- Etkili Çalışma
📎Gerekli olan bilinçsizce çok çalışmak değil, verimli ders çalışma yollarını iyi bilerek ‘etkili çalışmak’tır.
📎Ders çalıştıktan sonra unutmamak için sık sık tekrar yapılması gerekir. Bu tekrarları kolaylaştırıcı olarak öğrencilerimle uyguladığımız bir takım yöntemlerden bahsedeceğim;
🔎Çalışma masasının düzeni bu konuda çok önemli, bir konuda fazlaca takılınan noktaları kısaca kodlayarak ya da minik bir örnek soru çözümü şekilde görünecek bir yere asıyoruz. Artık unutmamaya başladıkça çıkartıyoruz, yenileri geliyor.
🔎Daha çok lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerimizle uyguladığımız ‘Akıl Defteri’ yöntemi de konuların köşetaşlarının akılda kalması için işe yarıyor. Öğrenciler bireysel olarak konu çalışırlarken her ders için ayrı olarak ayırdıkları ince ve göze hoş gözükecek defterlere konulara ait küçük anektodları kendi cümleleri ile renkli kalemlerle yazarak özetliyorlar.📕📗Bu bir alışkanlık haline geldiğinde o konudan soru çözerken “Bu konu ile olan bilgiyi şu renk kalemle sayfanın şurasına yazmıştım” diye hatırladıklarını söyleyen bile var.☝
🔎Ve tabi ki öğrenilen konuyu ya da soru çözümünü birine anlatmak kadar kalıcısı yok. Bazen anneye-babaya, bazen okulda tenefüste arkadaşa anlatılan bilgi uzun süreli hafızaya daha kolay alınır. Çünkü bilgi daha önce yaşanılan deneyimler arasında ilişki kuruldukça ilk durak olan kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya aktarılır.
- Etkili Anlama
📝Özellikle uzun problem sorularını çözerken öğrencilerin yaşadığı sıkıntıların nedeni öncelikle sorunun anlaşılmamasıdır. Bu tür sorularda tek bir sözcüğün bile kaçırılması sorunun anlamını tamamen değiştirdiğinden sorunun tam olarak anlaşılması büyük önem taşımaktadır. Buna etki eden diğer bir faktörse kelime dağarcığı genişliğidir. Kitap okuma oranının az olması, günümüzde daha çok mesajlaşarak hatta emojilerle iletişim kurulması özellikle Z kuşağınının kelime dağarcığının daralmasına neden olmaktadır.
Eğitim sistemi de bununla beraber branş farketmeksizin daha çok okuma, yorumlama ve yordama yeteneğini ölçer hale gelmektedir.
🔎Ne Yapılabilir?
Kitap okumak, günlük yazmak ve bol bol Türkçe paragraf sorusu çözmek.
🔎Neye Dikkat Edilmeli?
Uzun sorularda ilk önce paragraf değil soruda ne sorulduğu okunmalıdır.
Soru kökünün doğru bir şekilde okunduğuna emin olunmalıdır. “Olmalıdır?-Olmamalıdır?” gibi olumlu olumsuz ifadelere özellikle dikkat edilmelidir.
Ve tabi ki farklı yayınların kaynaklarından çalışılarak farklı soru tarzları görülmelidir.