LGS puanlarının açıklanmasının ardından bugün başlayan tercih işlemleri 2 Temmuz ile 13 Temmuz (17.00’ye kadar) 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecek olup mutlaka ortaokul müdürlüklerine onaylatılması gerekmektedir. Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt yaptırmış öğrencilere tercih ekranı açılmayacaktır. Fakat belirtilen tercih dönemleri içerisinde öğrenci özel okul kaydını sildirirse tercih yapabilecektir.
Tercih işlemlerinin nasıl yapılacağına ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:
- Tercih işlemleri 3 kategoride yapılacaktır. Yani sınava giren her öğrenci önce Yerel Yerleştirme tercihinde bulunacak daha sonra Merkezi Sınavla Yerleştirme tercihinde son olarak da Pansiyonlu Okullar tercihinde bulunacaktır. İlk önce yerel yerleştirme tercihlerini yapmadan sınavla öğrenci alan okul tercihleri ekranı açılmayacaktır.
- Yerel yerleştirme tercih ekranında yeşil renk ile gösterilen okullar öğrencinin ikamet adresinin bulunduğu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir. Mavi renkle gösterilen okullar ise öğrenci için ikamet adresine göre Komşu Kayıt Alanında yer alanlar okulları belirtir. Kırmızı renkle gösterilen okullar öğrencinin ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtir.
- Öğrenciler ilk olarak Yerel Yerleştirme ile kendi kayıt alanlarında öğrenci alan okullar ekranından tercih yapacaklardır. Yerel Yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu Kayıt Alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabileceklerdir. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilecektir.
- Yerel Yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, LGS puanları varsa merkezi sınavla öğrenci alan okullar için açılacak Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ekranından en fazla 5 (beş) okul tercih edebileceklerdir.
- Pansiyonlu Okullar tercih ekranından da en fazla 5 (beş) okul olmak üzere toplamda 15 okul tercihinde bulunabilecektir. Öğrencilerin, Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar grubundan tercihte bulunabilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunludur.
- Kısaca e-okul sistemi üzerinden tercih yapılırken Yeşil renk çocuğun ikametine en yakın okulları, Mavi renk komşu okulları, Kırmızı renk ise en uzak (il içi – il dışı) okulları belirtir.
- Yerleştirme işlemleri ise sırasıyla sınavla öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olarak yapılacaktır.
Bu sistemde öğrenci LGS puanı yettiği takdirde Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullardan istediği her okula gidebilecektir. Yerel yerleştirmede ise sırası ile Kayıt Alanı, öğrenim gördüğü ortaokulda bulunma süresi, tercih sırası, ortaokul başarı puanı ve özürsüz devamsızlığı etkili olacaktır. Özetleyecek olursak LGS’de öğrencinin puanı, istediği okula yerleşmesine yetmemiş ise Yerel Yerleştirme ile kayıt alanındaki bir okula gitmesini amaçlanmıştır. Benim de şahsi görüşüm en iyi okul, eve en yakın okuldur. Çünkü her gün milyonlarca öğrencinin servis araçlarında gün doldurduğuna tanık olmaya başlamıştık. Bunda ailelerin iyi okul, iyi öğretmen arayışının ve rekabetin artması etkili olmuştu. Sanırım buna çözüm olacağı amaçlanmaktadır.
Tercih dönemlerinde öğrenci ve velilerimiz tercih komisyonlarında hizmet veren rehberlik öğretmenlerimizden yardım alabilirler. MEB bu önemli süreçte öğrencilerimiz ve ailelerini yalnız bırakmamak adına okullarda tercih danışmanlığı komisyonları oluşturdu. Sizler de adresinize en yakın ortaokula giderek bu konuda öğretmenlerimizden yardım alabilirsiniz. Unutmayın; danışan dağ aşmış danışmayan düz yolda kalmıştır! Selam ve dua ile.