwall, Kahoot, vb. araçlarla öğrendiklerini sadece testlerle değil projelerle de (grafiklerle) gösterebilmeleri için fırsat sağladım. , (videolar, afişler, powerpoint), yazılı ödevler (kağıt veya çevrimiçi).Öğrencilerimin yenilikçi ve yaratıcı düşüncelerini ifade etmelerine, araştırma yapmalarına, çevrimiçi araçlarla tanışmalarına v kullanmalarına fırsat verince ortaya keyifli ve kalıcı bir öğrenme deneyimi ortaya çıktı.
Eğitimcilerin öğrencilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için uyum sağlamaları gerektiğini düşünüyorum. Artık bu kadar çok şey çevrimiçi olduğuna göre, yenilikçi olmak ve günümüzün öğrencilerinin ilgisini çekmek için çevrimiçi araçları kullanmak mantıklı. Bu kadar çok araç ve kaynak mevcutken, öğretirken yaratıcı olmak çok ulaşılabilir. Öğrencilerdeki yaratıcılığa, bildiklerini seçtikleri bir formatta göstermelerine izin verildiğinde de kolayca erişilebilir.