1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Öğretmenin Zorunlu Hizmet Süresi Nasıl Hesaplanır?

Öğretmenin Zorunlu Hizmet Süresi Nasıl Hesaplanır?
0

Öğretmenin Zorunlu Hizmet Süresi, İl İçi Ya da İl Dışıyla Atandığı Okula Göre mi Yoksa Eski Okuluyla Birlikte mi Hesaplanır?

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Genel Başkanı Sedat DEGER kaleme aldığı makalesinde zorunlu hizmet sayılan okulda çalışmakta iken  il içi veya il dışı gibi yer değişikliği ile zorunlu hizmet sayılan bir başka okula atanan öğretmenin zorunlu hizmet süresinin eski okuluna göre mi, yeni atandığı okula göre mi yoksa eski ve yeni okuldaki toplam hizmet süresinin oranına göre mi hesaplanacağını mevzuattaki hükümlere göre yazdı.

Zorunlu hizmet sayılan okuldan yine bir başka zorunlu hizmet sayılan okula İl dışı veya il içi gibi yer değiştirmeyle atanan öğretmenin zorunlu hizmet süresi nasıl hesaplanır? Öğretmenin zorunlu hizmet süresi atandığı yeni okula göre mi yoksa önce görev yaptığı zorunlu hizmet sayılan diğer okullara göre mi hesaplanır? Ya da önce görev yaptığı ve atandığı yeni okulundaki hizmet sürelerinin oranları toplanarak mı zorunlu hizmet süresi hesaplanır? Bu soruların cevabını merak eden birçok öğretmen için mevzuattaki hükümlerini inceleyerek göstermeye çalıştım.

Zorunlu Hizmetini Farklı Bölge veya Alanda Yapan Öğretmenin Zorunlu Hizmeti Nasıl Hesaplanır?

Öğretmenlerin merak ettikleri durumlardan biri de zorunlu hizmet sayılan okulda çalışmakta iken yine zorunlu hizmet sayılan başka bir okula atandığında zorunlu hizmet süresinin nasıl hesaplanacağıdır. Baştan söyleyeyim mevcut yasalar ve yönetmelikler gereği en son atanarak göreve başladığı okulun zorunlu hizmet süresine tabi olur.

Yani farz edelim ki öğretmen zorunlu hizmet süresi 4 yıl olan bir okulda çalışırken zorunlu hizmet süresi 7 yıl olan okula atandığında önceki çalışmış olduğu zorunlu hizmet sayılan okullardaki görev yılları ile birlikte toplam 7 yıl zorunlu hizmet sayılan okullarda görevini yerine getirmek zorunda olur. Daha da örneği detaylandırayım; Zorunlu hizmet süresi 4 yıl olan okulda 3 yıl çalıştığında normalde 1 yıl zorunlu hizmet süresi kalmış olur ama 7 yıl olan başka bir zorunlu hizmet sayılan okula il içi yada il dışı atama gibi yer değiştirme ile atandığında artık o 3 yıllık zorunlu hizmet görevi ile birlikte yeni atandığı okulda 4 yıl daha çalışmak zorundadır öğretmen.

Öğretmenler yükümlü olduğu zorunlu hizmetini ilk atandığı okulda sonuna kadar çalışarak yerine getirmek zorunda değiller ki  çoğu zaman da yine zorunlu hizmet yükümlülüğü öngörülen başka bir okula ( hizmet alanı 4.-5.-6.) yer değiştirerek geri kalan süreyi  tamamlayabiliyorlar. Zaten 17 Nisan 2015 Cuma günü ve 29329 sayılı resmi gazetede yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler” başlıklı 43. Madde 4. Fıkrasındaki “Mazerete bağlı yer değiştirmeler hariç olmak üzere zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumunda en az 3 yıl süreyle görev yapanlar, il içindeki ya da diğer illerdeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilir.” hükmü ve 8. Fıkrasındaki “ Zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi öğretmenler, bu Yönetmelikte belirtilen istisnalar hariç olmak üzere zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlamadan zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanları dışına yer değiştirme isteğinde bulunamaz.” Hükümleri gereği mazeret durumuna bağlı yer değişikliği hariç zorunlu hizmet yükümlülüğünü bitirmemiş olan öğretmenler il içi veya il dışı yer değiştirme başvurularında yine zorunlu hizmet olan okulları tercih edip atamaları yapılabilir. Yani zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirirken yer değiştirmek isteyen öğretmenler sadece zorunlu hizmet olan okulları tercih edebilirler(mazeret durumuna bağlı yer değişikliği hariç.) Bu yüzden öğretmenlerin, zorunlu hizmet yükümlülüğünü başladığı okulda sonuna kadar görev yaparak bitirime zorunluluğu olmadığı gibi başka bir okula tayin isterken ise yine zorunlu hizmet alanı olan okulu tercih etme zorunluluğuna tabi olduklarını unutmamaları gerekir.

Bulunduğu okulda veya ilde çalışılma şartı olan 3 yıllık süresinin sonunda il içi yada il dışı atama ile şu anki çalıştığı okuldan farklı zorunlu hizmet süresi olan okullara atanan öğretmenlerin çalıştığı okulların zorunlu hizmet yükümlülüğü öngörülen sürelerinin farklı olmasından dolayı  zorunlu hizmetinin  hangi süreye göre tamamlayacağı yönünde her kafadan ayrı bir ses çıktığı için öğretmenlerinde kafaları ne yazık ki karışmaktadır. Hatta bazı milli eğitim müdürlüğü çalışanlarının bile yanlış bilgilere sahip olduğuna üzülerek şahit olmaktayız.

Kafalardaki bu karışıklığı giderebilmek için  yine 17 Nisan 2015’te tarihinde yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler” başlığındaki 43. Maddesine bakmak gerekir.Bu maddenin 9. Fıkrasında geçen “ Bu madde kapsamında görev yeri değiştirilen öğretmenler, atandıkları yer için öngörülen zorunlu çalışma süresine tabi tutulur. Ancak, zorunlu çalışma süresi yönünden daha önce görev yaptıkları hizmet alanından daha az çalışma süresi öngörülen hizmet alanlarına atananlar, atandıkları tarihten itibaren en az bir yıl geçmeden ve zorunlu hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan mazeret durumu hariç herhangi bir nedenle yer değiştirme isteğinde bulunamaz.” Hükümden de anlaşılacağı üzere görev yeri değişen öğretmenlerin geri kalan zorunlu hizmetinin atandığı okulun zorunlu hizmet alanında devam edeceği; 5. Fıkrasındaki  “ Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden görevli oldukları eğitim kurumunun kapanması, norm kadro uygulaması, mazeret veya diğer nedenlerle görev yerleri zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarına değiştirilen öğretmenlerin bulundukları hizmet alanında çalışmaları gereken sürenin hesabında, daha önce görev yaptıkları eğitim kurumlarında geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilir.” Hüküm ile farklı zorunlu hizmet süresine tabi okullarda görev yapan öğretmenin ise bulundukları hizmet alanında (son çalıştığı okulda) çalışması gereken sürenin hesabında önceden görev yaptığı görev sürelerinin de hesabın içine katılacağını ve birlikte değerlendirilmesi gerektiği emredilmektedir. Fakat her şeye rağmen bu hükümlerin olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi ve tereddütlerin kaldırılması adına daha açıklayıcı ifadelerle öğretmenlerin leyhine düzenlenmesi gerektiğini de söylemeden geçmek olmaz.

Saygılar

Sedat DEGER

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Genel Başkanı

https://www.facebook.com/sedat.deger.526

https://twitter.com/sedatdeger09

https://www.instagram.com/sedatdeger.sd/

https://www.sedatdeger.com

Facebook Yorumları

Mardin’in Kızıltepe İlçesinde doğan Sedat DEĞER ilk, orta ve lise öğrenimini Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bitirdi. Lisans eğitimini Denizli Pamukkale Üniversitesi'nin Fen ve Teknoloji Öğretmenliği bölümünde aldı. Mezun olduktan sonra sırası ile Hakkari ve Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde görev yaptı. DEĞER ,2012 Yılından beri Muğla’nın Milas ilçesinde öğretmenliğine devam ediyor. Değer’in yazıları birçok eğitim ve memur sitelerince de paylaşılmaktadır.

Yazarın Profili

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.