1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

İnternet! Olsa Bir Dert, Olmasa Bir Dert


0

Hayatımıza büyük kolaylık sağlayan internetin faydaları kadar olumsuz etkilerinin de olduğu inkar edilemez. Bu bağlamda insanların yaşayabilecekleri olumsuzluklara kısaca bir göz atalım;

Sağlık sorunları ilk aklıma gelen problemler olarak göze çarpıyor. Sadece internet olarak daraltmadan, bilinçsiz bilgisayar kullanımının doğurduğu birçok sağlık sorunları olduğu söylenebilir. Karpal Tünel sendromundan bel rahatsızlıklarına, göz problemlerinden boyun ağrılarına tüm bu rahatsızlıklar insanların hayat standartlarını etkileyebilir. Bu arada bilek sinirlerinin sıkışmasıyla tetiklenen Karpal Tünel sendromuna sadece fare kullanımının değil telefon kullanımından da neden olduğunu unutmamak lazım. Uzun süre hareketsiz kalmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan; çağımızın hastalığı obezite ise yaşanabilecek sağlık sorunlarından bir başkası olarak göze çarpmaktadır.

Bilinçsiz internet kullanımının vücut sağlığının yanında ruh sağlığına da etkisinin olduğu bilinmekte. Kontrolsüz kullanımlar, kumar oyunları, şiddet veya cinsellik içerikli uygulamalar özellikle genç beyinler için ciddi anlamda tehlike arz etmektedir. Bunun yanında kontrolsüz kullanım sonucunda ortaya çıkan internet veya dijital oyun bağımlılığı da sosyal yaşamı etkileyen dönütlerle hayata yansımaktadır. Dijital oyunların bir kolu olarak da ifade edebileceğimiz çevrimiçi oyunlar mantalitesi gereği bireyi bağımlı olmaya ve diğer oyunlara oranla çok daha uzun süre oyun oynamaya teşvik etmektedir. Hatta bu oyunlara olan bağımlılık, oyuncuları o kadar etkisi altına almaktadır ki, son dönemlerde bu tarz oyunlardaki yönlendirme ve talimatları gerçek hayatta uygulamaya koyarak hayatını sonlandıran veya hayat sonlandıran bireylerin haberlerini üzülerek takip etmekteyiz. Son zamanlarda literatüre giren ve mobil cihazlardan uzak kalma (aslında cihazın yanında bir nevi internetten de uzak kalma) korkusu “Nomofobi” hayatımızın bir gerçeği olmuştur.

İnternetin hayatı kolaylaştıran özelliklerinden birisi de alışveriş imkanıdır. Bulunduğunuz ortamda ulaşılamayacak ürünlere ulaşmak, geniş ürün yelpazesinin içinden ürün seçmek, gerçek ortamda ulaşılamayacak indirimlere ulaşmak bu imkanın güzel yönleridir. Ancak internet ortamında aldığınız bir üründe yaşayacağınız olası problemlerde problemi ifade edecek bir muhatap bulma sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Kimlik ve kredi kartı bilgilerinizin üçüncü şahısların eline geçme olasılığını da unutmamak lazım. Bunun haricinde istediğiniz ürünün aynısının gelmemesi (farklı ürün, farklı model, farklı renk, farklı kalite, vs…) ihtimalleri de insanı sanal alışverişten uzak tutma sebeplerinden bir tanesi. Bu arada “internet bağımlılığı” na rakip olarak nitelendirebileceğimiz “internetten alışveriş bağımlılığı” da insanların hayat standartlarını etkilemekte. İhtiyaç olmasa bile ucuz olduğu için veya belirli bir indirim tutarını yakalayabilmek için, hatta kargo ücretini bedavaya getirebilmek için insanlar gereksiz birçok ürün almaktalar. Elbette buna sebebiyet veren pazarlama ve reklam stratejilerinin hakkını da vermek lazım.

Sosyal ağlar sevdiklerinize her an ulaşmaya imkan verdiği kadar onların da sizin hakkınızda her an fikir sahibi olabilmesine olanak sağlar. Ancak sosyal ağlar, adındaki “sosyal” kelimesini karşılama konusunda yetersiz kalmakta, sosyal ağlara bağımlı milyonlarca asosyal birey sanal ortamlarda hayatlarını sürdürmektedir.

Peki o zaman ne yapmalı? Öncelikle şunu ifade etmeliyim. Teknoloji, bilgisayar, internet sayesinde artan hayat standartını, yaşam kalitesini bir kenara bırakarak bunları sadece kötülemek nankörlük olur. Yukarıda belirttiğimiz problemleri aşmanın temel yolu bilinçli kullanımdan geçiyor. Örnekler verecek olursak; Olası sağlık problemlerinin önüne egzersizlerle geçilebilir. Bağımlılık seviyesine gelmeden önlemler alınabilir. Eğer durum o aşamaya geldiyse teknoloji bağımlılığının da tedavisinin yapıldığı sağlık birimleriyle irtibata geçilerek destek alınabilir. Gerek internette gerekse gerçek hayatta yapılan gereksiz alışverişlerin önüne “israf” bilinci oturtularak geçilebilir. Her ne kadar insanı daha mutlu ediyor gibi görünse de; sosyal ağlardaki tebrik, doğum günü, bayram mesajının veya bir beğeninin kıymetinin aynı durumu sözle ifade etmenin kıymetinin altında ezileceğini bilmek ve bildirmek lazım. İnterneti hayatın amacı değil, hayatı kolaylaştıran bir araç olarak benimsemek dileğiyle…

Halit ARSLAN

halit@windowslive.com

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir
stem-egitimi

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.