1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Fenden Korkmuyorum (0-6 yaş)


0

Çocuklarımızın ilk okula başlamadan önce öğrenmesi ve kazanması gereken şemalar vardır. Şemalar çocukların zihinlerinde oluşturdukları anlam haritalarıdır. Örneğin; bir çocuk kediyi kafasında 4 ayaklı tüylü varlık olarak şemalandırırsa (anlamlandırırsa) diğer hayvanları da bunun üzerinden öğrenme algısına yerleştirebilir. Örneğin: Köpeğin kediden daha büyük dört ayaklı tüylü varlık olarak şemaların ekleyebilmesi gibi. Öğrenme bir süreçtir ve birey öğrenmesini yaşam boyunca oluşturduğu şemalar üzerinden gerçekleştirir. Okul öncesi dönemde çocuklarda fizik, kimya ve biyoloji dersine dair bir korku yoktur. Bu korku tıpkı kedilerin dört ayaklı tüylü varlıklar olmasının öğrenilmesi gibi sonradan şemalarına eklenir. Çocukların fene dair şemalarını okul öncesi dönemde oluşturulması ve rehabilitasyonunda ebeveynlerin üzerine de düşen görevler var elbette bunların en kolay yoldan gerçekleştirilebilmesini oyunlar yolu ile sağlayabiliriz. Doğuştan bilim insan olan merak ve sorunların tespitinde bir dedektif gibi davranan çocuklarınıza oyun içinde bilim kavramlarını zihinlerinde oluşturmakta yol gösterici rolü üstlenebilirsiniz. Okul öncesi dönemde çocukların soyut kavramları anlamlandırması ve zihinlerinde doğru olarak şemalandırması oldukça zordur. Günlük yaşamda kullandığımız; mikrop, bakteri, virüs ve benzeri terimleri basit deneyler ve oyunlarla öğretebiliriz.

Örneğin: Mikropların varlığını ve vücudumuza vereceği zararları basit bir deneyle evde çocuğunuza uygulayıp sonuçları gözlemleyelim.

ARAÇ-GEREÇLER

  • Plastik tabak
  • Su
  • Karabiber
  • Sıvı sabun

YAPILIŞI

  • Tabağın içini su ile doldurun.
  • Karabiberi suyun yüzeyini tamamen kapatacak kadar serpin.
  • Çocuğunuzun işaret parmağını suya batırmasını isteyin ve suda bir değişiklik olup olmadığını sorun.
20180608 143031 | Eğitim Her Yerde
Sıvı sabunsuz karabiber.
  • Sonra aynı parmağına bir damla sıvı sabun dökün ve tekrar suya batırmasını isteyin.
20180608 143111 | Eğitim Her Yerde
Sıvı sabunla karabiber.

Deneyi tamamladıktan sonra çocuğunuza karabiberi mikrop olarak düşünmesini isteyin ve beraber bu iki durum arasındaki fark hakkında sohbet edin.

Böylesine basit malzemelerle yaptığınız bir deneyden çocuğunuzun günlük hayatındaki temizliğinden ilerleyen dönemde karşılaşacağı bilimsel terimlere kadar bir çok alanda farkındalık kazanmasına sebep olacaksınız.

Oyun oynamak çocuğun ibadetidir.

Facebook Yorumları

Adıyaman Üniversitesi, Fen Bilimleri Öğretmenliği, 3. sınıf öğrencisi.

Yazarın Profili

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.