1. Anasayfa
  2. Makaleler

Tercihlerde Nereyi Yazalım?

Tercihlerde Nereyi Yazalım?
0

Her sene üniversite tercih döneminde karşılaştığımız benzer sorular var. Hangi şehir, hangi üniversite, hangi bölüm gibi sorulara sosyal medyada sıklıkla karşılaşıyoruz. Bunlara yönelik verilen yanıtların da sadece adayın puanına, sıralamasına yönelik olduğunu görüyoruz. Hatta şurada şu bölümü okuyacağınıza, bu üniversite büyük orada şu bölümü okuyun veya dükkan açın gibi ilginç önerilere de rastlamaya başlayınca bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Tercih Süreci

Tercih sürecinde birinci önceliğimiz öncelikle hangi bölümü istediğimiz ve buna yönelik yeterliliğimiz olmalıdır. Çünkü bölüm tercihi demek büyük ölçüde hangi işleri yapacağımızı da seçmek demek. Hayatımızın geriye kalanında hangi yolda ilerlemeyi düşünüyorsak, neyi en iyi yapabileceğimizi düşünüyorsak o yönde tercih yapmamız gerekir. Bu işi en iyi ben yaparım veya ben en iyi bu işi yapabilirim dediğimiz iş ile ilgili bölüm, bize en uygun bölümdür. Bu nedenle bunu belirlemeyi son dakikalara bırakmamak lazım. Mümkünse lisede okurken öğrenci öncelikle kendini tanımalı, nelere ilgi duyduğunu, neleri yapabildiğini, hangi konularda daha bilgili, gelişmeye açık olduğunu keşfetmelidir. Bu doğrultuda kendi ilgi alanlarına ve yeteneklerine uygun olan bölümü hedef olarak belirlemelidir.

tercih

Okumak istediğiniz bölümü belirledikten sonra bu bölümün eğitimini en iyi hangi üniversiteden alabilirim sorusunu yöneltmeniz gerekiyor. Bunun için üniversitelerin web sitelerinden ders içeriklerini, hangi derse hangi öğretim üyesinin girdiğini, öğretim üyelerinin çalışma alanlarını araştırmanız gerekiyor. Bununla birlikte mümkünse o bölümde okuyan bir öğrenciden veya ders veren öğretim üyelerinden bilgi almak çok faydalı olacaktır.

Tercih Sıralaması

Tercih sıralamanızı geçtiğimiz senenin taban puan ve sıralamalarına göre değil, yaptığınız araştırmalara göre yapmanız daha mantıklı olur. Çünkü popüler bir üniversitenin her bölümü beklentilerinizi karşılamayabilir. Çok tercih edilen bir bölümün hocaları geçtiğimiz seneye göre değişmiş olabilir. Bazı üniversitelerin bazı bölümleri bulunduğu şehir nedeniyle yüksek puanla öğrenci alabilir. Taban puanı yüksek olan bir yer size her zaman iyi bir eğitim sunmaz. Sırf puanınız veya sıralamanız tutuyor diye tercihlerinizi başkalarının tercihlerine göre şekillendirmek zorunda değilsiniz.

Şehir Tercihi

Yaşadığınız şehirde veya yaşadığınız şehire yakın, aynı düzeyde eğitim alabileceğinizi düşündüğünüz üniversitelerde istediğiniz bölüm varsa o üniversiteleri öncelikli olarak tercih edebilirsiniz. Bazı bölümler için okumak istediğiniz bölümle ilgili iş imkanlarının iyi olduğu şehirleri de dikkate almak faydalı olacaktır. Bununla birlikte farklı şehirler hem size, hem de gittiğiniz çevreye sosyal, kültürel anlamda çok şey katacaktır. Hangi şehir sorusuna da yine kendi açınızdan bakmanız gerekir. Herkesin gittiği şehirlerde aradığınızı bulamayabilirsiniz.

Değerlendirme

Sonuç olarak önce kendimizden, kendi önceliklerimizden başlayıp ne istediğimize karar verdikten sonra önce niteliğe, sonra niceliğe bakarak istediğimiz bölüme yönelik araştırma yapmamız gerekiyor. Sadece puanımız, sıralamamız tutuyor diye veya o şehirde öğrencilik iyiymiş diye yapılan tercihler sonrasında daha büyük sorunlara neden olabiliyor. İş bulamama veya yaptığı işten memnun olmama gibi sorunlarla çevremizde sıklıkla karşılaşıyoruz. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak veya karşılaşma ihtimalimizi en aza indirmek için tercih yaparken bu şekilde çok boyutlu düşünmemiz gerekiyor.

Herkesin kendine uygun olan bir alanda ilerlemesi, çalışması ve kendini gerçekleştirmesi dileklerimle…

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir
Karne Öncesi

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.