1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Derslerinizi Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?

Derslerinizi Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirsiniz?
0

Belki de en çok sorulan veya en çok cevabı merak edilen sorulardan biri de bu: “Dersimi Nasıl Eğlenceli Hale Getirebilirim?”

Derste eğlenmekte nesi? diye bir soru kulaklarımda çınlıyor ama sorunun cevabını verirken M.Fatih Hoca herhalde eğlenirken eğiten ve etki bırakan anlamını düşünerek demeyi kastetmiştir demenizi ve yine sizlerin “Dersimi Nasıl Eğlenceli Etkili ve Eğitici Hale Getirebilirim?” şeklinde bu başlığı düşünmenizi rica ediyorum.

1- Okulunuzu, Sınıfınızı ve Öğrencilerinizi İyi Tahlil Edin:

Okulun idari kadrosu ayrıca varsa zümreniz sizin dersinizde göstereceğiniz farklılığı kaldırabilecek bilgi ve anlayışa sahip mi? Sınıfınızın fiziksel ve teknik koşulları sizin kurgunuza uygun mu? Öğrenci yapınız çok önemli bir husus. Öğrencilerinizin altyapıları, bilgi ve algıları sizin dersinizde vermek istediklerinizi alabilecek düzeyde mi veya öğrencileriniz sınıfta ne şekilde ders işlerseniz bundan memnun kalacaklar? bunların cevabını bulmanız gerekiyor.

2- Derse Girmeden Önce Senaryonuz Hazır mı?:

Senaryodan kastım şu:

Dersinizi bölümlere ayırmak ve uygun olan bölümle başlayarak dersi devam ettirmek. Örneğin; 40 dakikalık dersin 5 dakikasını yoklama ve sınıf defterini doldurma ile geçirdiğinizi farz edelim. Geriye kalan 35 dakikalık zamanda 10 dakika takrir 15 dakika etkileşimli tahta 10 dakika münazara şeklinde değerlendirebilirsiniz. İster etkileşimli tahtayı (15 dakikalık süreyi) başta kullanırsınız ister münazara süresini isterseniz de takrir bölümünü. Bu senaryo dediğimiz kısım tamamen size kalmış bir durum.

3- İnteraktif ve Etkileşimli Materyallerle Dersinizi Süsleyin:

Günümüzde çocukların ve gençlerin öğretmenlere pek belli etmemeye çalışsalar da en çok kullandıkları araç teknolojik araçlar. (cep telefonları veya tabletler) dolayısıyla zihinsel ve bedensel anlamda zararlı olan bu cihazları kısa süreli de olsa en azından eğitim materyali olarak da kullanabileceklerini onlara gösterebilmelisiniz. Etkileşimli tahta veya projeksiyonlarda öğrenciyi aktif hale getiren interaktif içerikler üretmeye ve bunları onlarla birlikte ders ortamında kullanarak kazanımlarınızı keyifli ve kalıcı hale dönüştürebilirsiniz.

4- Fiziksel veya Kinetiksel Enerjiye Yönelik Öğretim Materyali Kullanın:

Okulunuzun/sınıfınızın teknolojik imkânları yoksa veya siz teknolojiye sıcak bakmıyorsanız o zaman dersinizde kazanımlarınıza yönelik öğrencilerinizi merkeze alan oyun tarzında etkinlikler hazırlayın ve bunları derste uygulamaya çalışın. Tabi bunu hemen ders başlangıcında değil de konu veya kazanımlarınızı verdikten sonra bir hediye / ödül olarak kendilerine sunun. Böylece öğrencileriniz bu güzel eğlenceli ödüllerle derslerine daha bağımlı hale gelecek ve vermek istediğiniz kazanımlarınızı daha keyifli eğlenceli bir şekilde alacaklardır.

5- Öğrencilerinize Yeni Öğretim Yöntem ve Tekniklerini Uygulayın:

Bundan kastım da öğrenciyi daha etkin kılan ona daha fazla söz hakkı veren yöntem ve teknikleri kullanmanız. Bu anlamda ben derslere girdiğim süre zarfında “Flipped Learning / Flipped Classroom” yöntemini kullandım böylece hem ben fiziksel anlamda gereksiz bir şekilde yorulmadım hem öğrencilerim etkin bir şekilde derse katılarak görüşlerini rahatça ifade edip ürettiklerini sınıf ortamında paylaştı hem de akademik başarılarının yanında ahlaki gelişimlerine de olumlu etki etti. Bir meslektaşınız olarak bu yöntemi mutlaka uygulamanızı ve derslerden sizlerin de keyif almanızı isterim.

Değerli Öğretmenim!

Belki dersinizi sevilen beğenilen ve eğlenceli bir ders haline getirebileceğiniz onlarca yüzlerce fikir düşünce veya yöntemi vardır. Ama aranızda 20 yıldır eğitimin içinde olan bir meslektaşınız olarak uyguladıklarımı ve başarılı sonuçlar elde ettiğim hususları sizlerle paylaşmak istedim. Sizlerin de farklı fikirleriniz varsa benimle paylaşabilirsiniz.

Mehmet Fatih BÜTÜN

mehmetfatihbutun@hotmail.com

http://www.fatihbutun.com

Facebook Yorumları

1992 yılında ulusal bir gazetede stajyer muhabir olarak gazeteciliğe, 1993 yılında ise yerel bir televizyon ve radyo kanalında programcı olarak medyaya adım attım. 2010 yılına kadar aktif olarak bu işlere devam ettim. Uydu kanalları için belgesel seslendirmeleri ve özel programlar hazırladım. 2000 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldum. Aynı yıl özel bir kurumda öğretmenliğe başladım ve 10 yıl boyunca özel sektörde öğretmenliğe devam ettim. 2010 yılında MEB'e atandım ve halen Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Bölümü'nde Özel Büro görevli öğretmen olarak ilimizin eğitim faaliyetlerini Yeni Medya üzerinden tanıtmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.