1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Okul Öncesi Dönemde Yaratıcı Düşünme Becerileri

Okul Öncesi Dönemde Yaratıcı Düşünme Becerileri
2

Okul öncesi dönemde yaratıcı düşünme becerilerini en iyi destekleyecek araç,  tüm çocuklarda fazlasıyla var olan “merak” duygusudur.

Merak duygusunun çocuğu “provoke” edecek bir girişle tetiklenmesi, yaratıcı düşünme becerilerini kullanması için teşvik edici olacaktır.

Merak duygusundan yola çıkacak yaratıcı düşünme becerileri eğitimi, “eğer” ile devam edecek soruların cevabını bulma yolculuğuna dönüşecektir. Bu yolculukta çocuğun, problem çözme, hayal gücü, yaratıcılık, dil becerileri, öz-güven, cesaret, içsel motivasyon gibi becerileri de ona eşlik edecektir

Peki ama nasıl?

Örnek bir etkinlik programı ile somutlaştıralım…

Öğretmen çocuklarla birlikte sınıfa girdiğinde yerde kocaman iki resim bulurlar.  Resimlerden birinde bir tavuk, diğerinde ise bir kutup ayısı…Ve zarf içinde gelmiş bir mektup…Merakla zarfı açarlar ve gelen mektubu okumaya başlarlar.

“Sevgili çocuklar ben de sizler gibi hayvanları çok seven biriyim. Yapmayı çok istediğim bir şey var, ama mümkün müdür bilemedim ve sizden yardım istemeye karar verdim.

Bir tavuk ile bir kutup ayısı aynı yerde yaşayabilir mi? Onların birlikte yaşayabileceği bir çiftlik kurmak istiyorum, sizce mümkün mü?

Bu sorunun cevabını sizin bulmanızı rica ediyorum ve hepinize teşekkür ediyorum.

Sevgiler;

Arda

Mektup Arda adlı bir çocuktan gelmiş, ve çocuklara bu soruyu yöneltmiştir.

Öğretmen çocuklara sorar “Ne dersiniz? Yaşayabilirler mi?”

Ortaya büyük bir karton gelir, ve çocuklardan gelen cevaplar oraya yazılır. Çocuk bu esnada, söylediği her cümlenin, verdiği her cevabın değerli olduğunu hisseder.

Öğretmen soruları detaylandırmaya başlar;

Tavuk ve kutup ayısı bir arada yaşasaydı onlara nasıl bir çiftlik kurardık?

İkisi de aynı yiyeceklerden yiyebilir miydi?

Birbirleriyle nasıl oyunlar oynarlardı?

Öğretmen , konuyla ilgili çocukları düşünmeye teşvik ettikten sonra sorar;

“Şimdi herkes onlar için bir çiftlik düşünüp çizebilir mi?”

Çocukların bireysel çizimlerinin ardından, her birine “eğer” ile devam edecek sorular yöneltilir. Ve çocukların cevapları çizdikleri resmin üzerine, çocuğun işaret ettiği alanlara not edilir.

Eğer;

“Bu çiftlikte başka hayvanlar da yaşıyorsa bunlar hangileri olabilir?”

“Tavuk ve kutup ayısı farklı yiyecekler seviyorsa, bunlar neler olabilir?”

“Birlikte vakit geçirmeyi seviyorlarsa, neler yapıyorlardır?”

“Şu an bu çiftlikte kar yağıyorsa tavuk ve kutup ayısı ne yapıyor olabilir?”

“Tavuk ve kutup ayısının isimleri varsa, sence ne olabilir?”

Grup halinde başlayan çalışma, öğretmenin çocuklarla teker teker diyalog kurması ve çizdikleri resimler üzerinden sorduğu sorularla,  çocukların yaratıcı düşünme becerilerini kullanması sürecine dönmüştür.

Okul öncesi dönemde bu tür çalışmalar yapılırken, çocukların grup içinde cevap verirken birbirlerinden etkilenme ihtimali yüksektir. Bu nedenle, grup halindeyken çalışmanın genel çerçevesi tüm çocuklarla aynı anda paylaşılır, merak duyguları tetiklenir. Çocuklara, çalışmanın amacına yönelmeleri konusunda alt yapı oluşturulur. Bu aşamanın ardından, her çocuğun bireysel olarak ve çevreden etkilenmeden kendini ifade edebilmesi için uygun ortamlar hazırlanır.

Küçük çocuklarla yaratıcı düşünme becerileriyle ilgili “etkin ve etkili” çalışmalar yapabilmek için, öğretmenin de aynı motivasyona sahip olması, sabırla çocukları dinlemesi, çocuktan gelen tüm paylaşımlara saygı duyduğunu göstermesi, cevapları önemsediğini hissettirmesi ve en önemlisi sonuç değil süreç odaklı hareket etmesi gerekir.

Eğt. Uzm. Tuba Eren Öcal

birth2day okul öncesi eğitim danışmanlığı

Genel Koordinatörü

Facebook Yorumları

ODTÜ Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünden 2004 yılında yüksek şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Yüksek Lisans eğitimini ODTÜ Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünde performans başarı ödülü ile tamamladı. ODTÜ İlköğretim bölümünde doktorasını başlamış ve hala devam etmektedir. Lisans yıllarından itibaren yurtiçi ve yurtdışı çeşitli özel anaokullarında öğretmenlik, eğitim koordinatörlüğü ve eğitim danışmanlığı yaptı. Özel anaokulları, okul öncesi öğretmenleri ve anne babalara yönelik pek çok çalışma yürüttü. Yaklaşık 4 sene yurt dışında yaşayıp kendi alanında çalışmalar yaptıktan sonra ülkeye döndüğünde Üstün Dökmen Yaşam Boyu Gelişim ve Eğitim Akademisi’nde Küçük Şeyler Anaokulları Eğitim Genel Koordinatörü olarak çalıştı. Mesleki birikimlerini ve çalışmalarını daha etkin şekilde yürütmek amacıyla, 2017 yılında birth2day okul öncesi danışmanlık firmasının kuruluşunda aktif görev almıştır. 0-6 yaş aralığında hizmet veren özel okul öncesi eğitim kurumları, okul öncesi öğretmenleri, anne-babalar, ve erken çocukluk döneminde faaliyet gösteren tüm paydaşlarla çeşitli çalışmalar yürüterek, Türkiye’de okul öncesi eğitimin kalite standartlarının artırılmasına öncülük etmeyi hedeflemektedir. Temel çalışma alanları; okul öncesi eğitimde gözlem ve gözlem teknikleri, ölçme değerlendirme süreçlerinin oluşturulması ve yürütülmesi, portfolyo uygulamaları, gelişim ve öğrenme dokümantasyonu ve sunumları, okul öncesi eğitimde yeni yaklaşımlar ve uygulamaların eğitim programına entegrasyonu, okul öncesi öğretmenlerinin eğitimi, anne-baba eğitimi, okul öncesi eğitim kurumlarında ihtiyaç analizi, ve özgün okul öncesi eğitim müfredatı geliştirmektir.

Yazarın Profili

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yorumlar (2)

  1. 24 Kasım 2019

    Yazı için teşekkür ediyorum. Grup içerisinde uygulanabilecek çok verimli bir çalışma. Sevgiler.

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.