1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Norm Kadro Girişlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Norm Kadro Girişlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
0

Eğitimci Yazar Sedat DEGER kaleme aldığı yazısında, MEB resmi yazısına göre okul müdürlerinin 25 Nisan ve 18 Mayıs 2018 tarihleri arasındaki norm kadro girişlerinde hataya düşüp sorun yaşamamaları için dikkat etmeleri gereken hususları sıraladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, tüm illere gönderdiği resmi yazısında 25 Nisan 2018 ila 18 Mayıs 2018 tarihleri arasında girilecek norm kadro veri girişlerinde okul müdürlerinden dikkat etmesini istediği hususlara da yer vermişti. Dolayısıyla okul müdürleri norm kadro girişlerinde hataya düşmemek ve sorun yaşamamaları için yazımda belirteceğim hususlara dikkat etmeleri gerekir çünkü bakanlığın resmi yazısından da anlaşılacağı üzere yanlış veya eksik veri girişlerinden kaynaklanan mağduriyetlerde tüm sorumluluğun işlem yapan birimlere yani kurum amirlerine ait olduğu ifade edilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Müdürlüğünün 23.03.2018 tarihli ve 6091547 sayılı “Norm kadro veri girişi bilgilendirmesi” konulu  resmi yazısı ;

norm kadro girişleri

Bakanlığın resmi yazısında da belirttiği üzere, 25 Kasım 2016 tarih ve 29899 sayılı Resmi Gazete’de 2016/9488 karar sayısı değişik Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğinin 26. madde 1. fıkrasında yazılı bulunan “Eğitim kuramlarının norm kadro sayılarının bu Yönetmelikte belirlenen norm kadro kriterleri çerçevesinde değişmesi hâlinde, değişikliğe konu olan eğitim kuramlarının norm kadro sayıları ekim ayında yeniden belirlenir. Bakanlık ihtiyaç duyulan hallerde bu ay dışında da eğitim kuramlarının norm kadro sayılarını yeniden belirleyebilir.” hükmü gereği ekim ayı dışında da norm kadro güncelleme işlemleri yapılabilmektedir.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının son yayınlamış olduğu kararların önümüzdeki ders yılından itibaren yani 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlayacağından, kurulun yaptığı bazı ders saatlerindeki artış veya azalışlar değişikliklerden etkilenecek okullarda (eğitim kurumlarında) öğretmen normlarının da artmasına veya azalmasına kısacası değişmesine neden olacaktır. Bu değişiklerin sisteme yansıtılarak atama ve yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin(il içi/dışı ve mazeret atama) taleplerine en doğru şekilde cevap vermek isteyen Milli Eğitim Bakanlığı okulların (eğitim kurumları),öğretmen ve öğrencilerin bu mağdur olmaması ve oluşabilecek aksaklıkların önüne geçebilmek adına eğitim kurumlarından (okullardan) 25 Nisan 2018 ila 18 Mayıs 2018 tarihleri arasında norm kadro veri girişlerinin yani kurul kararları doğrultusunda varsa değişiklikler ders saatlerini uygun şekilde girerek öğretmen normlarını güncellemelerini istiyor.

Ayrıca Bakanlık resmi yazısında kurum amirlerinden uyulmasını istediği birkaç hususa da yer vermiştir.Yukarıdaki resmi yazıya göre ;

  1. Okul müdürleri 25 Nisan 2018 Çarşamba günü bakanlıkça açılacak olan “Norm Kadro Modülün”e ilgili değişiklikleri yani Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının son yayınlamış olduğu kararlar doğrultusunda hangi sınıf düzeyinde ne kadarlık bir ders saati  değişikliği olduysa o veriler  girilmesi gerekiyor. Yani herhangi bir değişiklik olmadıysa verilerde değişmediği için herhangi bir değişiklik yapılmasına da gerek bulunmamaktadır.Örneğin A dersinin 9. sınıf düzeyinde ders saati 2’den 3 ders saatine çıkarıldıysa fakat  A dersinin diğer sınıf düzeylerinde herhangi bir değişiklik yok ise sadece A dersinin 9. sınıf düzeyindeki bu ders saati sayısındaki değişikliğe bağlı olarak  “Norm Kadro Modülün”e veri olarak işlenmesi gerekir ki bu veriler doğrultusunda da mevcut norm değişir. Burada bir dipnot da geçmek istiyorum.Norm kadro verilerinde değişiklik yapılan ilgili branş öğretmenlere bu değişiklik kesinlikle tebliğ yapılarak duyurulmalıdır.Herhangi bir değişiklik yapılmayan derslerin ilgili öğretmenlere ise herhangi bir değişiklik olmadığı için duyuru ve tebliğ yapılmasına gerek bulunmamaktadır.Örneğin diyelim ki  Norm güncelleme işlemleri sonucunda A dersinde ders saati değişikliği ve/veya norm değişikliği var ama  B dersinde ders saati değişikliği ve/veya norm değişikliği yoksa A dersi öğretmenine okul müdürünün değişikliği tebliğ ve duyurması gerekirken B dersi öğretmenine herhangi bir değişiklik olmadığı için duyuru ve tebliğ yapmasına gerek yok.Eğer okul müdürü A dersi öğretmenine yapılan değişikliği duyurup tebliğ etmez ise hata yapmış olur ve olası idari işlemde sorumluğunun olduğunu belirtip hatırlatmak isterim.
  2. Ayrıca “ Eğitim kurumu müdürlüklerince güncelleme yapılmak üzere Bakanlığımıza gönderilen taleplerden çeşitli sebeplerle işlemi yapılamayanların eğitim müdürlüğünce sisteme işlenmesi, bu kapsamdaki veri girişlerinin tam ve doğru olarak girilmesi, yanlış ve eksik veri girişlerinden oluşacak mağduriyetlerde sorumluluğun işlem yapan birimlere ait olduğunun bilinmesi,” hükmü ile MEB eğitim kurumu amirlerinden (müdür) yapılan değişiklikleri sisteme doğru tam ve eksiksiz girerek yapılan işlemlerde dikkatli olmalarını istiyor ve her türlü norm güncelleme sonucunda oluşan mağduriyet ve aksaklıklarda sorumluluğun müdürlerde  olduğunu belirterek de uyarıyor.
  3. Diğer bir taraftan Milli Eğitim Bakanlığı resmi yazısının hususunda norm güncelleme işlemleri bittikten sonra yani 18 mayıs 2018’den sonra yeni açılan eğitim kurumları ile yeni derslik/şube açılan veya kapatılan mevcut eğitim kurumlarının norm kadro değişiklik taleplerinin haricinde  hiçbir eğitim kurumuna ait norm kadro değişlik taleplerinin Bakanlığa gönderilmemesini istiyor. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğinin 26. madde 2. fıkrasındaki “Yeni açılan eğitim kurumları ile yeni derslik/şube açılan veya kapatılan mevcut eğitim kurumlarının norm kadroları süre aranmaksızın belirlenir.” hükmüne göre sadece yeni açılan eğitim kurumları ile yeni derslik/şube açılan veya kapatılan mevcut eğitim kurumlarının norm kadro değişiklikleri süre şartı aranmadan yapılabilmektedir. Dolayısıyla Okul müdürlerinin olası norm güncelleme işlemlerindeki hatalarında Normların belirlendiği tarihlerinin dışında değişiklik hakkı olmadığından dolayı  düzeltme işlemlerinde sorun yaşayacaklarını söylemekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Güncelleme tarihleri dışında norm kadro veri girişlerindeki hataların düzeltilmesinde bakanlığın inisiyatifinde düzeltilir mi bilmem ama görünen o ki olası hatalı girişlerde ve norm güncelleme işlemleri sonucunda öğretmene tebliğ edilmemesinden dolayı okul müdürler sorunlar yaşayabilir.

Yani kısacası Milli Eğitim Bakanlığı norm güncelleme işlemlerini müdürlerin doğru ve eksiksiz yapmalarını ve ilgili değişiklikler yapıldıktan sonra ilgili öğretmenlere tebliğ edilmesini aksi takdirde yaşanacak mağduriyet veya eksik işlemlerden dolayı sorumluluğun müdürde olduğunu ifade ederek sonucunda ona göre işlem yapılacağını açık bir şekilde söylüyor.

Saygılar

Sedat DEGER

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Genel Başkanı

https://www.facebook.com/sedat.deger.526

https://twitter.com/sedatdeger09

https://www.instagram.com/sedatdeger.sd/

https://www.sedatdeger.com

Facebook Yorumları

Mardin’in Kızıltepe İlçesinde doğan Sedat DEĞER ilk, orta ve lise öğrenimini Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bitirdi. Lisans eğitimini Denizli Pamukkale Üniversitesi'nin Fen ve Teknoloji Öğretmenliği bölümünde aldı. Mezun olduktan sonra sırası ile Hakkari ve Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde görev yaptı. DEĞER ,2012 Yılından beri Muğla’nın Milas ilçesinde öğretmenliğine devam ediyor. Değer’in yazıları birçok eğitim ve memur sitelerince de paylaşılmaktadır.

Yazarın Profili

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.