YDS ye hazırlık konusuna başlamadan önce sınav hakkında biraz konuşmak istiyorum. Unutmayalım ki YDS sizin o dili konuşabilmenizi test etmez sadece ama sadece yazılı dil bilginizi kontrol eden bir sınavdır. Native dediğimiz ya da yurtdışında 3-5 yıl yaşamış bir insan bile YDS ye girince afallaması çok normaldir çünkü sınavın beklediği şey sizden farklıdır. YDS ye çalışmak herkesin hatta yukarıda belirttiğim gibi daha önce yabancı dil sınavlarına yönelik bir hazırlık yapmayanların bile yapabileceği türden bir sınavdır.
Hepimiz hemfikiriz ki sınav ağırlıklı bir eğitim sistemimiz var. Bu sistem içerisinde hiç şüphe yok ki en önemli sınavlardan biri olarak dil sınavlarını düşünebiliriz. Bu sınavlara hazırlanırken birkaç dikkat edilmesi gereken hususlar var elbette. YDS, YÖKDİL gibi sınavlar dil becerisini ölçmekten daha ziyade çoktan seçmeli sorular içermesi sebebiyle düzenli bir çalışma ve test tekniği bilgisi gerektiren sınavlardır. Gelin beraber nasıl hazırlanılmalı sorusuna cevaplar verelim. Çalışma şeklinden ve sorulardan bahsetmeden önce dil okullarında öğretmen ve bu alanda dersler vermiş, görev yapmış biri olarak farklı açıdan bakıp YDS ve YÖK-Dil sınavlarına nasıl hazırlanılır sorusuna cevap verelim.
İlk önce bu tür sınavlara hazırlanırken özel bir desteğe ihtiyacımız var mı yok mu? Bu soruyu kendimize sormak durumundayız. Kelime bilgimiz -dilbilgisi bilgimiz hangi seviyede bilmemiz lazım.
Nasıl hazırlanılır konusunda ne yazık ki “düzenli çalışma, kelime tekrarı ve bol akademik okuma” önerilerinden başka yol olduğunu söyleyemeyiz. Şunu da unutmamak lazım kelime ve dilbilgisi konusundan sonra tabi ki test konusu da önemli bir etken sınavlar için. Çözdüğümüz testlerden çıkan yanlışları kontrol etmek bize ne tür yanlışlar yaptığımıza dair geri dönüt verecektir.
Dil seviyeniz başlangıç düzeyinde ise Gramer ağırlıklı, birebir özel ders destekli, daha uzun bir hazırlık süreci gerekiyor.
Dil seviyeniz orta düzeydeyse, 1-2 aylık hızlı tempolu bir hazırlık süreci istediğiniz puanı almakta yeterli olacaktır. Kısacası bu iki sınav için de aylar süren çabaya gerek yok. Önemli olan düzenli ve sıkı çalışma temposunu tutturabilmek.
Eğer ki Dil sınavlarına hazırlanıyorsak, şunları yapmamız lazım;
- Yapabileceğiniz ilk şey başlangıç için bir gramer kitabı almak olacaktır. Çünkü YDS içerisinde sizin kolaydan zora doğru gramer bilginizi ölçecek sorular yer alacaktır. Bunun için seviyenize göre bir gramer kitabı almanızı tavsiye ederim.
- İngilizce kelime ezberlemek için öncelikle bol bol çeviri yapmalısınız. Bunun için de bol bol akademik ve normal makale okumanız lazım.
- Yapmış olduğunuzu çevirideki bilmediğiniz kelimeleri Türkçe anlamları ile bir deftere yazınız.
- Sınavlara hazırlanma sürecinde gramer olmazsa olmaz değil. Sadece sınavı geçecek kadar öğrenmeniz gerekmektedir. Bu da size bazı taktiksel soru çözüm yöntemlerini öğretir.
Unutmayalım ki; Zaman kısıtlılığınız varsa, online özel ders alarak yol ve zamandan tasarruf edebilirsiniz.