Sevgili öğrenci, veli ve eğitimciler bu yazımda sınava hazırlık sürecinde başarılı olmanız için önemli tespitlere yer vereceğim. LGS ve YKS sınavlarına hazırlanıyoruz hedeflerimize ulaşmak için çok çalışıyoruz çok istiyoruz ama o kadar hatalı çalışıyoruz ki bazen sınavı kazanmayı çok istememiz bile bizi başarısızlığa sürüklüyor. Çok beğendiğim bir söz var “Hedefiniz ile aranızda duran tek şey, neden başaramadığınıza dair kendinize anlattığınız bahanelerdir.” Gençler unutmayın her işin bir kolaylığı vardır. Sınavları kazanmanın da bir kolaylığı var. Bu tespitleri okurken lütfen ben bunu yapıyor muyum yapıyorsam bundan vazgeçmeliyim şeklinde okursak bu yazımın sizlere faydası olur. Mevlana Celaleddin-i Rûmî “Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır.” der. Çok kitap çözmek, en iyi hocalardan ders almak en iyi kurslara gitmek bunlar dış etkenlerdir. Faydası olur ama başarı bir bütün işidir sadece bunları yaparak sonuca ulaşılmaz ya da hedefimizin altında bir başarı elde ederiz. Önemli olan kendimizde bir şeyleri değiştirmek, geliştirmek doğru hamleler yapmak gerekiyor. Mahatma Gandhi’nin bir sözü var ”Dünyayı değiştirmek istiyorsan, ilk önce kendinden başla.” Gençler eğer hedeflerimiz varsa aşağıda madde madde başarısız öğrencilerin özelliklerini sıraladım her maddeyi güzelce okuyup bu okumadan sonra bir şeyleri değiştirmek için bir başlangıç olur güzel dönüşlerinizi bekliyorum ve bir başarı hikayesinin ilk adımı olmasını diliyorum.
Başarısız Öğrencilerin Özellikleri
1. Bahaneleri fazladır. ”Bahane üretmek konusunda kusursuz olan insanlar başka hiçbir konuda kusursuz olamazlar.’2 (Robin Sharma)
2. Kendi potansiyelini ya küçük görür yada tam tersi çok büyük görür kendini tanımlayamaz. İyi olmadığı halde kendini çok başarılı görür yada potansiyeli vardır bir seviyesi vardır ama kendini çok zayıf görür.
3. Planı yoktur kafasına göre gelişi güzel çalışır. Örneğin zamanında çalışmayıp geç çalışmaya başlarlar sınav yaklaşınca konuların yetiştiremeyeceğini anlar.
4. Eksiklerinin farkında değildir. Örneğin paragraf çözemez ama paragraf çalışmaz. her zaman en iyi yaptığı derslere ağırlık verir tatbikî iyi derslerimizi geliştirmek sınavda çok güzel yapmak gerekiyor ama biliyorsunuz sınav sadece bir dersi çözerek kazanılmıyor.
5. Çalışma ortamı doğru değildir. (çalışma odası olsa bile masa çok dağınık oda da dikkat dağıtan çok etken vardır. fazla kitap alır sonra ben bu kadar kitabı nasıl çözeceğim der)
6. Sınav hazırlık stratejisi yoktur. zamanı iyi yönetmeli.( yazın nasıl çalışılmalı, son ay nasıl çalışmalı gibi)
7. Zorlandığı derslere karşı ön yargıdır. Yapamam, korkuyorum , ben başaramam, benden daha iyileri var şeklinde kendine ön yargı oluşturur.
8. Çevresinde yönlendiren işin uzmanı eğitimciler yoktur ya da vardır ama o kişinin sözü dinlenilmez eğitimci olmayan yada alanında uzman olmayan kişilerin sözlerini daha değerli görür.
9. Anne ve baba veya kardeşlerinin hatalı yönlendirmesi.
10. Arkadaşlarının hatalı yönlendirmesi . Arkadaşlarını derslerin önüne koyması ( gerekirse sınavı kazanmam ama arkadaşlarımla çok konuşmayı kesemem hocam). Öğretmenin tavsiyelerini dinlemez ama arkadaşının sözünü dinler.
11. Dikkat dağınıklığı vardır. ( gerçekten dikkat dağınıklığı olacak bazen herkes başarısızlığını dikkat dağınıklığına bağlıyor. )
12. Nasıl çalışacağını bilmez ama bildiğini zanneder tavsiyelere kulak vermez.
13. Anne babasını düşman askeri gibi görür. ( Bazen anne baba da istemeyerek de olsa yanlış yönlendirme yapar ama veliler onların iyiliği için nasihat verir. Velilerin ne yapması gerektiğini ayrı bir yazımda vereceğim)
14. Sınav yılında özellikle aşırı sosyaldir. Gereksiz zaman kaybı yapar. Örneğin ayda bir halı saha maçı uygun iken haftada 3 kez maç yapar.
15. Kaynak seçimi hatalıdır. orta, kolay, zor, yeni nesil, eski tarz, mantık muhakeme, yada işlem yeteneği ağırlıklı olacak şekilde kaynak secimi yapılması gerekirken kaynakların hepsi orta yada hepsi basit hepsi mantık muhakeme gibi bir çeşitten bir çok kitabı vardır. oysa her çeşitten bir kitap şeklinde olmalı.
16. Beslenmelerine dikkat etmez deneme sınavına veya sabah okula kahvaltı yapmadan gelir. Bazen de zayıf bir kahvaltı ile gelir. Deneme sınavının sonlarına doğru kan şekeri düşüyor açlık hissi artıyor bu da başarıyı etkiliyor.
17. Sabırsız olurlar biraz çalışma ile hemen başarılı olmayı bekler olamayınca da hemen pes eder. Yapamadıklarında, zorlandıklarında çalışmayı bırakırlar. Matematikte zekâdan önce sabır gelir. (Cahit Arf)
18. Öz eleştiri yapmazlar. Her zaman suçlu ararlar.
19. Uyku düzenine dikkat etmezler deneme sınavı ve okula uykusuz yada az uyuyarak gelirler.
20. Deneme sınavını nasıl çözmesi gerektiğini bilmiyor. Deneme hangi ders hangi sırayla çözülmeli bilmiyor. (Başka bir yazımda deneme sınavı nasıl çözülür nelere dikkat edilmelidir geniş yer vereceğim)
Eğitimci yazar / Samet ÖZKEPİR/