1. Anasayfa
  2. Makaleler

YKS Öncesi Adaylarla Son Koçluk Görüşmesi

YKS Öncesi Adaylarla Son Koçluk Görüşmesi
0

Merhaba YKS adayları ve adaylarımızın ebeveynleri,

Hepimizin sabırsızlıkla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 15-16 Haziran tarihlerinde iki oturum şekilde yapılacak.

Bildiğiniz gibi Temel Yeterlilik Testi (TYT) 15 Haziran Cumartesi, ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) 16 Haziran Pazar günü gerçekleşecek.

Evet biliyorum çok yoruldunuz, uzun süreli emek verdiniz, geceler boyu çalıştınız ama işte bitiyor lütfen son bir kez daha gayret göstererek odaklanalım ve üzerimizdeki yaz rehavetinden hızlıca kurtulalım.

Motivasyon Belirleyici Olacak

Yazıma uzun yıllarda edindiğim bir gözlemimi paylaşarak başlamak istiyorum sınavda stratejik davranan ve motivasyonunu yüksek tutan öğrencilerimiz stres değeri yüksek adaylardan daha başarılı sonuçlar elde etmekte.

Strateji ve motivasyon konu yetkinliği, test hızı ve en az orta öğretim başarı puanı kadar etkili. Eğer eksik konunuz kalmadıysa, sınava hazırlanma sürecinde bolca deneme sınavı çözmüş kendi stratejinizi oluşturmuşsanız rakiplerinizden emin olun birkaç adım öndesiniz.

Bu yıl ilk kez sınava girecek adaylar belki mezun adayların deneyim açısından kendilerinden daha şanslı olduğunu düşünebilirler inanın değil. Şanslı olanlarımız gerekli hazırlıkları tamamlayarak doğru metotlarla sınava hazırlanan öğrencilerimiz. Motivasyon ve stratejik davranmanın başarıları üzerinde önemli bir etkisi olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz..

Süreyi iyi kullanan, motivasyonu yüksek, sınav stratejisini belirlemiş öğrencilerin sınav başarısı daha yüksek olmakta. Bunun için sınav gününe kadar öğrencilerin genel tekrar yapıp, deneme sınavı çözmeleri, geçmiş yıllarda çıkan sorulara bakmaları sınav performanslarını ve güven duygularını, motivasyonlarını olumlu etkileyeceğinin bir kez daha altını çizmek istiyorum. Adaylarımıza bir diğer  tavsiyem alışkanlıklarınızı değiştirmeden aynı tempo devam etmeleri olacak tabi bunu yaparken rehavete kapılmayın, denemelerinize devam edin, biraz abartılı gibi görünse de cuma günüde dahil olmak üzere son güne kadar tekrar ve deneme sınav çalışmasını sürdürün bırakın başkalarının ne dediğini….

Kalan süre de yapılacak en iyi şey denemelerle bilgilerinin diri tutulması olmalıdır. Şu an için her konuyu mükemmel bilmek için çaba harcamayın. Önceliğiniz %50-75 başarılı sağladığınız konular olacak şekilde olmalı , %50 altı ve sonrasında %75 üstü olacak şekilde öncelik belirleyeceğiniz derslerden mutlaka konu tarama testi çözmeye devam edin. Yanlış yaptığınız konulara tekrar dönüp, son kez konulara göz atın.

Bu videoyu izleyen sözde değil gerçek hedefi olan öğrencilerimiz zaten son birkaç yılda yüzlerce kez benzer sınav provalarını yaptı ve az çok ne yapacaklarını, nelerin kendilerini olumsuz etkilediğini, nelerin performanslarına katkı sağladığını gayet iyi biliyorlar. Anlayacağınız onların zaten sınav reçeteleri var.

En iyi skorunuzu bu hafta sonu gerçekleştireceksiniz.

Özdebir, Töder veya MSÜ benzeri sınavlarla hız ve seviye tespiti yaptık. Zaten bu denemelerde hedeflenende sınav süresi ile ilgili hız pratikleri yaparken genel bir seviye belirlemek kabaca nerede olduğumuzu görmek ti? Şimdi bizlere düşen daha iyi skorlar yapacağımız TYT ve AYT için son düzeltmeleri yapmaktan başka bir şey değil. Önce ki yıllarda adaylar yaptı bu yılda siz yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey kendi başarı reçetenize uygun hareket etmek.

Sürece odaklanmış, öncelik sıralamasını bilen daha basit bir ifade ile mazeret üretmeyen adaylar kendi reçetelerini bu zamana kadar oluşturmuşlardır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta net olmayan alanlar. Öncelikle yapmanız gereken kendi sınav taktiği ilerlemeniz hangi dersten başlayacağınızdan tutunda hangi derse ne kadar süre harcamanız gerektiğine kadar.

Dikkat etmeniz gereken nokta öngördüğünüz zaman olduğunuz zaman aşıldığında ne yapacağınız mutlaka bunun içinde bir B ve C planının olmalı. Turlama yöntemi kullanıyorsanız devam edin, takılıp kalacağınız bir soru geleceğinize atılan kocaman bir engel haline gelmesin.

Yöntemleri belli adaylar için anlayacağınız işleri kolay bu güne kadar strateji belirlemeyen “çat pat” adaylara tavsiyemiz ise en iyi olduğunuz konudan sınava başlamaları. En iyiden başlayarak en az zayıf olduğunu konuya gidin ve lütfen her bölüme göz atın bunu yapamam diyerek ezberden genel bir red ediş burada yapılan en büyük hatalardan biridir. Ben fizik yapamam ben biyoloji bilmem bırakın bunları ve kitapçığınıza odaklanın.

Çok fazla sınav anını konuştuk birazda sınav öncesin hazırlıklardan bahsedelim isterseniz. Sayılı gün kaldı ve bu andan itibaren kesinlikle yapılmaması gerekenlerimiz var. Öncelikle en uzak durulası hatalardan kısaca bahsetmek istiyorum.

Öncesinde Neler Yapılma(ma)lı

  1. Alışkanlıklarınızı değiştirmeyin. Günlük rutinin dışında yapacağınız her şey ciddi problem oluşturacaktır. Olağan akışınızın dışına çıkmadan yemek, uyku vb alışkanlıklarınızda her hangi bir değişime gitmeyin. Sakinleştirici ilaçlar, bitki çayları alışkın olmadığınız her hangi bir yiyecek fayda yerine büyük problemlere neden olabilir. İşin özü melisa çayı yerine rize çaya devam.
  2. Ağır sporsal etkinlikler yerine kısa yürüyüşler tercih edilmeli. Açık havada yapılacak yürüyüşler zihnin diri tutulması için çok önemli ne kadar oksijen o kadar serotonin. Ne kadar seretonin bir o kadar mutluluk..

yks giris belgeleri erisime acildiaa | Eğitim Her Yerde

 

  1. Unutmayın ki son bir hafta en az yapılması gerekenlerin başında sınavı aile gündeminin ilk sırasına oturtmak gelmektedir evet önemli bir sınav ama gündemi ondan uzaklaştırmak faydalı olacaktır. Aile içi gereksiz konuşmalar sürekli sınav gündemli sohbetler hedeflenen fakülte ve bölümün her seferinde gündeme taşınması son hafta için fayda sağlamak yerine sadece sınav stresini artırmaktadır.
  2. Başka adaylar, komşu çocukları, büyük abi örneklerinden uzak duralım. Biz kendimizle yarışıyoruz ve geçmemiz gereken tek yer kendi hedef çizgimiz. Finiş çizgimiz tamda orası.
  3. Gelelim tanıdık önerilere “Sınava gireceğimiz yeri mutlaka görelim ve buraya nasıl ulaşacağımızı bu hafta içerisinde belirleyelim. Akşam haberlerde ki kişi olmak istemiyorsak en az 1 saat öncesinde sınav merkezinde olalım.
  4. Bir gün önceden sınav giriş belgemizi, istenilen niteliklere uygun kimlik kartımızı ve sınav günü ne giyeceğimizi bir önceden hazır edelim.
  5. Akşam her zaman ki saatte uyumaya gayret edelim. Uykuya geçiş için enstürümantal müzik iyi gelecektir.

 

yks sinav stresi | Eğitim Her Yerde

 

Sınav Günü Yapılacaklar

  1. Güne ılık bir duş ile merhaba diyebilirsiniz.
  2. Soluklanmak için sevdiğiniz bir müzik veya kısa parodiler kahvaltı sonrasında yapılacak aktiviteler içerisinde yer alabilir.
  3. Kahvaltı yaparken dikkat edilmesi gereken iki husus yeni tatlardan uzak durulması ve aşırı yemekten kaçınılması olmalıdır.
  4. İçecek olarak her zaman ki alışkanlıklarınızdan hareket etmenizde fayda var. Bugüne kadar yabancı olduğunuz bir tatı denemek için uygun olan gün bu gün değil. Bilmediğiniz tatlardan uzak duralım.
  5. Sınava giriş belgenizi dün akşam hazırlamıştık yine bir gün önceden hazırladığımız o güne özel kıyafetlerimizin ortak özellikleri rahat, ortam ısısına uygun, dikkat dağıtıcı renk ve aksesuarları olmayan kıyafetler olmasına dikkat etmeliyiz. Ayakkabıdan, eşofmana, tişörtte kadar hepsinde bu özellikleri özellik kontrol etmekte fayda var.
  6. Sınav merkezinde bekleme sürecinde en son yapılması gereken şeylerden bir tanesi de sınav bekleme sürecinde sınav konuşmak olmalıdır,, yakınlarda ki arkadaşlarınızı bulun ve sınav öncesi sınav harici şeyler konuşmaya gayret edin.
  7. Anne ve babalar sınavı merasim havasına lütfen sokmayın. Adayımız her türlü hazırlıklarını yaptılar ve onlar artık çocuk değil. Ne zaman su içeceklerini ne kadar su içeceklerini gayet iyi bilirler. Dinlemiyorlarsa tavsiye vermeye uğraşmayın fayda değil zararı dokunacaktır.

Ve son olarak Cumartesi TYT Sonrası İçin Tavsiye

TYT çıkan öğrencimiz kesinlikle artık sınav ve soruları konuşmak yok. Bırakın sınav ve soruları yarın yapılacak sınava kadar sosyal medyadan, tv den benzer haberleşme araçlarından uzak durun.

Çok kötü yaptığınızı bile düşünüyorsanız 90k ilk 10k inen çok öğrenci gördüm. Hadi bakalım kaleminize kuvvet diyorum.

Facebook Yorumları

Süreç geliştirme, iş ve sistem analizi uzmanı olan Mitat ÖZDER, 30 Ağustos 1971 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Sırasıyla Kadırga İlköğretim Okulu, Mahmut Paşa Orta Okulu ve Vefa Lisesinde İlkokul,ortaokul ve lise öğrenimlerini tamamladı. Üniversite tercihini İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünü olarak yapan yazarımız halen Erzurum Üniversitesinde Sosyoloji eğitimi görmektedir. Okyanus Akademi ve Elmi Akademi kurucusu tüm Türkiye genelinde yapılan anaokulu ve ilkokul öğrencilerin katıldığı "Sende Bir Oyuncak Tasarlarmısın" adlı yarışmanın fikir mimarı ve düzenleyicisi olan Mitat Özder, lise yıllarında başladığı amatör yazarlığa devam etmekte aynı zamanda profesyonel öğrenci koçu, kariyer gelişim uzamanı olarak kişisel bloğunda yazılar yayınlamaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.