1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Süper Bilgisayarlar Ne Yapar? En Süperi Hangisi?


0

Süper bilgisayarlar; aynı anda çok fazla veriyi işleyen, yan yana konulmuş buzdolabına benzetilen ve her katında birden fazla işlemci bulunan dev bilgisayarlardır.

İklim modellemeleri sayesinde sıcaklığın nasıl değişeceği gibi hava tahminleri süper bilgisayar sayesinde yapılır. Neden normal bilgisayarlarda yapamıyoruz peki?

Hava durumu tahmin modellemeleri çok fazla işlem gücüne ihtiyaç duyarlar. Çok fazla veri kullanır ve çok fazla matematiksel işlem yaparlar.

Kullandığımız bilgisayarlarla hava tahmini yapmaya kalktığımızda süper bilgisayarlara göre oldukça yavaş gerçekleşecektir. E hal böyle olunca yarın için öğrenmek istediğimiz hava durumu tahminini 2 ay sonra öğrenecektir ki bu da işimize yaramayacaktır.

Süper bilgisayar sağlık alanında da kullanılır. Örneğin;aşı geliştirmede, genetik testlerde, kanser araştırmalarında vb. Endüstride , uçak motoru geliştirmede, afet yönetiminde, nükleer santraller gibi bir çok alanda kullanımını görebiliriz.

1985 yılındaki Süper bilgisayarlar 10 tane evin kullandığı enerjiyi kullanıyordu. Şuan daha fazla işlem yapabildiği için daha fazla enerji tüketmeye başladı. Örneğin aşağıdaki resim Japonya’nın süper bilgisayarı K’nın soğutma sistemi;

süper bilgisayarlar

Böyle olunca büyük donanım şirketleri daha az enerji harcayan donanımlar yapmaya girişti. Bunun doğrultusunda da yazılımlar değişti. Didem Unat “donanımdaki devrim yazılımda da devrim gerektiriyor” diyerek meseleyi özetlemiş aslında.

Peki Türkiye’de kaç tane süper bilgisayar vardır? Siz bunu düşüne durun dünyadaki süper bilgisayarlara göz atalım biz.

californiahopper | Eğitim Her Yerde

   (California)

in.SUnway | Eğitim Her Yerde

(Çin-Sunway)

süperpcK | Eğitim Her Yerde

                                 (Japonya-K)

Top500 dünyadaki ilk 500 e giren süper bilgisayarları sıralar. Bu sıralamayı yılda 2 kez gerçekleştirir. 25 senedir yapılan bir listedir. Bu açıklanan listeler sayesinde ülkelerin hesaplama gücü görülüyor.

İlk 5te 2 tane Amerika’nın 2 tane Çin’in 1 tane de Japonya’nın süper bilgisayarı vardır. Haziran ayı itibariyle Amerika’nın süper bilgisayarı 1.sıradadır. Daha önceki yıllarda Çin’in süper bilgisayarı ilk sırada yer alıyordu. Aşağıdaki linkten diğer ülkelerin süper bilgisayarların sıralamalarını ve özelliklerini inceleyebilirsiniz. 

https://www.top500.org/lists/2018/11/

BİZİM SÜPER BİLGİSAYARIMIZ

Türkiye’nin süper bilgisayarı Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Teknopark’da bulunmaktır. Önceki yıllarda İTÜ ve TÜBİTAK süper bilgisayar geliştirmiş olup YTÜ’de bulunan süper bilgisayarımız daha gelişmiş özelliktedir. Süper bilgisayarımızın özelliklerini sıralayacak olursak;

  • 5.120 çekirdek,
  • Saniyede 147 trilyon işlem yapma kapasitesi ,
  • 80 metrekarelik alan
  • 24 kabin,
  • 290 sunucu
fft16 mf6365845 | Eğitim Her Yerde

Dünyanın En Süper Bilgisayarı Amerika’nın SUMMİT Bilgisayarıdır.

summit süper bilgisayar | Eğitim Her Yerde

Summit’ i Süper Bilgisayar Yapan Özellikleri

  • 74 yıllık videoyu saklama kapasitesi
  • 297 km kablo içerir
  • Kendini soğutmak için dakikada 15 ton su kullanır
  • Saniyede 200 kat trilyon işlem yapma gücü

2020 yılında saniyede 1018 sayıda işlem yapabilen süper bilgisayar öngörülmektedir.

Süper bilgisayarların daha hızlı veri aktarımı ve veri kaydı yapabilmesi için yazılım geliştiren Didem Unat  “Süper bilgisayara sahip olmak demek: aşı üretmek, ilaç üretmek, sağlıkta, teknolojide ileride olmak, maliyeti azaltmak demek. Süper bilgisayara sahip olmak demek süper güce sahip olmak demektir” her şeyi özetlemiştir.

Yazımı yazmamda kaynaklık eden Bilim İnsanı Didem Unat’ın TedX konuşmasının linkini de bırakıyorum. İyi okumalar.

https://www.youtube.com/watch?v=YFE4Ga04duU

Not:Bütün bilgileri bu videodan derledim :) 

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.