1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Pullu, Boncuklu, Simli ve Kusursuz Kesimli Kelebekler

Pullu, Boncuklu, Simli ve Kusursuz Kesimli Kelebekler
0

Özenle seçilen rengarenk fon kartonları ya bir gün önceden ya da stajyer öğretmenin okulda bulunduğu günlerden birinde, renkli birer kelebek şeklinde kesilip hazırlanır. Günlük plan formuna da yapılacak etkinliğin kapsamına girecek amaçlar, kazanımlar, göstergeler yazılır.

Çocuklar masaya davet edilir, ve “burada kesilmişi var” olan kelebekler dağıtılır. Hemen akabinde, rengarenk pullar, boncuklar, simler ortaya gelir.

Çocukların sorumluluğu, bu minik süsleme araçlarını kelebeğin üzerine yapıştırmaktır ama yapıştırıcıyı da öğretmenin sürmesi gerekir.Tüm altyapı hazırlandıktan sonra çocuklar yapıştırıcı sürülen alanlara pulları, boncukları kondurur. Simler kelebeğin üzerine savrulur.

Tüm çocukların kelebekleri büyük okul panosunda bir araya getirilir. Tam bir görsel şölen…

Peki çocuk bu çalışmada ne kadar zaman harcadı, ne kazandı? Bu etkinlikte, sürece mi yoksa sonuca mı odaklanıldı?

Anne-babalar panoya bakınca önce gözleri parladı, fakat daha yakından bakınca kendi çocuğunun makas izleri olmadığını anlayıp gözünde basit bir yapıştırma çalışmasına dönüştürdü.

Bu etkinliğin kazananı kim oldu?

Bunun yerine…“Hep birlikte dev bir kelebek yapmaya ne dersiniz? Ne tür malzemelere ihtiyacımız olacak? Bunları sınıfımızdaki materyallerle yapabilir miyiz? Büyük bir kelebek için neler kullanmalıyız? Farklı dokularda kumaş parçaları, kağıtlar, dışarıdan daha önce topladığımız küçük dallar, yapraklar… Hepsini bir araya getirelim. Kelebeğin kanatlarını çizmek için sizler kıvrılıp birer kanat olun, diğerleri kağıdın üzerinde kalıplarınızı çıkarsın. Ve kelebek kanatlarının çizimi bittikten sonra, içini istediğimiz gibi süsleyelim. Gözlerimizi kapatıp kanatlarına dokunalım, pütürlü, kaygan, sivri yüzeylerle karşılaştı parmaklarım. Epeyce değişik bir kelebek yapmışız birlikte. Ellerimize sağlık. Anne-babalarımızın da görmesi için okulumuzun girişine kelebeğimizi koymaya ne dersiniz?”

“Son olarak, kelebeğimiz hazır ama ona bir de isim bulsak? “

Eğt. Uzm. Tuba EREN ÖCAL

birth2day Okul Öncesi Eğitim Danışmanlığı Genel Koordinatörü

tuba@birth2day.com  / www.birth2day.com

Facebook Yorumları

ODTÜ Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünden 2004 yılında yüksek şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Yüksek Lisans eğitimini ODTÜ Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünde performans başarı ödülü ile tamamladı. ODTÜ İlköğretim bölümünde doktorasını başlamış ve hala devam etmektedir. Lisans yıllarından itibaren yurtiçi ve yurtdışı çeşitli özel anaokullarında öğretmenlik, eğitim koordinatörlüğü ve eğitim danışmanlığı yaptı. Özel anaokulları, okul öncesi öğretmenleri ve anne babalara yönelik pek çok çalışma yürüttü. Yaklaşık 4 sene yurt dışında yaşayıp kendi alanında çalışmalar yaptıktan sonra ülkeye döndüğünde Üstün Dökmen Yaşam Boyu Gelişim ve Eğitim Akademisi’nde Küçük Şeyler Anaokulları Eğitim Genel Koordinatörü olarak çalıştı. Mesleki birikimlerini ve çalışmalarını daha etkin şekilde yürütmek amacıyla, 2017 yılında birth2day okul öncesi danışmanlık firmasının kuruluşunda aktif görev almıştır. 0-6 yaş aralığında hizmet veren özel okul öncesi eğitim kurumları, okul öncesi öğretmenleri, anne-babalar, ve erken çocukluk döneminde faaliyet gösteren tüm paydaşlarla çeşitli çalışmalar yürüterek, Türkiye’de okul öncesi eğitimin kalite standartlarının artırılmasına öncülük etmeyi hedeflemektedir. Temel çalışma alanları; okul öncesi eğitimde gözlem ve gözlem teknikleri, ölçme değerlendirme süreçlerinin oluşturulması ve yürütülmesi, portfolyo uygulamaları, gelişim ve öğrenme dokümantasyonu ve sunumları, okul öncesi eğitimde yeni yaklaşımlar ve uygulamaların eğitim programına entegrasyonu, okul öncesi öğretmenlerinin eğitimi, anne-baba eğitimi, okul öncesi eğitim kurumlarında ihtiyaç analizi, ve özgün okul öncesi eğitim müfredatı geliştirmektir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.