PDR mi Psikoloji mi?
0

Üniversite tercih dönemindeyiz. PDR mi Psikoloji mi soruları yaygın. Psikolog veya PDR’ci (Rehber ve Psikolojik Danışman) olmaya istekli bir sürü gencimiz var ve hemen hemen hepsinin kafası karışık. Bu kafası karışıkları 3 gruba ayırabiliriz:

1.Grup: PDR mi seçsem Psikoloji mi diye soranlar.

2.Grup: Psikolojiden mezun olunca Psikolog/Terapist olabilecek miyim diye soranlar.

3.Grup: PDR bitirince devlete atanabilecek miyim/Terapist olabilir miyim diye soranlar.

Cevap 1:

PDR bölümünü eğitim ile ilişkilendirirsek haksızlık etmiş olmayız nedeni de ülkemizin politikası. PDR ülkemize has bir bölüm, yabancı ülkelerde eğitim psikologluğu psikolojinin alt dalı olarak geçiyor ve bu da haliyle Psikoloji bölümünün PDR’den daha kapsayıcı olduğu anlamına geliyor. Kanıt isteyenlere şöyle bir örnek verilebilir: Psikoloji lisans mezunları formasyon (6 ay) aldıktan sonra Rehber Öğretmen olarak Milli Eğitim Bakanlığına atanabilmektedirler ama PDR lisans muzunu biri için bu tarz bir ara geçiş formülü maalesef yok veya çok kısıtlı. Devlet hastaneleri/ özel hastaneler ve işletmeler işe alımlarda genellikle psikologları almaktadır. PDR mezunları psikolog unvanını kullanamamakta ‘Psikolojik Danışman’ unvanını kullanmaktadır ve psikolog unvanını kullanabilmeleri için yüksek lisans şarttır. Psikoloji lisans derslerinde patoloji/hastalık ile ilgili yoğun bilgi verilirken PDR de eğitim dersleri ön plana çıkmaktadır. Tüm bu saydıklarıma dayanarak PDR yerine Psikoloji okumanın daha avantajlı olacağı kanaatini taşımaktayım.

Cevap2:

Kesinlikle terapist unvanını yasal olarak kullanamazsınız. Bunun için terapi eğitimi veren bir yerden sertifika almanız gerekiyor ki bu da en az 2 yıl ekstra eğitim demektir. Psikolog unvanını kullanabilirsiniz ama terapi bilgisi eksik bir psikolog ne kadar psikologdur sizce? Özelde işe alımlarda aldığınız sertifikalar ve tecrübeniz ciddi önem kazanmaktadır. Devlet hastanelerine psikolog alımları sınırlı olmakta ve genelde ücretler tatmin edici olmamaktadır. Kısacası üniversiteden mezun olunca Psikolog/Terapist gibi unvanları rahatlıkla kullanabilmek için tecrübeye ve eğitime ihtiyacınız olacaktır. İyi bir Psikolog olmanın yolu eğitimlerden, çokça vaka almadan ve kitap okumadan geçer. Bunu bilmekte ciddi fayda var.

Cevap3:

PDR’cilerin de terapistlik unvanı için tıpkı psikoloji mezunları gibi 2 veya 3 yıl daha eğitim almaları gerekmektedir. Üniversiteyi bitirdiklerinde kullanabilecekleri unvan Psikolojik Danışmandır. Devlete atanma konusuna gelince maalesef tablo olumsuz. Her yıl  10.000 bine yakın kişi PDR den mezun olmakta ve Milli Eğitim Bakanlığına alımlar artık 900-1000 civarında olmakta bu da haliyle KPSS puanlarının 80 e çıkmasına neden olmaktadır. Devlet yerine özel sektör düşünen arkadaşlara PDR yerine Psikoloji okumalarını gönül rahatlığıyla öneririm çünkü özel sektör psikoloji mezunlarına öncelik tanımaktadır.

Gençler kafanıza takılan başka sorularınız varsa ( kesinlikle vardır) seve seve cevaplarım.

İletişim İçin: http://klinikpsikologsavasmahmutoglu.com/

PDR mi Psikoloji mi

Facebook Yorumları

2015 Marmara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, 2018 İstanbul Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans mezunuyum. Uzmanlık alanım Depresyon ve Travmadır. Elimden geldiğince sizin için psikolojiyi eğlenceli hale getirmekten büyük keyif alıyorum.

Yazarın Profili

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.