Liselere Geçiş Sistemi Sınavı Öncesi Son Hafta – “İngilizce”
0

Sevgili öğrenciler; Öncelikle 4 Haziran 2023 Pazar günü LGS sınavının hepiniz için sağlıklı, başarılı ve hayırlı olmasını temenni ediyorum. Biliyorsunuz ki artık LGS öncesi son hazırlıklarımızı yapıyoruz. Sizler de bu süreçte verimli çalışmanızın yanı sıra artık “Ben Hazırım” diyebilmek adına son hamlelerde bulunduğunuzu biliyorum.

2022-2023 LGS sınavında sadece 1. Dönem konularından sorumlu olacağınız için son tekrarları verimli bir şekilde gerçekleştireceğinizden eminim. Peki İngilizce LGS için son hazırlıkları nasıl yapacağız? Hem kendi öğrencilerime hem de LGS adayı her gördüğüm öğrenciye kelime ve özellikle de bilmediğiniz kelimelerin tekrarını sınavlarda gerçekleştirmeniz sizler için çok etkin bir çalışma süreci olacaktır.

Önerilerime geçmeden önce Son 4 yılın İngilizce LGS’de çıkmış konu ünitelerini inceleyelim;

LGS Sınavındaki İngilizce Konuları LGS – 2018 LGS – 2019 LGS – 2020 LGS 2021 LGS – 2022
Theme -1 Friendship 2 1 1 1 1
Theme -2 Teen Life 1 3 3 2 2
Theme -3 In The Kitchen 1 1 1 2 2
Theme -4 On The Phone 1 1 1 1
Theme -5 The Internet 1 1 1 1 1
Theme -6 Adventures 1 1 1 1 1
Theme -7 Tourism 3
Theme -8 Chores 1 1 1 1 1
Theme -9 Science 1 1 1 1
Theme-10 Natural Forces

1-) İlk 5 ünitede ders kitabı üzerinden yeni karşılaştığın kelimeleri dikkatini çekecek bir not defteri veya renkli kağıtlara yazman hem ilgi yaratacak hem de ezberlerini güçlendirecektir.

2-) Sözlük kullanmayı çalışma sürecinde alışkanlık haline getirmenizi rica ediyorum. Kelime ezberi yaparken aynı zamanda eş sesli ve eş anlamlı kelimelerde akılda kalacaktır.  Sorularda yakın ve benzer kavramlardan yola çıkarak kelime çevirisi ile birlikte doğru cevabı bulabileceğinizi lütfen unutmayınız.

3-) Akşam saatlerinde kelime defterine yazmış olduğunuz kelimeleri yüksek sesle okuyunuz ve gerekirse ailenizde ki bir bireyden de tekrarlar ve soru sormaları açısından destek alınız. Listening için yüksek sesle kelime tekrarı akılda kalmanıza etkin bir fayda sağlayacaktır.

4-) Wh Questions-what, when, where, who, whom, which, whose, why and how soru kalıplarına göre metin soruları dikkatlice okunmalı, bol bol alıştırma yapılmalı ve reading at work faaliyetlerine sıkı devam edilmelidir. Bunu yaparak hem kelime hazinesi gelişecek hem de cümle anlama ve yorumla faaliyetleri zenginleşecektir.

5-) Yeni nesil soruları çözerken aynı zamanda TEOG benzeri soruları da muhakkak inceleyiniz.

6-) LGS Sınavı öncesi ünite ve 7. Sınıf – 8.sınıf modüllerini tekrar etmek gerekmektedir.

7-) İngilizce çalışma anında dikkatini dağıtan eşyaları çalışma alanından uzak tutmalısın.

8-) Süre tutarak deneme dışında konu testi için 10  –  12 dakika, 50 soruluk Sözel deneme için 75 dakika yeterli olacaktır.

9-) Sorunun kökünde yer alan olumlu – olumsuz terimlere lütfen dikkat et, soruları okurken altını çizersen çok daha rahat edeceksin.

10-) Soruların olduğu zaman toplu olarak branş öğretmenlerinize sorunuz ve muhakkak geri bildirim almaya özen gösteriniz.

11-) Her deneme sonrası konu eksiğine dönük konu anlatımına kısa bir şekilde çalıştıktan sonra konuya dair günde sadece 5 konu testi – 2 deneme yeterli olacaktır.

12-) Deneme sınavlarında da lütfen kurşun kalem kullanmayı alışkanlık haline getirmeniz gerekmektedir.

13-) Tablo, grafik sorularında soru köküne dikkat etmek ve grafiğe, metne dair parçayı okurken bir yandan grafiği incelemeniz önem arz etmektedir.

14-) Millî Eğitim Bakanlığımızın Beceri Temelli Testlerinden Konu Kavrama Testlerine kadar kaynaklarımızda çeviri ve soru çözümlerini yapmamız gerekmektedir.

Aşağıdaki görsel LGS  İngilizce için örnek sınav sorusu yer almaktadır.

2 | Eğitim Her Yerde

3 | Eğitim Her Yerde

Aşağıdaki görselde Millî Eğitim Bakanlığımızın LGS 2022 yılında yeni nesil sormuş olduğu soru yer almaktadır;

4 | Eğitim Her Yerde

15-) Millî Eğitim Bakanlığımız tarafından yapılacak 2023 – LGS sınavında 1.dönem konuları çıkacağı için her bir ünite için bir hikaye ve senaryo üretebilirsiniz. Bunu yaparsanız ilk başta dil bilgisi açısından da fayda görmüş olursunuz. Örnek vermek gerekirse;

Sevdiğimiz – Sevmediğimiz Olaylar için  Like / Likes – Dislike/Dislikes – be into / be crazy about – be fond of/be interested in ifadelerini kullanmaktayız.  Bu ifadelerden sonra veya bu konuyla ilgili olarak tercihlerimiz için Prefer söylenecektir. Buradaki başrol yapıt ise (Verb +ing) (Fiilin sonuna –ing takısı aldığı başrolde olacaktır.) yer alacaktır.

16-) İngilizce için son haftalarda konu eksikliğin varsa ve takıldığın bir nokta oluyorsa kavram haritası oluşturman senin için çok iyi olacaktır.

17-) Dil çalışma ve dil ölçme – değerlendirme sürecinde beslenme, uyku düzenine dikkat etmelisin.

18-) Benzer soru çözümlerini yaparken örnek olarak çözülmüş sınav sorularını çeviri yaparak incelemen sana kelime ve metin okuma-yorumlama açısından fayda sağlayacaktır.

4 Haziran 2023 tarihinde LGS sınavına girecek tüm öğrencilerimize gönülden başarılar temenni ediyoruz.

Sefa Sezer

İngilizce Öğretmeni / English Teacher

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.