Günümüz öğrencilerinin ve öğrenciliğin geçmişe kıyasla çok farklı olduğu tüm öğretmen ve velilerin ortak paydada buluşabildiği bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Öğrencilerin çok hareketli oldukları, durağan derslerden hoşlanmadıkları, 40 dakikalık dersin 40 dakikasında yerlerinden kıpırdamadan dersi dinlemekte zorlandıkları, sadece öğretmenin aktif olduğu bir dersten ya da sadece bir araştırma yapıp getirmeleri istenen ödevlerden keyif almadıkları ortada. Onların dünyasına dahil olduğumuz ve hayata onların gözünde bakmaya çalıştığımız zaman artık sokakta oynamanın değil de etkileşimli bir şekilde teknolojik araçlarla bir oyuna dahil olmaktan mutluluk duyduklarını, teslim edecekleri bir ödev için birden fazla uygulamayı bir arada kullanabildiklerini, aynı anda birden fazla işe odaklanabildiklerini, teknolojinin dahil olduğu ders ve içeriklere dikkatlerini daha çok verebildiklerini görüyoruz.
Öğrenici profilinin geçirmiş olduğu bu değişim; eleştirel düşünme, problem çözme, takım çalışması, girişimcilik v sorumluluk bilinci, yaratıcılık ve yenilikçilik gibi 21. yüzyıl becerilerine uyum sağlamakta. Okullarda öğrencilerimize bu becerileri geliştirmeleri yönünde biz öğretmenler olarak kendimize hedefler koyuyor ve ders planlarımızı, ödevlerimizi bu doğrultuda hazırlamaya çalışıyoruz. Standartları önceden belirlenmiş bir öğrenci profilini hayta geçirmeye çalışıyoruz. Peki, ya öğretmenlerin beceri standartlarına hiç değiniyor muyuz? Hatta onlar için standartların olup olmadığından haberdar mıyız? Öğrenci profili değişti de öğretmen profiline ne oldu?
ISTE ( International Society For Technology In Education) dünyanın her yerindeki eğitimciler için “eğitimci standartları”nı belirlemiş ve somut olarak ortaya koymuş. Bu standartların neler olduğunu ve bunların içeriklerini inceleyelim:
1- Öğrenci: Eğitimciler, başkalarından ve başkalarıyla birlikte öğrenerek ve öğrencilerin öğrenimini geliştirmek için teknolojiden yararlanan kanıtlanmış ve gelecek vaat eden uygulamaları keşfederek uygulamalarını sürekli olarak geliştirirler. Eğitimciler:
1a)
Teknolojinin mümkün kıldığı pedagojik yaklaşımları keşfetmek ve uygulamak için profesyonel öğrenme hedefleri belirleyin ve bunların etkililiği üzerinde düşünün.
1b)
Profesyonel çıkarlarımızı aktif katılımcı içinde olacak şekilde yerel ve küresel öğrenme ağları oluşturun.
1c)
Öğrenme bilimlerinden elde edilen bulgular da dahil olmak üzere, iyileştirilmiş öğrenci öğrenme sonuçlarını destekleyen araştırmalarla güncel kalın.
2- Önder: Eğitimciler, öğrencilerin yetkilendirilmesini ve başarısını desteklemek ve öğretme ve öğrenmeyi geliştirmek için liderlik fırsatları ararlar. Eğitimciler:
2a)
Eğitim paydaşlarıyla etkileşim kurarak teknolojiyle güçlendirilmiş öğrenme için ortak bir vizyonu şekillendirin, ilerletin ve hızlandırın.
2b)
Tüm öğrencilerin farklı ihtiyaçlarını karşılamak için eğitim teknolojisine, dijital içeriğe ve öğrenme fırsatlarına eşit erişimi savunun.
2c)
Meslektaşlar için öğrenme adına yeni dijital kaynakların ve araçların tanımlanması, araştırılması, değerlendirilmesi, iyileştirilmesi ve benimsenmesi için model olun.
3- Vatandaş: Eğitimciler, öğrencilere dijital dünyaya olumlu katkıda bulunmaları ve sorumlu bir şekilde katılmaları için ilham verir. Eğitimciler:
3a)
Öğrencilerin olumlu, sosyal olarak sorumlu katkılarda bulunmaları ve ilişkiler ve topluluk oluşturan çevrimiçi empatik davranış sergilemeleri için deneyimler yaratın.
3b)
Çevrimiçi kaynakların merakını ve eleştirel incelemesini teşvik eden, dijital okuryazarlığı ve medya akıcılığını destekleyen bir öğrenme kültürü oluşturun.
3c)
Dijital araçlar ve fikri hakların ve mülkiyetin korunması ile güvenli, yasal ve etik uygulamalarda öğrencilere rehberlik edin.
4- Ortak çalışan: Eğitimciler, uygulamayı geliştirmek, kaynakları ve fikirleri keşfetmek ve paylaşmak ve sorunları çözmek için hem meslektaşları hem de öğrencilerle işbirliği yapmaya zaman ayırır. Eğitimciler:
4a)
Teknolojiden yararlanılan özgün öğrenme deneyimleri yaratmak ve iş arkadaşlarınızla işbirliği yapmak için planlamaya zaman ayırın.
4b)
Yeni dijital kaynakları keşfetmek, kullanmak, teknoloji sorunlarını teşhis etmek ve gidermek için öğrencilerle işbirliği yapın.
4c)
Yerel ve küresel uzmanlar, ekipler ve öğrencilerle sanal olarak etkileşim kurarak öğrencilerin özgün, gerçek dünyadaki öğrenme deneyimlerini genişletmek için işbirliği araçlarını kullanın.
5- Tasarımcı: Eğitimciler öğrenen, değişkenliğini tanıyan ve bunlara uyum sağlayan özgün, öğrenci odaklı etkinlikler ve ortamlar tasarlar. Eğitimciler:
5a)
Bağımsız öğrenmeyi teşvik eden ve öğrenci farklılıklarını ve ihtiyaçlarını karşılayan öğrenme deneyimleri yaratmak, uyarlamak ve kişiselleştirmek için teknolojiyi kullanın.
5b)
İçerikle uyumlu özgün öğrenme etkinlikleri tasarlayın ve aktif, derin öğrenmeyi en üst düzeye çıkarmak için dijital araçları ve kaynakları kullanın.
5c)
Öğretim tasarımı ilkeleri için yenilikçi dijital öğrenme ortamları oluşturmayı keşfedin.
6- Kolaylaştırıcı: Eğitimciler, öğrencilerin başarısını desteklemek için teknolojiyle öğrenmeyi kolaylaştırır. Eğitimciler:
6a)
Öğrencilerin hem bağımsız hem de grup ortamlarında öğrenme hedeflerini ve sonuçlarını sahiplendiği bir kültürü teşvik edin.
6b)
Dijital platformlarda, sanal ortamlarda, uygulamalı deneyim alanlarında veya sahada teknoloji ve öğrenci öğrenme stratejilerinin kullanımını yönetin.
6c)
Yenilikçilik yapmak ve sorunları çözmek için öğrencilere bir tasarım sürecini ve bilgi işlemsel düşünmeyi kullanmaya zorlayan öğrenme fırsatları yaratın.
6d)
Fikirleri, bilgileri veya bağlantıları iletmek için yaratıcılığı ve yaratıcı ifadeyi modelleyin ve besleyin.
7- Analist: Eğitimciler, öğretimlerini yönlendirmek ve öğrencileri öğrenme hedeflerine ulaşmalarında desteklemek için verileri anlar ve kullanır. Eğitimciler:
7a)
Öğrencilerin yetkinliklerini göstermeleri ve teknolojiyi kullanarak öğrenmeleri üzerinde düşünmeleri için alternatif yollar sağlayın.
7b)
Öğrenci ihtiyaçlarını karşılayan, öğrencilere zamanında geri bildirim sağlayan ve öğretimi bilgilendiren çeşitli biçimlendirici ve özetleyici değerlendirmeler tasarlamak ve uygulamak için teknolojiyi kullanın.
7c)
İlerlemeyi yönlendirmek için değerlendirme verilerini kullanın ve öğrencilerin öz-yönelimini oluşturmak için öğrenciler, veliler ve eğitim paydaşları ile iletişim kurun.
Yukarıdaki standartlara bakıldığında eğitimcinin görevinin artık ders anlatmak, sınav hazırlamak ve okumaktan çok daha fazlası olduğunu görüyoruz fakat ne yazık ki bu konuda ziyadesiyle eksiğimiz var. Bu eksiğin esas sebebinin saydığımız standartlar içinde ilk maddede yer alan “öğrenci” standardı ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz çünkü eğitimciler, öğretmeyi öğrenmek için öğrencilikten asla vazgeçmemeliler. Bu standart gerektiği gibi hayata geçirildiğinde diğer standartların geliştirilebilmesi için ilk adım atılmış olacaktır. Tasarım planlamayan, yenilikler ve yaratıcılık için önder olamayan, dijital dünyanın getirilerinden faydalanmayan ve bu dünyaya katkı sağlamayan eğitimcilerin çağın gerisinde kaldıklarını ve bu geride kalmışlığın 21. yüzyıl öğrencilerinin dikkatinden asla kaçmadığını kabul etmeleri gerekir.
Saydığımız standartların eğitim dünyamızda yer bulması için her okulun, bünyesine dahil ettiği öğretmenlerde bu standartları içselleştirebilmesi gerekiyor. Tüm yıllık planların, ödevlerin, etkinliklerin bu doğrultuda hazırlanması eğitimcilerin performanslarını ve verilen eğitimin kalitesini artıracaktır.
Kaynakça: https://www.iste.org/standards/iste-standards-for-teachers