1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Öğrenen Merkezli Anlamlı Öğrenme ve İnternet

Öğrenen Merkezli Anlamlı Öğrenme ve İnternet
0

Günümüzde çok şey bilmekten daha önemlisi, işimize yarayacak en doğru bilgiye en kısa sürede nasıl ulaşacağımızı bilmektir. Bu nedenle öğrencilerimize hazır bilgiyi sunmak yerine öğrenmeyi öğretmemiz gerekir. Öğrenen merkezli anlamlı öğrenme temelinde de bunun yattığını düşünülmektedir. Balık vermek yerine, balık tutmayı öğretmek örneği de bununla ilişkilendirilebilir. Van Harmalen’e (2006) göre; öğrenci merkezli öğrenmede öğrenciler kendi öğrenme hedeflerini belirleyebilmeli, öğreneceği konuları ve süreci yönetebilmeli, öğrenme süreciyle ilgili başkalarıyla iletişime geçebilmeli ve böyle yaparak öğrenme hedefine ulaşabilmelidir. Ausubel’e göre öğrenmenin anlamlı olabilmesi için öğrenilecek bilgilerin ön bilgilerle ilişkilendirilmesi, konu içeriğinin bir bütün olarak düşünülüp kazanımların belirli bir sıraya göre ele alınması, bu bütünün iç tutarlığı olması, öğrenmenin tümdengelim yaklaşımına göre olması gerekmektedir.

Öğrenen merkezli anlamlı öğrenme

Öğrenme, öğretme süreçleri göz önünde bulundurulduğunda, her öğrencinin kendine özgü bir öğrenme sürecinin olduğu görülmektedir. Bu nedenle bireyselleştirilmiş anlamlı öğrenme için en güzel öğrenme ortamının internet üzerinden sağlanabileceği düşünülmektedir. Web tabanlı öğrenmede öğrencilerin kişisel gelişimleri göz önünde bulundurularak, öğrenme sürecinin kişiselleştirmesi için kullanılabilecek farklı mekanizmalar bulunmaktadır. İnternet ortamında öğrenme, tamamen zaman ve mekandan bağımsız bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Öğrenmenin bireye özgü olması açısından internet üzerinden öğrenmede, öncelikle öğrencilerin öğrenmelerinde farklılıklar oluşturan ön bilgi,  tercihler, duyuşsal ve bilişsel  özellikler gibi öğrenci özellikleri belirlenmelidir. Bu öğrenci özelliklerine göre farklı ara yüz, gezinme, içerik, öğrenme etkinlikleri, değerlendirme ve dönüt seçenekleri sunulması, öğrenenin kendi öğrenme sürecini yönetmesi açısından etkili olur.

Kaynaklar:

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir
Erol DEMİR

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.