Ülkemizde siyasetin çalışma ve araştırma imkanlarının fevkalade olmasında rağmen maalesef ülkemizde Siyaset Psikolojisi alanında çalışmaların devlet tarafından yeterince desteğinin olmaması, akademik çalışmaların ve yayınlanan makalelerin az olması, psikoloji alanında söz sahibi olan kişilerin gerekli sorumluluğu üstlenmemesi çok acı verici bir durumdur.
Ancak şunu unutmamak gerekir ve elimdir ki…
Nereden bakarsak bakalım, ne dersek diyelim, bir ülkenin sıkıntılarından, problemlerinden sorumlu olan devletin organı siyasettir ve siyasetin başlıca görevi toplumsal uyumu ve yaşamı, yönetici-halk olarak toplum tarafından içselleştirmesi ve toplumsal düşünce ve akıl yürütme çalışmalarını desteklemesidir. Bunun işlevsel ve somut olarak temellendirilmesi için gerekli mec’ra Siyaset Psikolojisi ve Siyaset Sosyolojisidir..
Bu anlamda siyaset/politik psikoloji alanında çalışmak isteyen ve ilgilisi olan kişilere veya ilk başlayacak kimselere, akademik camiadan ve kendi arşivimden hazırladığım bir dizi kitap önerilerini paylaşmak istiyorum…
- Sigmund Freud (1999) Uygarlığın Huzursuzluğu, Çeviren: Haluk Barışcan, İstanbul: Metis
Yayınları. - Alev Özkazanç (2013) “Siyaset Bilimi ve Psikoloji”, Siyaset Bilimi: Kavramlar, İdeolojiler,
- Disiplinler Arası İlişkiler, Derleyenler: Gökhan Atılgan ve E. Atilla Aytekin, İstanbul: Yordam
Yayınları - David Patrick Houghton (2015) “Disiplinin Kısa Tarihi”, Siyaset Psikolojisi: Durumlar, Bireyler,
Olaylar, Çevirenler: Hüsamettin İnaç ve Duygu Şekeroğlu, İstanbul: Bilge Kültür Sanat Yayınları - Şerif MARDİN(2003),Siyasal ve Sosyal Bilimler,İletişim Yayınları.
- H. Stuart Hughes (1985) “Bilinçdışının Uyanışı”, Toplum ve Bilinç: Avrupa’da Toplumsal
Düşüncenin Şekillenişi (1890-1930), Çeviren: Güzin Özkan, İstanbul: Metis Yayınları - Freud ve psikanaliz —Bilinçdışının icadı
Sigmund Freud (2000) “Psikanalizin Kısa Özeti”, Yaşamım ve Psikanaliz, Çeviren: Kamuran
Şipal, İstanbul: Say Yayınları.
……ve de bir zamanlar psikoloji öğrencilerinin ve psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü öğrencilerinin elinden düşürmediği
” Gustave Le BON,(2009)Kitleler Psikolojisi.Alter Yayıncılık.”
…son olarak bu kitaptan aklımda kalan en güzel alıntıyı aktararak yazımı bitirmek istiyorum ;
Halk, güçlü iradeye sahip olan adamı daima dinler. Kitle halinde bulunan bireyler bütün iradelerini kaybettiklerinden, iradeye sahip olan kimseye içgüdüsel olarak dönerler.
İhsan Süreyya Yılmaz
Uludağ Üniversitesi/Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık