1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

İzin Almadan Yapmayın


0

Sosyal medya ekranlarında sıkça karşılaştığım bir konuda sizin de fikrinizi almak adına hepimizi ilgilendiren bir konuya değinmek istiyorum. Sosyal medyada paylaştığımız resimlerin bize ve çocuklarımıza olan etkilerine buyurun birlikte bakalım.

Her şeye karamsar bir tablo çiziyor olarak algılanmamak adına da sözcükleri seçerek yazmaya çalışacağım. Bir yazıyı yazdıktan ve okurun beğenisine sunduktan sonra o yazı benim olmaktan çıkmıştır. Çünkü her okuyan kendince yeni anlamlar ve çağrışımlarla yazıya farklı boyutlar ve pencerelerden bakıyor olacaktır.

Facebook’tan başlayalım isterseniz; ne kadar da şeker ve tatlı olduğu su götürmez bir gerçek olan çocuklarımızın bu güzelliklerini, mutluluğumuzu başkaları ile paylaşmak istiyoruz. Özellikle yaşadığımız güzel anları ölümsüzleştirmek ve sevdiklerimizle paylaşmak için çocuklarımızın resimlerini paylaşıyoruz. Bu paylaşımlardan çocuklarımızın haberleri var mı yok mu bilmiyorum ama onların kişisel haklarını ihlal ediyoruz endişesi taşıyorum.

Kendisinden habersiz tanıdık tanımadık insanların beğenisi için sosyal medya platformlarında dolaşan çocuk resimleri onların istismar da dahil birçok konuda risklerle karşılaşmasına neden olabilir. İstismar sadece sokakta değil maalesef internetin de dahil olduğu hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilmektedir. Sizin ve çocuklarınızın yaşantısı hakkında detaylı bilgiye sahip olabilecek istismarcının bunu çocuklarınıza karşı kullanabilme tehlikesi bizi yeterince endişelendirmelidir.

Resimlerini paylaşırken izin istediğim çocuklarımın bana bu konuda olumsuz yanıt verdiklerini gördüğümde güzel anları sizlerle paylaşamadığım için üzülürken! onların kararları hoşuma gitmişti. Ben de tabii nasıl isterseniz öyle olsun diyerek paylaşmaktan vazgeçmiştim. Evet internet ya da sosyal medyada resimlerini paylaşırken mümkünse ki mümkündür kanaatime göre hiç paylaşmamak daha güzel olsa da bunu yapamıyorsanız olabildiğince özel anları paylaşmadan az sayıda genel resimlerini paylaşmaya gayret gösterelim. Bu zor bir şey değil, sadece paylaşımda bulunurken çocuğunuza bu resmi sen de istersen paylaşmak istiyorum, istemezsen senin olmadığın bir resmi paylaşacağım diye izin alalım.

Hatta sosyal medya hakkında onlara bilgi verilmesi de gerekmektedir. Hangi resmi paylaşacağınızı, ne tür resimlerin buralarda paylaşılabileceğini ve bunu kimlerin görebileceği gibi konularda bilgilendirme yapılmasında büyük fayda vardır. Hem çocuğun gelişimi hem de sosyal medya hakkında farkındalığının gelişmesi bir ihtiyaç olarak şimdi olmasa da önümüzdeki yıllarda hissedilecektir.

Bu izin isteği, çocuklarımızda kişilik hakları, özel hayatın gizliliği ve mülkiyet hakları gibi kavramların gelişmesine yardımcı olacaktır. Bunun yanında fikirlerinin soruluyor olması onların kendine saygısını ve öz güven becerilerinin de gelişmesine katkı sağlayacaktır. Zaten bu kavramlar da çocuklara lafla anlatılarak değil de ebeveynlerin yaklaşımları ile gelişmekte ve onları yönlendirmektedir. Çocuklarda psikososyal gelişim, çok zaman onlara anlattıklarımızdan değil de nasıl davrandığımıza göre şekillenip gelişmektedir.

Facebook Yorumları

İlk, orta ve üniversite öğrenimini Konya’da tamamladı. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Beyşehir Bahçelievler Kasapoğlu İlköğretim Okulu ve Bozkır Lisesinde Psikolojik danışman ve Rehberlik Öğretmeni olarak görev yaptı. Vatani görevini 2005 yılında Siirt 3 üncü Komando Tugayı Rehberlik Danışma Merkezinde Sağlık Teğmen olarak tamamladı. Halen, Meram Rehberlik Araştırma Merkezinde Özel Eğitim Bölümünde görev yapmaktadır. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalında yüksek lisans tez çalışmasını tamamlamıştır. Çocuk gelişim ve zeka testleri uygulayıcı eğitimi, aile eğitimi gibi seminer ve kurslara katılmıştır. Konya İl Emniyet Müdürlüğünün “Toplum ve Güvenlik Güçlerinin iletişimi” temalı AB projesinde görev almış ve çeşitli Avrupa Ülkelerine proje ve çalışma ziyaretlerinde bulunmuştur. Evli ve 4 çocuk babası olan Candan, ilk olarak Bozkır Postası gazetesinde yazarlığa başlamış olup, sonrasında da, Konya Hâkimiyet Gazetesinde, aile, toplum, eğitim ve çocuk psikolojisi üzerine pazartesi günleri köşe yazıları yazmaktadır. “EBEVEYN NOTLARI” ve "KENDİME RAĞMEN BEN" adlı yayınlanmış kitapları bulunmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.