Velilerimizin Çocukları için okul seçiminde kafaları karışmakla beraber öncelikle kendilerine sormaları gereken şu soru olmalıdır. Ben çocuğumu ne kadar tanıyorum? Bir anne olarak bir baba olarak çocuklarımın özelliklerinin, yeteneklerinin, becerilerinin, kişilik özelliklerinin ne kadar farkındayım? Acaba onu ne mutlu eder, yada çocuğum nelere yatkın, yatkınlıklarını besleyecek bir ortam nasıl olmalı? gibi sorular vardır.
Sizce en iyi okul hangisi? İyi ve en iyi kavramları son derece subjektif kavramlar olup kişiye, duruma göre değişkenlik göster. “İyi” neye göre, kime göre? Bu noktada kriterler tamamen kişiseldir.
Bu durumda bir çocuk için en iyi okul o çocuğa “en uygun” okuldur. Bunda hem fikirsek o zaman en uygun okul hangisidir?
En uygun okulu bulmak için okulun toplumsal yapısını bulunduğu bölgeyi avantajlarını ve dezavantajlarını ölçmeye çalışmakla başlamalısınız işe. Okul bulunduğu çevreyle nasıl bir etkileşim ve mücadele içinde ? Okuldaki öğretmenler ne kadar aktif ve gayretli ? Okul ses veren ve nefes alan bir durumda mı? Çocuklarda vicdan ve merhamet geliştiriyor mu? Çocuk okula gelmek için can atıyor ve mutlu oluyor mu?
Aslında kafalarda birçok cevap bekleyen sorular var. Öğrencilerin akademik motivasyona sahip olmalarından öte güçlü bir toplum vicdanına sahip olması daha önemlidir. Bir öğrenci vicdan ve merhamet değer yargılarını benimser ise etik ve fedakâr bir şekilde davranır; sosyal ve duygusal becerilerini geliştirerek, şiddet ve kötü alışkanlıkları da kapsayan bir dizi davranış probleminden kaçınırlar. Bu değişim ile başlar. Belki de okulların değişimi ile.
Tüm okullar değişebilir hatta değişmelidirler. Değişen dünyada bu zorunlu bir hal almıştır. Öğretme ve öğrenme süreçleri öğrenciler, öğretmenler ve ortam arasındaki ilişkidir. Bütün bunlar zaman içinde değişir ve işte yüzden bunların arasındaki ilişki de değişmek zorundadır.
Mevcut eğitim sisteminde değişiklik yapmak için pek çok insanın düşündüğünden daha fazla neden vardır. Okullar zorunda oldukları için değil, değişmeyi seçtikleri için değişmelidir. Yenilikçi okullar her yerde öğrencilerin, ailelerin ve toplumun ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilmek için geleneksel kuralları yıkar yıkmalıdır da. Böylelikle başarılı öğretmenler kendilerini daha rahat hisseder. Harika çalışmalar ortaya koyar. Değişimi kabul eden okullar yetenekleri ne olursa olsun bütün öğrencilerin başarısını artırmak için ihtiyaç duyulan değişiklikleri yapmaya istekli müdürlere sahiptir. Doğru liderlik gücüne sahip yaratıcı müdür ve ona inanan ekibi varsa okulu herkesin faydalanabileceği bir yenilik alanına dönüştürebilir.
Sonuç olarak bir eğitim kurumunu değerlendirirken hangi ipuçlarından yararlanabilirsiniz, hangi konuların üzerinde önemle durmalısınız, bu önemli kararı verirken nelere dikkat etmelisiniz bunları bilmeniz gerekmektedir.