1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

“Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nden, İnsanları Ayarlama Enstitüsü’ne”

“Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nden, İnsanları Ayarlama Enstitüsü’ne”
0

Edebiyatımızda önemli bir yeri olan Saatleri Ayarlama Enstitüsü, güçlü edebi gücünün yanında ironik ve alaycı bir üslupla içinde bulunduğu döneme yönelik eleştiriler içerir.

Hiç kimsenin aklına gelmeyen absürd fikirler, bazen kitaptaki kahramanımız Hayri İrdal gibi kendine münhasır şahsiyetler tarafından icat bulmuş mucit gibi bir havada sunulabilir. Elbette iş güzarlığın ve ön plana çıkma gayretlerini görmezden gelip herkesin şak şakladığı bu saçma fikirler bazen hayatın olağan akışına aykırı bir şekilde taraftar kitlesi de bulabiliyor.

Yenilik ve değişiklikler kişinin kendisini etkilemiyorsa goy goyculukla bu işin ateşli bir savunucusu olmakta hiçbir besi görmeyebilir. Çünkü bu değişimden kendileri etkilenmiyordur ve tuzu kuru nutuklar atarak etkili ve yetkili olduklarını düşünürler. Ortam da buna müsaitse bir süre oyuncak bulmuş bebek gibi bütün uğraşısı bu konu üzerine olabiliyor. Bugün de baktığımızda önemli toplumsal değişiklikler, yasalar, düzenlemeler bu farklılığın yükünü çekecek kişilerin görüşü dikkate alınmadan yapılırsa sağlıklı sonuçlar elde etmek güçtür. Hayata ve gerçeklere aykırı olan hiçbir çaba ve gayret başarıya ulaşamaz. Çünkü hayatın olağan akışının kendi iç dinamikleri vardır. Bu dinamikler toplumun genel eğilimi, pratik ve kolay ulaşılabilir olması, yararlı olması ve meşru ilke ve prensiplere uygun olmasıdır. Herkesçe kabul gören ilke ve prensipler temel dayanak noktamız olduğunda daha az sorunla karşılaşır, daha az üzülür daha çok mutlu oluruz.

Tanpınar’ın saatleri ayarlama enstitüsüne baktığımızda birçok güncel versiyonunu görmek de pekâlâ mümkündür. Romanın karakteri Hayri İrdal ve Halit Ayarcı gibi birçok karakterle her yerde karşılaşma ihtimalimiz vardır. Bugün saatlerin yerine insanları ayarlama enstitüsüne benzer şekilde birçok danışmanlık merkezleri türemiştir. Kimlerin psikolojik danışmanlık hizmeti vereceğine dair yeterince yasal düzenleme olmamasından yeterli bilince sahip olmamaya kadar bir dizi eksiklik göze çarpmaktadır. Alanda eğitim almamış ya da ücretli kurslar alarak psikolog/psikolojik danışman/Hipno terapist gibi bir çok unvanı kullanan sözde danışmanlar insanların umutlarını sömürmekte ve onları hayal kırıklığına uğratmaktadır.

Büyük vaatlerde bulunularak umut tacirliği yapan bu merkezler insanların umut duygularını da tüketmektedir. Büyük vaatlerle beklenti içerisine giren insanlar, beklenen iyileşmeyi göremedikleri zaman daha da çok psikolojik sıkıntılara maruz kalmaktadır. Nasıl ki saatleri ayarlama enstitüsü fikri saçma ise kimsenin kimseye benzemediği en özel varlık olan insan için de böyle mekanik hizmet sunma iddiasında olan merkezler saçmadır. Çünkü kalıcı bir değişim ve gelişme, kişinin içinden gelen bir istekle gerçekleştiğinde gelişimsel büyüme gerçekleşir. Psikolojik danışma hizmetleri de süreç isteyen hizmetlerdir. Bireyin sorunlarına yönelik hazır reçeteler sunmaz. Danışman ve birey birlikte çalışarak bu süreci devam ettirirler ve nihayetinde bireyin farkındalığı ile problem çözme becerilerinin artmış olması beklenir.

Bu psikolojik danışma hizmetlerini gerek çocukları için gerek kendileri için alacak anne babalar da bu kurumların ve personellerinin niteliğini ve uzmanlık alanlarını bilmesi gerekir. Böyle bol aksesuarlı sözcüklerin büyüsüne kapılmadan hangi üniversitenin hangi bölümünden mezun oldukları ve mesleki deneyimlerine bakmalıdır.

Facebook Yorumları

İlk, orta ve üniversite öğrenimini Konya’da tamamladı. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Beyşehir Bahçelievler Kasapoğlu İlköğretim Okulu ve Bozkır Lisesinde Psikolojik danışman ve Rehberlik Öğretmeni olarak görev yaptı. Vatani görevini 2005 yılında Siirt 3 üncü Komando Tugayı Rehberlik Danışma Merkezinde Sağlık Teğmen olarak tamamladı. Halen, Meram Rehberlik Araştırma Merkezinde Özel Eğitim Bölümünde görev yapmaktadır. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalında yüksek lisans tez çalışmasını tamamlamıştır. Çocuk gelişim ve zeka testleri uygulayıcı eğitimi, aile eğitimi gibi seminer ve kurslara katılmıştır. Konya İl Emniyet Müdürlüğünün “Toplum ve Güvenlik Güçlerinin iletişimi” temalı AB projesinde görev almış ve çeşitli Avrupa Ülkelerine proje ve çalışma ziyaretlerinde bulunmuştur. Evli ve 4 çocuk babası olan Candan, ilk olarak Bozkır Postası gazetesinde yazarlığa başlamış olup, sonrasında da, Konya Hâkimiyet Gazetesinde, aile, toplum, eğitim ve çocuk psikolojisi üzerine pazartesi günleri köşe yazıları yazmaktadır. “EBEVEYN NOTLARI” ve "KENDİME RAĞMEN BEN" adlı yayınlanmış kitapları bulunmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.