Bizim zamanımızda diye başlayan cümlelerden hep nefret etmişimdir. Çünkü geçmiş zamanlarda takılı kalıp, hayatımı endekslemek bana hiç de mantıklı gelmiyor. Çağın gerekliliklerini yerine getirmek zamana uygun bir yaşam tarzı benimsemek aslında hiç de zor değil…
Teknolojinin, çocuklarımızın ve bizlerin yaşamına girmesiyle başlayan hareketsizlik problemleri ve buna bağlı olarak; “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanan” obezite sıkça görülmeye başlamıştır.
“Hocam teknoloji çocukların hayatına girdi biz pek anlamıyoruz” diyen velilerime, hepsinin ellerinden akıllı telefonların düşmediğini hatırlatırım. Ayrıca ailenle spor yapıyor musun diye sorduğum minik öğrencimin yanıtı “Öğretmenim babama spor yapalım diyorum, babam kızım şu bölümü geçeyim geliyorum diyor ama gelmiyor” oluyor. “Spor yapamıyoruz çünkü sürekli bilgisayarının başında oyun oynuyor.” dediğini de sizlerle paylaşmak isterim.
Bizim zamanımızda akşama kadar sokaklarda koşardık, bahçeler vardı ağaçlara tırmanırdık, özgürce oynardık, hikayeleriyle çocuklarımızın hareketliliğini arttıramayacağımızın hepiniz farkında olmalısınız. Çocuklar için ilk kural aktivitenin severek katılacakları, eğlenceli ve zevkli tarzda olması gerektiğidir. Çocuklardan sağlıklı olmak için hareket etmelerini beklemek gerçekçi olmaz. Hareketsizlikle yakından ilgili aktivitelerin (bilgisayar oyunları, televizyon seyretme) azaltılması gerekmekte, aile bireylerinin de etkinliklere katılımı özel önem arz etmektedir.
İşte bu yüzden biz ebeveynler biraz kendi hayatımızdan fedakarlıkla çocuklarımıza günlük hayatın koşuşturmasından kurtulup onlara zaman ayırıp hep beraber sportif etkinlikler, yürüyüşler ve eğlenceli oyunlar organize ederek onlara hareket genişliği kazandırabiliriz. Çocuklarımızı kendi yaşlarına uygun spor programlarına ve uzman eğitmenlere teslim ederek hem çocuklarımızı günün teknolojisinden uzak tutmamış, hem de hareketsizlik problemini ortadan kaldırmış oluruz.