1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Din Öğretiminde Kare Bulmaca Kullanımı

Din Öğretiminde Kare Bulmaca Kullanımı
0

Bir öğretmenin derslerinde en fazla kullandığı materyal türlerinden biri  etkinliklerdir. Bu yazımızda sizlere derslerimizde çok yaygın olarak kullanılmamakla birlikte özellikle kavram bilgilerini öğrencilerimizin zihinlerine kalıcı olarak yerleştirmede yararlanabileceğiniz bir yöntem üzerinde durmak istiyorum.

Crossword Forge programıyla iki farklı türde bulmaca hazırlayabilirsiniz. Bunlardan birincisi Çengel Bulmaca, diğeri ise Kelime Avı.

Çengel bulmaca için soruları ve cevabı olan kelimeleri yazdığınızda program otomatik olarak yerleştiriyor. Hazırladığınız bulmacayı gif (resim), txt, pdf(yazı) ve swf(efektli) türlerinde kaydedebiliyorsunuz. Burada programın Türkçe olmadığını ve pdf çıktı alınırken Türkçe karakter sorunu yaşayabileceğinizi ancak bunu da print yaparak .pdf uzantılı bir şekilde kaydetmek suretiyle çözebileceğinizi hatırlatmakta fayda var.

Kelime Avı bulmaca türünde de yapılacak işlemler aynı siz sadece kare bulmaca mı yoksa kelime avı mı olduğunu tek bir tıkla belirleyebiliyorsunuz. Soru ve cevapları yazdığınızda cevapları istediğiniz takdirde harflerin arasına yatay, dikey, çapraz olarak yerleştiriyor… Kelime avını .swf uzantısı ile kaydettiğiniz takdirde kelimeleri bulurken mavi bir yazıyla işaretleyerek bulmacayı çözebilirsiniz.

Programın menülerinin de İngilizce olduğunu hatırlatmakta fayda var. Sık kullanılan bu menülerin ne olduğu konusunda kısaca sizlere bilgi verelim:

– Title yazan yerden bulmacamızın başlığını ve bilgilerini-header info yazan yer-(hemen alttaki alligment yazısının yanındaki açılır kutudan  başlığın-kelimelerin bulmacaya hizasını (left-sol/center-orta/right-sağ),
– Clues kısmından kelimelerinizi (Üste soruyu alt kısma da cevabı yazıp, next diyerek sonraki soruya geçebilirsiniz),
– Backdrop tan bulmacanın arka planını (isterseniz arkaplana resim ekleyebilirsiniz),
– Puzzle yazan yerden Çengel bulmaca mı, kelime avı mı olacağını,
– Advanced kısmından cevap hakkı sayısı, bulmacanın genişliği-boyu ve dilini ayarlayabilirsiniz.

Alttaki kısımdaki font, style, size da bildiğiniz gibi yazı biçimi, boyutu vs… Bulmacayı bitirdiğinizde make puzzle diyerek sonucu önizleme yapabilir, export yazan yere basarak bilgisayarınıza  kaydedebilirsiniz..

Türkçe dil desteğinin olmaması bir dezavantaj olarak görülse bile programın mevcut olan özellikleri ile güzel etkinlikler yapabileceğinizi düşünüyorum.

Peki Din Öğretiminde bunu nasıl kullanabiliriz? 

Bu sorunun cevabını yazımızın başında özellikle kavram bilgilerinin yerleştirilmesinde kullanabileceğimizi ifade etmiştik ama biz bununla yetinmeyip hazırladığımız 8.Sınıf 4.Ünite Kavramlarına dair kare bulmaca hazırlayarak net cevap verelim istedik. Böylece sizler de özellikle dini kavramlarınızı keyifle ve bir etkinlik türünde öğrencilerinize öğretebilirsiniz.

Son olarak;
Bu program dışında uygulayabileceğiniz gerek interaktif ve gerekse kağıt etkinlik tarzında çıktı alarak baskı yapabileceğiniz türde onlarca crosword (bulmaca) programı mevcut.

ÖRNEK DİN DERSİ 8.SINIF 4.ÜNİTE KAVRAM KARE BULMACASINI İNDİRMEK İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ

Not: Bu etkinlik programı ile ilgili anlattıklarımızı kısa bir video ile daha önce Doç.Dr. Erkan Yeşiltaş hocamız bir tanıtım videosu hazırlamış yazımızın hemen altına sizlere faydalı olmasını umarak paylaşıyoruz:

https://www.youtube.com/watch?v=o20nLmEY7_g

Facebook Yorumları

1992 yılında ulusal bir gazetede stajyer muhabir olarak gazeteciliğe, 1993 yılında ise yerel bir televizyon ve radyo kanalında programcı olarak medyaya adım attım. 2010 yılına kadar aktif olarak bu işlere devam ettim. Uydu kanalları için belgesel seslendirmeleri ve özel programlar hazırladım. 2000 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldum. Aynı yıl özel bir kurumda öğretmenliğe başladım ve 10 yıl boyunca özel sektörde öğretmenliğe devam ettim. 2010 yılında MEB'e atandım ve halen Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Bölümü'nde Özel Büro görevli öğretmen olarak ilimizin eğitim faaliyetlerini Yeni Medya üzerinden tanıtmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.