1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Zihin Haritası Nedir?

Zihin Haritası Nedir?
0

Zihin haritası, esinini doğadan ve beyinden alan; HAFIZA, ÖĞRENME, BEYİN, PLANLAMA gibi zihinsel yeteneklere dair performansı geliştiren yenilikçi bir düşünme yöntemidir.

Zihnin ilişikli düşünmesini ve bilginin akılda kolay kalmasını sağlayan bir tekniktir.

Tony Buzan tarafından geliştirilmiştir.

Tony buzan zihin haritası kurallarını 6 olarak belirlemiştir. Bu kuralları takip ederek düşünmeye başladığımızda zihinsel okuryazar olmaya başlarız.

1-Merkezde görsel : İlk kuralımız kağıdımızı yatay olarak kullanmak ve konuyu en iyi şekilde ifade edecek resmi ( görsel) çizmek. Zihin dünyamızda düşünceler merkezden başlar. Zihin haritası da bunu yansıtmak için merkezden ve görsel ile başlar.

2- Çizgiler : biz bunlara dallar diyoruz. Merkezde görsel den ana başlıklarımızın sayısı kadar esnek kalından inceye doğru dallar çiziyoruz. Olabildiğince esnek ve estetik çiziyoruz.

3- Anahtar Kelimeler : Her dal için bir anahtar kelime kullanıyoruz. Seçtiğimiz anahtar kelime bize konunun tamamını hatırlatacak . Burada hayal gücümüzü ve yaratıcılığımızı kullanarak doğru kelimeyi bulmaya çalışıyoruz. Anahtar kelimenin doğru seçimi size çok şey çağrıştırabilir, ya da sizi kitleyebilir.

4- Resimler : 1 resim bin kelimeye eşdeğerdir. Anahtar kelimelerin yanında, konuyla ilgili çağrışım uyandıracak resimler çok iyi olacaktır. Yetenekli olmaya gerek yok, biz bir Vincent van Gogh ya da Pablo Picasso olmak zorunda değiliz. Önemli olan çizdiklerimizin verdiği mesajlardır.

5- Renkler : Renklerin beynimiz için  bir çok anlamı var. Hayat tamamen rengarenk. Zihnimizi kışkırtmak, önemli şeyleri renklerle kodlamak beynimiz için o kadar eğlenceli, akılda kalıcı ve yaratıcı. Ne kadar çok renk kullanırsak o kadar iyi. Bir şey çekici ise uyarıcıdır.

6- Yapı : Beynimiz maksimumu eğlenceden hoşlanır. Eğlence olduğu zaman daha fazla öğrenir ve daha kolay hatırlar. Zihin haritası düşüncelerimizi yapılandırır. Bu noktalar zihnimizde dağınık gezen bilgileri  yapılandırır. Öğrenmeyi kolaylaştırır.

Zihin haritaları beynimiz için aynı İSVİÇRE ÇAKISI gibidir.

* İnsanlarda sağ ve sol beyin vardır. Bazı insanlar sağ beynini bazıları da sol beynini daha aktif kullanır. Zihin haritası yapmaya başladığınızda her iki beyninizi aktif kullanmaya başlarsınız.

* Anlayarak etkili bir öğrenme sağlar

* Hızlı not almamızı sağlar.

* Ders çalışma ve tekrar etme de büyük kolaylık sağlar.

OKULDA ZİHİN HARİTALARININ FAYDALARI

* Disleksi, öğrenme güçlüğü vb. sıkıntıları olan çocukların öğrenmelerinde kullanılabilir.

* Kocaman bir kitabın tek bir sayfaya indirgenmesi ve bunun da renkli ve eğlenceli olması ile ders çalışmayı kolaylaştırır.

* Lise ve üniversite öğrencileri sınavlarına daha kolay hazırlanırlar. Bilginin tamamını  bir sayfada bularak Lise hazırlık, üniversite sınavına hazırlık gibi süreçlerde oldukça işe yarar.

* Sınıfta sayfalar dolusu not tutturmak gerekliliği ortadan kalkar. Bilginin bütününü bir sayfada bulabilirlik sağlar.

* Renk-şekil-resim gibi sağ beynin kullanımına imkân tanır.

* Zihin Haritaları doğayla uyumludur. Doğada bulunan haritaları keşfetmek, çocukların öğrenme ve hafıza yeteneği kazandırırken,  doğayla bağlarını güçlendirir.

* Öğretmen, haritayı öğrencileriyle etkili bir öğretme aracı olarak kullanabilir.

* Ders çalışma isteğini artırır.

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir
pexels-abdullah-ghatasheh-1666362

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.