- “Sınava girseydik de kurtulsaydık” demek
Haftalarca, aylarca hatta yıllarca hazırlandığımız sınavlar var. Emek veriyoruz, zaman harcıyoruz, maddi harcamalarımız oluyor. Sınava böyle söylemlerle girersek biz o sınav süresi bize eziyet olur. Hemen sınavın bitmesini bekleriz ve sınava motive olamayız.
- “Sınavdan sonrası için plan yapmak “
Öğrencilerimiz sınavdan sonrası planlar yapmaktadır. Bu çok yanlıştır çünkü sınav esnasında sonrası için yaptığımız plan aklımıza gelmektedir. Sınav esnasında dalıp gitmemize neden olabilir. Sınav sonrası için plan yapmayalım…
- “Sınava son bir gün kala yapılması gerekenler”
Sınav öncesi son gün moral depolanmalıdır. Kesinlikle sınavdan bir gün önce her gün kalktığınız saatte kalkın. Ağır bedensel hareket gerektirecek sporlardan uzak durun. En faydalısı rahat bir biçimde gezebilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. Akşam yemeğinin hafif olması, susatacak cinste olmaması önemli. Akşam fazla geç olmamak kaydıyla yatmaya çalışınız. Son olarak sadece hatırlatıcı bazı konulara bakılabilir. Sınav heyecanı uyandıracak konuşmalardan uzak durunuz.
- “Sınav yeri öğrenilmeli”
Bir üniversite sınavına girecekseniz, sınav yeri tam olarak öğrenilmeli. Sınavdan birkaç gün önce sınava girilecek okulu bulup öğrenmek, sınav günü adres arama ve geç kalma stresini engelleyecektir. Sınav sabahı yoldaki trafiği dikkate alarak evden biraz daha erken çıkmak tedbir açısından önemlidir. Çünkü sınavdan önceki günlerden daha fazla trafik olacaktır.
- “Sınav sabahı”
Sınav sabahı erken kalkmış olabilirsiniz. Telaşlanmaya gerek yok. Ailenizle güzel bir kahvaltı yapmalısınız. Kahvaltının abartılmasına gerek yok. Her zaman yaptığınız çayıyla, peyniriyle, zeytiniyle bir kahvaltı. Kahvaltının, glikoz ağırlıklı olmasına dikkat ediniz. Sınav günü giyeceğiniz elbisenin yeni olmasından çok rahat olmasına dikkat edin. Sınavın hakkında konuşmayalım bir gün önceki yapılanlardan konuşulabilir.
- “Sorulara ön yargılarınızla yaklaşmayın”
Soruları, kolay veya zor soru gibi nitelendirmek yerine, seçicilik özelliği daha fazla olan soru olarak görmek özellikle matematik, fen sorularına ön yargılı yaklaşmanıza engel olur. Sınav, kişiliğinizi değil bilginizi ölçer. Dolayısıyla sınava nefret geliştirmek yerine, sınavı daha mutlu bir hayat yaşamanız için basamak olarak değerlendirmek psikolojik açıdan daha doğrudur. Mutlaka sınavda seçici sorular olacaktır. Fakat herkesin yapacağı sorular % 75 oranındadır. Sınavdan nefret etmek bize fayda yerine zarar verir.